USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Наскільки ефективно у Луцьку борються з незаконними забудовами

20 Липня 2016 10:13
У місті наклали 14 штрафів за порушення норм правопорушення у сфері містобудівної діяльності, загальна сума штрафів перевищує мільйон гривень.

Про це йшлося під час засідання виконавчого комітету Луцької міської ради 20 липня.

Як повідомив начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Юрій Маслюк, протягом першого півріччя відділ здійснив 74 перевірки, з яких 5 – планових і 69 – позапланових. Основними підставами для проведення позапланових перевірок було виявлення факту самочинного будівництва об’єкта та звернення фізичних чи юридичних осіб про порушення суб’єктом містобудування вимог містобудівного законодавства. Із загального числа проведених перевірок лише на чотирьох об’єктах будівництва не виявили порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил.

Згідно з результатами проведених перевірок винесли 68 постанов про адміністративні правопорушення, 14 постанов про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності та 2 постанови про закриття провадження у справі за правопорушення у сфері містобудівного законодавства. Загальна сума штрафів, які повинні бути сплачені до місцевого бюджету, становить 1, 210 мільйона гривень. Наразі сплачено 777, 944 тисячі гривень до місцевого бюджету.

Посадовець відзначив об’єкти, що викликали підвищений суспільний інтерес, зокрема, будівництво багатоквартирних житлових будинків за адресами: проспект Соборності, 22б; проспект Волі, 44а; вулиця Рівненська, 25. Зазначеними перевірками встановили порушення вимог у сфері будівельного законодавства, порушники притягнуті до відповідальності та сплатили штраф. Також відділ ДАБК виявив порушення на об’єктах на вулиці Карбишева, 2 (будівництво гаражів в обслуговуючому кооперативі «Синтетик-2») та по проспекту Відродження, 51 (реконструкція підвального приміщення без зареєстрованої декларації про початок виконання будівельних робіт).

У першому півріччі 2016 року до суду було оскаржено 8 постанов відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради. До Державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції для примусового виконання надіслали 4 постанови, виконавче провадження у яких ще триває.

За станом на 30.06.2016 зареєстровано 64 повідомлення про початок будівельних робіт, 348 декларацій про початок виконання будівельних робіт, 214 декларацій про готовність об’єкта до експлуатації, повернено на доопрацювання – 42 декларації, скасовано – 10 декларацій про початок виконання будівельних робіт. Всього зареєстрували 626 дозвільних документів.

Всього скасували 10 декларацій, в тому числі: про початок виконання будівельних робіт від 11.09.2015 «Нове будівництво гаражів в обслуговуючому кооперативі «Синтетик-2» на вулиці Карбишева,» (замовник – ОК «Синтетик-2»); про початок виконання будівельних робіт від 15.10.2014 «Нове будівництво вбудовано-прибудованих приміщень громадського призначення цокольного та першого поверхів дев’ятиповерхової частини багатоквартирного житлового будинку на земельній ділянці на пр. Соборності, 22б» (замовник - ПП «Укрбізнесінвест»); про початок виконання будівельних робіт від 13.10.2015 «Реконструкція з надбудовою офісної будівлі на вулиці Лесі Українки, 26» (замовники – Мичко Олександр Анатолійович, Вовк Валерій Богданович).

У процесі проведення державного архітектурно-будівельного контролю відділ зустрічається з випадками ігнорування перевірок недобросовісними забудовниками. В зв’язку з цим відділом ініційовано звернення до Мінрегіонбуду України про внесення змін до законодавства з метою неможливості ухиляння від відповідальності за правопорушення суб’єктами містобудування.

Водночас, на запитання членів виконкому Юрій Маслюк зауважив, що відділ не може вплинути на забудовників, які протягом років не здають об’єкти в експлуатацію (довгобуди, деякі з яких почали зводити ще у 2007 році) та не може встановлювати термінів будівництва, а штрафних санкцій за це законодавством не передбачено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus