USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Нафтогаз хоче перекласти борги тепловиків на місцеві бюджети

10 Жовтня 2019 14:01
У законодавстві необхідно передбачити механізм, відповідно до якого борги підприємств теплокомуненерго погашатимуть за підсумками опалювального сезону з коштів місцевих бюджетів.

Таку пропозицію озвучив у Facebook голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Вкрай важливо вирішити проблему тепловиків. Не секрет, що ці споживачі накопичують борги та не мають стимулів належно розраховуватися – адже, згідно із законодавством, їх неможливо відключити. Щоб вирішити цю проблему, Нафтогаз згоден перейти до моделі, за якої ми як велика державна компанія братимемо відповідальність за відбори всіх тепловиків. Водночас, у законодавстві необхідно передбачити дуже простий принцип – якщо після завершенню сезону тепловик не розрахувався за відібраний газ, кошти списуються з місцевого бюджету», – зазначив Коболєв.

За його словами, тоді у муніципальних тепловиків з’явиться стимул розраховуватися, а у місцевої влади – контролювати комунальні підприємства. Наразі, констатують у Нафтогазі, через неплатежі теплокомуненерго виникають «мільярдні розбаланси в операторів газорозподільчих мереж».

«Борг облгазів перед оператором ГТС вже сягнув 38 млрд грн. Ринок, на якому таке відбувається, не можна назвати європейським... Такий механізм дозволить нам збалансувати стосунки з тепловиками та завершити впровадження європейських кодексів на ринку газу», – додав Коболєв.

Урядова постанова № 867 від 19 жовтня 2018 року передбачає, що обов’язковими умовами постачання газу виробникам тепла є підписання договору з Нафтогазом та виконання хоча б однієї з таких умов: дотримання рівня розрахунків не нижче 90% (з урахуванням непрофінансованих пільг і субсидій та без урахування штрафних санкцій); укладення з Нафтогазом та виконання договору про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ; погодження з Нафтогазом та виконавчим органом місцевої ради графіка погашення заборгованості до 2021 року, його дотримання та сплата поточних платежів.

У всіх інших випадках Нафтогаз не має правових підстав для постачання газу тепловиробникам на пільгових умовах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
!"(( Показати IP 10 Жовтня 2019 16:37
Браво! Так їх!
Лучанин Показати IP 10 Жовтня 2019 17:23
І європейські преміі одержувати керівництву нафтогазу!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus