USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Запасів нафти на Волині вистачить на 20 років

10 Грудня 2014 12:09
Виявляється, не лише діброви, а й нафта для Волині — цілком реальна цінність. Вона доповнює чималий перелік корисних копалин, якими багата волинська земля, — природний газ, кам’яне вугілля, мідна руда, торф, сапропель… І нині лише від самих волинян, зокрема депутатів облради, залежить: чи дамо «зелене світло» розвідці, освоєнню родовищ і промисловому видобутку нафти у нашому краї, - інформує «Волинь-нова».

Як повідомляло видання раніше, поклади волинської нафти знайшли у Володимир—Волинському, Ковельському, Локачинському, Рожищенському та Турійському районах, що входять до іменованої геологами Гончо—Бродівської ділянки Волинсько—Подільського краю Східно—Європейської платформи.

Згідно з попередньою інформацією Фонду об’єктів у нафтогазоносних регіонах України (Західний нафтогазоносний регіон), у межах ділянки виявили Озерянський і Літинський перспективні об’єкти. Нині вони готові до пошуково-розвідувального буріння. Прогнозні ресурси вуглеводнів лише на Озерянській структурі — 850 мільйонів кубометрів.

«Перспективна в нафтогазоносному відношенні площа сягає понад 497 квадратних кілометрів, — зазначено в обґрунтуванні геологів. — Щільність нерозвіданих видобувних ресурсів знаходиться в діапазоні від 2,5 тисячі до 20 тисяч тонн умовного палива на 1 кілометр квадратний. Оцінені експертним шляхом, із урахуванням щільності, видобувні прогнозні ресурси вуглеводнів сягають 2800 тис. тонн умовного палива категорії Д2. За характером насичення прогнозуються нафтові родовища. На існуючій стадії геологічного вивчення ділянки очікувані видобувні запаси газу категорії С1 оцінюються в кількості 490 млн кубометрів».

На думку фахівців, імовірно продуктивні горизонти за аналогією до сусідніх родовищ залягають на глибинах від 200 до 2500 метрів. Цих запасів нафти і газу вистачить на 20 років промислової розробки. Що, власне, й спонукало НАК «Нафтогаз України» ініціювати геологорозвідувальні роботи з вивчення покладів нафти та газу. Компанія надіслала експертні висновки фахівців щодо перспектив цієї площі до Волинської облдержадміністрації. ОДА підготувала та подала на розгляд чергової сесії облради проект рішення про погодження НАК «Нафтогаз України» надання надр у користування з метою їх геологічного вивчення, зокрема, дослідно—промислової розробки вуглеводів, з подальшим видобуванням нафти і газу.

Тепер обранцям громади належить визначитися: дозволити НАК «Нафтогаз України» за власні кошти розвідувати волинські нафтогазоносні надра або поховати цю ідею, залишивши в землі бодай надію на чималий зиск для економіки та виробничої інфраструктури області.

— Нафта на Волині є — це однозначно, — переконаний колишній завідувач Волинського територіального геологічного підрозділу Держслужби «Геоінфо» Веніамін Туз. — Деякі свердловини Локачинського родовища вже давали нафту. Наприклад, біля райцентру Локачі або ж поблизу села Павловичі. Були часи, коли там навіть запровадили промисловий видобуток нафти… На жаль, ми її не могли використовувати, бо тоді бракувало технологій — нафта давала багато води. Але… Про що це свідчить? Що нафта таки є. Інше питання — структура покладів, залягання. Звісно, нафта з наших свердловин не битиме струменем, як в Азербайджані, бо надто різні поклади. Нам буде складніше викачувати це пальне: потрібні складніші технології, спеціальне обладнання. Та попри ці труднощі помилкою буде не скористатися шансом, не спробувати.

Інакше кажучи, Волинь має другий шанс отримати власне «рідке чорне золото», бо першу спробу нафтовидобутку здійснили ще в середині 1970-их років. Тоді нафтові поклади підтвердили в Локачинському, Володимир-Волинському та Турійському районах. Кілька успішних свердловин пробурили навіть у Луцькому районі. Проте тогочасні методи та технології виявилися набагато дорожчими, неперспективними в порівнянні з видобутком кавказької та азербайджанської нафти. Тогочасна партійна верхівка вирішила «не мастити собі голову» надто клопіткою справою — волинською нафтою. Хоча на Львівщині, Івано-Франківщині та Закарпатті таки вкладали кошти у видобуток.

Нині ж, зі слів найдосвідченішого геолога Волині Веніаміна Туза, без прискіпливого вивчення ймовірних волинських покладів передчасно планувати реальні перспективи видобутку нафти. Поки що очікуваний приріст запасів нафти категорії С1, на думку фахівців, сягає близько 490 млн кубометрів. Тому депутатам обласної ради варто «відкрити двері тим, хто стукає» — надати надра площі для уточнення їх геологічної будови та перспектив нафтогазоносності. Тим паче, що всі витрати бере на себе НАК «Нафтогаз України». А це, згідно з попереднім кошторисом, обійдеться розробникам родовищ загалом у понад 304 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
економіст Показати IP 10 Грудня 2014 14:47
Послухати в нас є все. Тільки розуму немає!!!
свояк Показати IP 10 Грудня 2014 17:17
Так натомість розум є у волинських олігархів то ж не переживайте , ото вони вже напевне і накинули гоком на ці Волинські нафтові родовища.
хулі толку Показати IP 10 Грудня 2014 18:43
Є у нас все, тільки клепки бракує. 50 років тому в Жиричах Ратнівського району розвідали мідь, є алюмінієві боксити, мінеральні води, сапропель, базальт, фосфорити, а **** толку? Немає грошей, немає господаря...
Вацык Показати IP 12 Грудня 2014 17:22
Ура, бензин,подешевеет !
В.С. Показати IP 8 Січня 2019 12:30
Родовища можливо і є.однак світовим трейдерам не цікаві наші родовища,бо у них є свої родовища.ми не готові сприйняти і використати наші багатства тому що ми не маємо а ні устаткування для видобутку і ні фінансів.Фінансів для закупівлі устаткування нам не дадуть.для чого на світовій арені ще один конкурент.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus