USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Начальник Регіонального сервісного центру МВС Волині – про нові послуги, «мажорні» номери та «євробляхи»

24 Липня 2018 08:00
«Якби колись сказали, що у МРЕВ можна отримати послугу за годину, то, напевно, ніхто б не повірив», - зазначає начальник Регіонального сервісного центру МВС у Волинській області Олександр Малашко.

Сервісний центр МВС нового зразка у селі Струмівка, що під Луцьком, розпочав свою роботу наприкінці минулого року, однак навіть за такий короткий проміжок часу йому вдалося показати хороші результати роботи, адже звичайний громадянин чи юридична особа може зручно та швидко завезти сюди авто і на місці пройти процедуру від розмитнення транспортного засобу, сертифікації до реєстрації його на державні номерні знаки.

У сервісному центрі МВС вас чекають привітні працівники, які без проблем нададуть послуги з реєстрації авто, видачі та заміни посвідчення водія, видачі довідок про несудимість тощо. Установа у Струмівці працює за принципом відкритого офісу, центр обладнаний електронною чергою та сучасною інформаційною системою. Також тут працює термінал оплати послуг на місці, передбачений дитячий куточок для найменших відвідувачів та зона буккросингу. Надворі для відвідувачів встановили лави із сонячними батареями та виходами для підзарядки телефонів.
Однак, навіть попри таку зручність та великий набір послуг, у сервісному центрі МВС хотіли б впровадити ще більше послуг, зокрема через інтернет, аби мінімізувати контакт клієнтів та осіб, які представляють функції держави.

Тож про те, чого досягнули волинські сервісні центри МВС та куди далі рухаються, яким автомобілям надають перевагу волиняни, скільки коштує «мажорний» номер, вирішення проблеми «євроблях» та як не потрапити на гачок шахраїв Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило розпитати в начальника Регіонального сервісного центру МВС у Волинській області Олександра Малашка.

Розкажіть, будь ласка, про результати функціонування сервісного центру МВС нового зразка в Струмівці. Які зміни відбулися в наданні послуг?

Ви бачите, що змінилося саме приміщення. Хоч це і державна установа, але вона проектувалась відповідно до вимог сьогодення, в комплексі з якісним наданням послуг це дає результат прозорості та доступності. Великий плюс в тому, що все дуже просто та інформативно, наприклад, ми можемо підійти до інформаційного боксу, де вибирається потрібна людині операція: чи то для транспортного засобу, чи звичайна заміна посвідчення водія. Далі людина засвідчує свою особу адміністратору на ресепшні, отримує талон та очікує, присівши в зручні сучасні стільці в приміщені, користуючись безкоштовним Wi-Fi чи йде на вулицю, де також можна підзарядити гаджет.
Олександр Малашко показує, як користуватися електронною чергою
Олександр Малашко показує, як користуватися електронною чергою
Інформаційне табло як висвічує інформацію, так і озвучує, тому клієнт чекає оголошення свого номеру, а згодом його запрошують до реєстратора, який має відповідний порядковий номер.
Перед тим, як іти на реєстрацію, адміністратор на ресепшні дивиться документи, може бути ситуація, коли нещодавно відбулися якісь зміни в законодавстві або до вже існуючих документів потрібно щось долучити. Якщо з переліком документів все в порядку – найчастіше наступний крок клієнта – оплата послуги, яку можна здійснити як в банківському терміналі, так і безпосередньо в банках, які розміщені в нас на території.
Коли відвідувач має повний пакет документів – він заїжджає автомобілем на спеціально облаштований майданчик, де його огляд проводять експерти, які мають спеціальну підготовку та відповідне технічне обладнання, вони дають відповідний висновок. Далі клієнт ставить автомобіль на дуже зручну парковку, де очікує своєї черги.

Тобто за короткий час автомобіль можна перереєструвати. Якби колись сказали, що в МРЕВ можна вирішити щось за годину, то, напевно, ніхто б не повірив. Ви знаєте, наша держава рухається в напрямку спрощення та прозорості у наданні послуг, однак й злочинці не стоять на місці, постійно придумуючи різні «схеми», тому в експертів дуже відповідальна робота.

Можливо, хотілося б впровадити ще якісь зміни в наданні послуг?

Ви, як молода людина, розумієте, що поїздки та візити до державних установ відходять в минуле, адже на часі впровадження максимуму онлайн-послуг у мережі інтернет. Над цим Головний сервісний центр МВС уже працює.
Ви вже згадували про реєстрацію та перереєстрацію автомобілів. Скільки взагалі коштує ця послуга?

Послуга коштує від 353 до 563 гривень плюс банківські послуги. Різниця залежить від того, чи залишаєте ви державні номерні знаки, які у вас є, чи, можливо, хочете їх замінити, а також від того, чи хочете ви мати розширений висновок спеціаліста Експертної служби МВС, про що я вже згадував, або ж провести лише звичайний огляд. Вартість експертизи транспорту, яка найчастіше проводиться в сервісному центрі МВС, становить від 151,96 до 196,98 гривень, зокрема це залежить від країни виробника та типу автомобіля.

Чи може людина, зареєстрована на території іншої області, але проживати і працювати в Луцьку, поставити на облік автомобіль на Волині?

Звичайно, адже, як і інші державні установи, ми працюємо за принципом «відкритого вікна», тим паче, що в Луцьку це реально працює – авторинок, локація митних переходів, розміщення нашого сервісного центру поблизу міжнародної траси – все цьому сприяє. Якщо проаналізувати кількість реєстрацій, то значний відсоток цієї послуги - це обслуговування інших регіонів, зокрема Харків, Київ, Дніпро, Кропивницький, Черкаси та інші. Від клієнта необхідні лише підтверджуючі документи на транспортний засіб, паспорт та ідентифікаційний код.

Ми маємо достатню кількість номерних знаків усіх регіонів, в тому числі Криму, Донеччини та Луганщини. Процедура відбувається за тим же алгоритмом, що і для місцевих жителів. Я вважаю, що це зручно для нашого регіону, бо ми розуміємо, що для автобізнесу, він дуже привабливий.

Якщо ми вже говоримо про новий сервісний центр МВС, то на його території є все необхідне для того, щоб автомобіль зареєструвати «під ключ», розпочинаючи від розмитнення, сертифікації, в подальшому при необхідності – проведення технічного контролю та закінчуючи реєстрацією.
Чи могли б ви назвати ті марки транспорту, які найчастіше у вас реєструють? Яким саме авто надають перевагу волиняни?

Найчастіше у нас в регіоні реєструються автомобілі німецького виробництва Фольксваген та Мерседес, також популярною є чеська Шкода. Однак, проаналізувавши дані 2018 року, зараз у лідери вирвався француз Рено, на другому місті знаходиться Фольксваген, на третьому – Шкода, четверте місце займає Мерсесдес – в основному це бюджетні моделі цієї марки, хоча є і презентабельні.

Як часто волиняни реєструють електрокари? Чим відрізняється процедура реєстрації електрокарів та автомобілів з бензиновими та дизельними двигунами?

Процедура реєстрації не відрізняється. Зараз в нас відбувається стрімке збільшення реєстрації як автомобілів з гібридним видом двигуна, так і електромобілів. Наприклад, якщо за минулий рік у базовому сервісному центрі в Луцьку ми зареєстрували 40 гібридів та чистих електрокарів, то станом на липень цього року цих автомобілів вже 37, 18 з них є чистими електрокарами. Тому ми бачимо, що ця кількість збільшується.

Скільки електрокарів зареєстровано на Волині?

Загалом за цей рік на Волині зареєстрували 49 електрокарів та гібридів, однак варто зазначити, що в цю статистику увійшли автомобілі, які проходять реєстрацію вперше. Якщо у минулому році у нас були в лідерстві автомобілі німецького виробництва, то цьогоріч малюк «Nissan Leaf» вирвався в лідери. Ми бачимо, що сьогодні ці автомобілі завоювали, як сегмент бізнесу, так і використовуються для некомерційних потреб.

Можливо, існують певні застереження і поради, до яких варто прислухатись автовласнику? Як не придбати «кота в мішку», вибираючи авто?

Я вже розповідав про наших експертів. Вони звертають увагу на технічну сторону автомобіля та документи, що його супроводжують, тобто бачать, коли автомобілі переварюють, перебивають та підробляють документи. Тому рекомендував би усім громадянам, які хочуть придбати транспортний засіб, все-таки звертатися до сервісних центрів – це я кажу не в якості реклами, а просто застерігаю.
Ось, наприклад, приїхали ми на авторинок, де можемо придбати автомобіль, який вже зареєстровано, поїхати до нотаріуса, де посвідчити договір купівлі-продажу та отриматии доручення, і їздити. Однак ви навіть не здогадуєтеся, що з цим автомобілем можуть бути проблеми, про які можете дізнатися у не зовсім приємних випадках для водіїв: потрапивши в ДТП, чи, наприклад, коли автомобіль зупинить поліція. На практиці є водії, які десятки років користуються автомобілем і не здогадуються про ці проблеми, бо вони їздять по дорученню.

Коли ми приїжджаємо до сервісного центру, то сідає покупець з продавцем та наш адміністратор, який не встаючи з робочого місця, «проганяє» автомобіль по всіх базах, зокрема по базі розшуку, базі сплати аліментів, по різних фінансових зобов’язаннях, чи не перебуває автомобіль в заставі тощо. Коли наші співробітники щось таке виявляють, то покупець розуміє, що цей автомобіль вже йому не потрібний задарма. Я вам скажу, що майже кожного дня є такі випадки. Існує такий психологічний фактор, коли людина, купуючи автомобіль, має приємну ейфорію і легке затьмарення розуму, через що не звертає увагу на важливі нюанси, а згодом на рівному місці з автомобілем виникають проблеми.
Що, на вашу думку, краще: купити менш потужний автомобіль, але новий, чи, все ж, більш потужніший за ту саму ціну, але який вже намотав певний кілометраж?

Як автолюбитель скажу, що нове є нове. Зараз в планах зробити онлайн-кабінет по транспортному засобу і в принципі це вже анонсується нашим керівником Владиславом Криклієм, який дуже серйозно підходить до реформ у нашій службі. Зокрема, онлайн-кабінет передбачатиме інтегрування важливої інформації по пробігу автомобіля, зміни кольору, власника та про потрапляння в ДТП. Його створення залежить не лише від нашої служби, а й від інших, але якщо його все ж створять, то це буде просто супер, бо є чимало «прикритих питань»: зменшення пробігу, зрізання відповідних дублюючих бірок, в минулому були махінації з роком виготовлення.

Часто на вулицях можна помітити автомобільні номери з різними написами та символічними числами, можливо, вам запам’яталися найоригінальніші з них. Як часто до вас звертаються за такою послугою і наскільки це вартісно?

Привабливими цифрами в нас є перша десятка, тобто від трьох нулів один і до трьох нулів дев’ять, а також чотири однакові цифри – вони є платними номерними знаками. Наприклад, беремо чотири четвірки – це згідно наказу МВС є платною послугою, яка в залежності від набору різних цифр вартує від 6 тисяч 500 гривень до 20 тисяч. Найменш привабливими в нас вважається цифра шість, тобто три нуля шість і чотири шістки коштують 6500 гривень, відповідно найбільш привабливими на Волині являються чотири вісімки, сімки та п’ятірки. Чотири сімки та чотири п’ятірки коштують 20 тисяч гривень, чотири вісімки – 10 тисяч.

Що стосується індивідуальних номерів, наприклад, різних там «піх», «пух», «жир», «мозг» (сміється, - ВН), то ми зобов'язані розробити макет, якщо напис не включає ненормативну лексику, написи дискримінаційного характеру,зображення Державного Герба України або Державного Прапора України та офіційні назви органів державної влади. Існують такі правила: мінімум три символи, які можуть бути як цифрові, так і літерні, максимум – вісім. Такий номер коштує від 500 до 1000 гривень, в залежності від кількості символів: три ми беремо за основу, а далі кожен символ коштує 90 гривень, також беруться кошти за спецпродукцію. Тобто вони не є надто дорогими, хоча написи бувають просто абсурдні. На сьогоднішній день ця ейфорія індивідуального виділення пройшла, в основному до нас звертаються фірми, які найчастіше наносять власну назву.
Спостерігаючи за настроями і запитами суспільства, приходжу до висновків, що громадяни стараються особливо не виділятися і це приємно. Можу сказати, що за минулий рік у нас було лише вісім замовлень індивідуальних номерів і три за цей рік, тобто з кожним роком іде тенденція до спадання.

Чи бували випадки, коли «особливі» номери для автомобілів замовляли у подарунок, але власнику авто вони не подобалися, і він просив їх замінити на звичайний номер?

Я думаю, що такі ситуації трапляються, але індивідуальні номери є додатковими, тобто основний номер автомобіля зберігається закріпленим за ним. Індивідуальний номер прописується в особливих відмітках і вноситься до бази. Згідно з чинною нормативною базою виїзд з індивідуальними номерами за кордон заборонений. На мою думку, з часом ці номери залишаться лише в рекламних цілях.

Як відомо, в МВС діє так званий «сервіс на колесах». Яка специфіка та особливості його роботи?

Якщо чесно, то результати мене вражають. Ми самі не були готові до такого запиту суспільства на цю послугу. Як він працює: ми домовляємося з місцевими органами влади, формуємо заявку, відповідно це все прозоро висвітлюємо на сайті та приїжджаємо на місця.

З кожним разом «сервісом на колесах» користуються все більше людей, адже на Волині територіальні сервісні центри МВС розміщенні лише у Луцьку, Нововолинську, Ковелі та Камені-Каширському. Якщо взяти інші районні центри, то там вони відсутні.

Ми почали аналізувати, чому цей сервіс користується таким попитом, і побачили, що людям це дуже зручно, вони знають, що ми працюємо цілий день і діє принцип живої черги, а в містечках, де три-чотири тисячі населення, всі знають один одного. Ми надали більше тисячі послуг, зокрема у заміні водійських посвідчень та реєстрації. Зазвичай ми їдемо у містечка, де є банк, також нам потрібне підключення до електромережі. Зокрема, «сервіс на колесах» пропонує послуги перереєстрації, заміни посвідчень водія. Також за допомогою цього сервісу ми виявляємо підроблені документи, перебиті автомобілі тощо.
Наскільки відрізняється ціна надання послуг безпосередньо у сервісному центрі та «сервісу на колесах»?

Ціна не відрізняється зовсім, адже це все робиться для людей.

Давайте трішки відійдемо від теми сервісних центрів. Вже певний час в Україні намагаються вирішити проблему «євроблях», але ще не до кінця знають, що робити з цими автомобілями. Якою є ваша думка з цього приводу?

Ми є законослухняними громадянами. Я можу судити лише, як простий лучанин, і на мою думку, вирішення цієї проблеми є прерогативою держави.

Це питання потрібно вирішувати, адже все має бути згідно норм закону. Судити людей, які мають автомобілі на «євро бляхах», я не маю права, адже сам ніколи не мав такого автомобіля. Чому люди їх купляють – напевно, можна це зрозуміти. Тобто питання є дійсно не простим, але наразі потрібно виконувати діюче законодавство. Сьогодні ця проблема дійсно не замовчується, обговорюється у різних форматах і опрацьовується, тому хотілося б, аби це питання вирішилося якомога швидше.

Як журналісту, мені часто доводиться стикатися з думкою читачів про те, що водій на «бляхах» не цінує свій автомобіль, тому аварії з їхньою участю трапляються частіше. Чи має, на вашу думку, значення, на яких номерах автомобіль, якщо брати до уваги культуру водіння?

Я вам відверто скажу, що коли сідаю за кермо, то не звертаю уваги на номери. На дорозі завжди видно, чи за кермом сидить людина зі стажем, чи початківець. Це чисто суб’єктивна думка, адже посвідчення водія отримують і люди, які не мають транспортних засобів. Я вважаю, що поведінка на дорозі залежить від культури та свідомості суспільства.

Які маєте плани на найближче майбутнє?

Наш Регіональний сервісний центр МВС і територіальні живуть сервісним центром, який приблизно за місяць, відкриється в шахтарському місті Нововолинськ. Це не буде, як дуже часто в нас пишуть: «Оновлення фасаду, а обличчя ті самі». Тобто також ідуть зміни по кадровому потенціалу, адже в минулому році відбувся конкурс, тому персонал оновився на 65%. Найголовнішим є те, що ці люди ніколи не працювали раніше в системі МВС, ці працівники прийшли з бізнесу, з спорту тощо.

Сервісний центр відбудовується з нуля, він буде відкритого типу. Я думаю, що наш шахтарський регіон буде приємно здивований, адже в сервісному центрі передбачене все сучасне обладнання, враховуючи вимоги сьогодення.

Новий сервісний центр МВС обслуговуватиме здебільшого мешканців Володимир-Волинського, Іваничівського, Локачинського та Горохівського районів, разом з цим, зважаючи на принцип єдиного вікна і враховуючи місце розташування Нововолинська, яке межує з територією Львівської області, ми завжди будемо раді обслужити і мешканців Львівщини. Тому вас обов’язково запросимо на відкриття.

Розмовляв Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Привітна працівниця сервісного центру
Привітна працівниця сервісного центру
Дитячий куточок
Дитячий куточок
Зона буккросингу
Зона буккросингу
Пеленальний столик, за який постійно дякують мами з немовлятами
Пеленальний столик, за який постійно дякують мами з немовлятами
Клієнтів надворі про чергу також повідомляє електронне табло
Клієнтів надворі про чергу також повідомляє електронне табло
Для людей з інвалідністю виділено окреме паркомісце
Для людей з інвалідністю виділено окреме паркомісце
На лаві з сонячними панелями можна підзарядити гаджет
На лаві з сонячними панелями можна підзарядити гаджет
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Ірина Показати IP 24 Липня 2018 11:17
Ставила автомобіль на облік-дуже приємно вражена. Швидко,зручно,без "рішал". Дякую!
здравомислячий до Ірина Показати IP 24 Липня 2018 19:44
"Найголовнішим є те, що ці люди ніколи не працювали раніше в системі МВС, ці працівники прийшли з бізнесу, з спорту тощо"-Подумайте самі-які вийдуть з цих людей кваліфіковані працівники?Це те саме що спортсмен стане політиком,як Кличко!Якщо ти спортсмен то будь ним до кінця життя-бо це твоє призвання!Кожен має працювати в своїй галузі в якій тямить,а не займатися перебєжками-то тут-то там!
до вас до здравомислячий Показати IP 24 Липня 2018 20:28
як в тій приказці а нашій Галі все не ті) були старі люди - погано нові з бізнесу - теж не те а взагалі, толкова людина у всьому толкова
Патріот до Ірина Показати IP 24 Липня 2018 19:59
Що це таке ви пишете?За 1 годину все порішаєте?Це реальна брехня!Там постійно черги а особливо у четвер!Сам переконався коли машину знімав і ставив на облік.Звернувся в цей сервісний центр о 10 годині а забрав документи аж о 18:00-в кінці робочого дня.Чекав цілий день на парковці.То про яку спрощену процедуру можна говорити???Я описав лише свій досвід з цим так званим центром.Може в інших людей і по іншому.Може іншим швидко оформляють.Але за 1 годину це точно що не вирішите свої справи!І це доконаний ФАКТ!
відповідь до Патріот Показати IP 24 Липня 2018 20:51
не знаю, я машину з салона реєструвала, то вийшло біля півтори години, це,напевно, через те, шо тоді експертів не треба проходити
Юлія Показати IP 24 Липня 2018 12:25
Рішала плодяться тільки тоді коли людям це потрібно. Друзі нехай не годину а пів дня і день і два витратите на вирішення своїх питань тоді і рішали часу собою відпадуть за непотрібністю.
Саша Показати IP 24 Липня 2018 13:05
Без рішал не реально в Луцьку зареєструвати автомобіль. Як не база вісить, то номерів не має, то ціна їм не подобається, або ще яку дурню вигадають
Волинянин до Саша Показати IP 24 Липня 2018 20:05
А що з рішалами база не буде вісіти?Без рішал база вісить,а з ними ні?Що це за несінітницю ви пишите?Рішала аж ніяк не можуть вплинути на базу даних!Від них база не залежить!І номери так само!Номери рішала не видають!Якщо номерів нема-то нема і всі чекають поки їх привезуть!
... Показати IP 24 Липня 2018 15:11
знімав атомобіль решала захотіли 1000.сам зняв за пів дня 400гр
2018 Показати IP 24 Липня 2018 17:17
Теж був клієнтом цієї установи, сам вирішив своє питання, працівниця усе доступно пояснила, правда десь годинки за три зареєстрував авто. Інтер’єр,ціна за послугу, інформаційна політика мене приємно вразило.
Орест Показати IP 24 Липня 2018 19:03
А талончики вже цілий день є? А то вже до обіду їх щось не було, а в рішал чогось були, і рішали там ще таки крутяться.
Лучанин до Орест Показати IP 24 Липня 2018 20:17
Рішали як були так і зараз там є!Вони нікиди не ділись!І талончики є тільки до обіду,а після обіду вже нема,а у рішал є!Бо рішала забирають талони!Одним словом одна корумпована система!Змінилось тільки розташування будівлі,змінилась назва і змінився інтерєр та екстерєр(фасад) і все!Все решта залишилось і рішала також!
Анатолій Показати IP 24 Липня 2018 21:24
Годину!??? А з 9.10 до 17.25 не хочете)) Якщо це швидко, зручно та доступно, то мене вибачте. І це просте зняття авто з обліку. Якщо плануєте звернутись туди, плануйте втратити від 5 годин і більше. В приміщенні зробили кафешку, а в банк треба бігти через всю територію сервісного центру!!!! Логіки нуль, всі повільні як мухи (відразу відчувається що це державна установа, а не приватна). Не здивуюсь, якщо там лишились працювати старі кадри з МРЕВ, тоді багато чого стає зрозумілим. З позитивного- гарне, нове приміщення! Сервіс присутній, але нагадує лінивців з мультика Зоотрополіс.
Онаній до Анатолій Показати IP 26 Липня 2018 09:32
Всі працівники що за столиками які прйимають документи-це старі працівники МРЕВ)
Ірина Показати IP 24 Липня 2018 22:41
Я там кожен день не буваю,купила свіжопригнаний автомобіль, приїхала десь о 16.00,виїхала в 17.30 вже на номерах. Кажу те,що було. Мені дуже сподобалось. А рішалам не давайте,то їх і не буде. Колись їм давали,якщо були "питання" з машиною,а зараз вони вже схожі на бабок біля під'їзду...
Га? Показати IP 24 Липня 2018 23:12
Пане Малашко, а як на рахунок хабарів та поборів з підлеглих?
Пенсіонер Показати IP 25 Липня 2018 00:43
Я служив в МВС, уважно прочитав текст, подивився фотолюстрації, знаю особисто деяких працівників і керівника знаю з непоганої сторони. Хочу зауважити що зміни відбуваються на краще це видно і умови праці, відкритість і привітність працівників. Щоб судити потрібно щось зробити самому. А в нас гавкають ті що, « завжди все знають», працівників яких вигнали зробити поганою мітлою, або як їх називають «бігуни».
!!! до Пенсіонер Показати IP 25 Липня 2018 19:28
От підете реєструвати/знімати авто, коли вас день там промурижать, от тоді напишите свою думку, а краще - щось самі спробуєте зробити)))
Онаній Показати IP 26 Липня 2018 09:35
А взагалі з 9ї до 10 зазвичай буває ж що даже номерки не висвічуютсья а за столами все занято....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus