USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині масово всихають дуби. ВІДЕО

4 Липня 2011 09:07
Через наслідки меліорації, а також сильні морози на Волині масово гинуть дуби, подекуди – навіть не досягнувши зрілого віку.
Таке масове всихання, кажуть лісівники, розпочалося років 5 тому. Про це розповідає Телеканал новин 24.
«Проходить зміна гідрологічного режиму лісових територій, - каже заступник начальника облуправління лісомисливського господарства Сергій Шеремета. – За даний час із резервного фонду Кабінету Міністрів на Волинь виділені кошти 4,5 мільйона гривень. Це цільові кошти для відновлення внутрішньогосподарської меліоративної системи. Щодо земель лісового фонду – 2,5 мільйона будуть витрачені на відновлення гідромеліоративної системи в лісах».
Промисловий вік дуба – від 100 до 110 років. Тоді деревина найякісніша.
Тепер їм по 190, всихати почали 2-3 роки тому. Зараз їх необхідно зрубувати, а збути уже не можливо, хіба що на дрова.
Лише в Цуманському лісгоспі щорічно гине 12 тисяч кубометрів дуба. Втрати становлять більше мільйона гривень.
«Утрата якості деревини дуба в об’ємах області проходить десь у кількості близько до 80 тисяч метрів кубічних – до 100 метрів кубічних. Це в цілому по області. Якщо загальний запас деревини дуба до 5 мільйонів, то, скажімо, це десь так до 5%. Це немало, якщо перевести в грошовий еквівалент, це велика сума, обраховується мільйонами гривень», – зазначив головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Неводнічек.
Згідно із законом вирубувати сухостій і хворі дерева лісівники зобов’язані. Але наразі у Цуманському лісгоспі жодного здорового дуба. Якщо усі вирубати, то формально зникне і заповідник.
«За режимом ведення заповідника ростучі дерева не можемо рубати... Тільки тоді, коли проходить повне всихання або наявні ознаки повного всихання. Але коли з’являються ознаки всихання, деревина населяється первинними і вторинними шкідниками. Пошкоджується як сама деревина, так і продукція, яка з неї вийде», – розповів головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Неводнічек.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Мамай Показати IP 4 Липня 2011 15:16
Ото гарно придумано, можна вирізати весь дуб (якщо він ще залишився,) а потім сказати що продано за копійки на дрова. Хороша оборудка!!!!! На мільйони потягне.
Helge Показати IP 4 Липня 2011 22:36
made in Колісник )))
гисть Показати IP 5 Липня 2011 16:36
колисник бабла накосить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus