USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині можуть закинути картоплярство й перейти на фундук

4 Липня 2013 13:05
Розпочати бізнес, пов'язаний з вирощуванням «окультуреного» лісового горіха, який іноземці називають фундуком, вирішили на Волині.

Рослині цій наш клімат і ґрунти чудово підходять. Та й любителів горішків не бракує. Наскільки вигідним є «бізнес на фундуці» взялися перевірити в державних підприємствах «Любешівагроліс», «Любешівське лісомисливське господарство» та у Маневицькій селищній раді. Саме ці райони стали пілотними в операції «Фундук», - пише «Волинська газета».

До слова, науковці дослідили, що вже з п’ятого-шостого року фундук дає стабільно від 10 до 12 кілограмів горіхів із куща. В десятирічному віці з одного дерева можна взяти 20-25 кілограмів урожаю. При чому на одному гектарі землі, за спеціальною системою посадки, можна розмістити 250 рослин.

Минулого року коштом ЄС Маневицький і Любешівський райони отримали 500 саджанців ліщини. Восени їх посадили на різних ділянках.

«Висаджувати його будь-де не можна. Бо ця культура потребує відповідного рівня вологи та на піску рости не буде. Але цієї весни ми перевіряли - фундук прижився», - розповідає директор НПП Олександр Сащук.

Аби скуштувати першого врожаю потрібно чекати чотири роки. Та коли дерева розпочнуть плодоносити, взяти саджанці зможе будь-хто з місцевих мешканців. Бо відповідно до угоди, укладеної між власниками розсадників та організаторами проекту, передбачається безкоштовна передача саджанця за умови, якщо потім новий власник віддасть з свого дерева безкоштовного саджанця односельчанину.

За декілька років цілком може статися, що на Поліссі, на зміну картопляних магнатів, йдеться у повідомленні, прийдуть фундукові, адже у супермаркетах Луцька дешевше, ніж за 120 гривень, якісного фундука не купиш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Fox Показати IP 4 Липня 2013 13:22
Ото написали!:))) Ну тоді розвивайте тему - пюре з горіха, у фрітюрі, запечений, зі шкварками... Ну вже взагалі розуму нема, у горіх перетворився у журналістів!:)
Вася до Fox Показати IP 4 Липня 2013 14:51
А що доброго в картоплі? Абсолютно не корисна і калорійна їжа, від якої тільки гладшаєш. Можна виключити зі свого раціону і нічого не втратити (ну, звичайно, якщо ти не полішук, то бульбаші ще ті).
Самоосвіта до Вася Показати IP 4 Липня 2013 15:55
Якщо в ту картоплю налити олію чи маслом "від душі" приправити - ось тоді це калорійна їжа. А звичайна картоплина не така і калорійна, буряк, що теж калорійний?
Вася до Самоосвіта Показати IP 4 Липня 2013 19:52
Погана в тебе самоосвіта. В школі не вчився? В 100 грамах картоплі - 80ккал, це в 2 рази калорійніше, ніж морква і буряк, і в 3 рази калорійніше, ніж капуста і кабачки.
) до Fox Показати IP 6 Липня 2013 00:41
)))))))) а пампушки! пампушки забули )))
Ліщина Показати IP 4 Липня 2013 13:34
Може скоро і за мигдаль візьмуться?
бульбаш Показати IP 4 Липня 2013 13:45
Дуже правильна постановка питання. Але слід мислити, виходячи з зігального потепління. Негайно слід розпочати роботу по районуванню для Волині бананів. Їх можна не тільки їсти, але й використовувати як природній замінник сексуальної зброї))) - щоб подібні вчені-дебілоїди більше не народжувались))). А взагалі-то білочкам буде потіха...
Ірина Показати IP 4 Липня 2013 18:16
Дайош шоколод замість сала!!!Піднімемо занепадаючу кондитерську фабрику!!!
) Показати IP 6 Липня 2013 00:46
)))))) оце так коментатори насмішили. класно сказали)))
) Показати IP 6 Липня 2013 00:52
))) бульбаш, на твій коментар "відповідь" чомусь не дає відправити. хіба може потім поставить всі скількись-там штук які я вже тут накляцала. але... ))))))) +100500

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus