USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині перепоховали загиблих поляків. ФОТО

31 Серпня 2011 11:56
На Волині відбулась церемонія перепоховання останків тіл поляків – жертв українсько-польського конфлікту 1943 року, ексгумованих археологами поблизу колишнього села Острівки Любомльського району.
Урочистості відбулися 30 серпня, – повідомили у прес-службі облдержадміністрації.
Тіла знайдених під час розкопок у серпні 2011 року – це переважно жінки й діти, каже археолог Олаф Попкєвич.
У братську могилу, яка споруджена у 1992 році на місці давнього цвинтаря села Острівки, 30 серпня опустили сім маленьких домовини із останками знайдених тіл.
За загиблими єпископ-ординарій Римо-католицької церкви Маркіян Трофим’як відслужив месу, а керуючий Волинською єпархією УПЦ митрополит Ніфонт – панахиду.
У заході також взяли участь представники волинської влади.
На церемонії перепоховання були присутні близько 100 поляків – родичів людей, які загинули у 1943 році в Любомльському районі.
Захід 30 серпня є логічним продовженням виконання Угоди про збереження місць пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій, підписаної 21 березня 1994 року, йдеться у повідомленні.
Ще до підписання цієї угоди, 29 червня 1992 року, Любомльська районна рада дала дозвіл Товариству Друзів Кременця і Волинсько-Подільської землі з міста Люблін Республіки Польща на проведення комплексу робіт, у тому числі й ексгумацій них, з увічнення пам’яті загиблих поляків на території Любомльського району, зокрема й у колишньому селі Острівки.
Щодо українських кладовищ на польській стороні, крім готового до відкриття меморіального комплексу в Сагрині, 5 вересня цього року група у складі 20 осіб під керівництвом Сергія Годлевського має намір продовжити розпочаті роботи на кладовищах сіл Модринь, Ласків та Вишнів (гміна Мірче).
На цьому етапі планується знесення сухостою та аварійних дерев на кладовищах, влаштування їх огорож та заміна старих дерев’яних могильних хрестів на нові.











Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus