USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Найбільший бар'єр для лучан у Любліні

28 Серпня 2013 13:19
Луцьк та Люблін намагаються покращити інтеграцію іноземців. Про це йшлося під час навчального візиту у рамках проекту «Транскордонний обмін досвідом між Любліном і Луцьком у сфері інтеграції іноземців», під час якого зустрілися делегації з Любліна та Луцька.

Українська та польська сторони представили структуру державної, обласної та міської влади двох країн і міст. Члени польської делегації неодноразово наголошували, що у польських воєводствах теж бракує фінансування на втілення різних соціальних програм і держава інколи знаходиться в конфлікті з органами місцевого самоврядування.

Координатор програми «Люблін для всіх» Пьотр Скшипчак каже, що Луцьк і Люблін - близькі міста, які давно співпрацюють. «Багато людей обирає Люблін для постійного місця проживання. В нашому місті - 1% іноземців, більшість з них українці. Метою нашої програми є захист прав людини у чужій для неї країні. Багато хто скептично ставиться до нашої роботи, мовляв, 1% іноземців – це мало. Але з кожним роком він росте і ситуація може бути критичною» - відзначив Скшипчак.

Зі слів організаторів проекту, завданням делегацій є обмін досвідом між люблінськими та луцькими державними інституціями у сфері обслуговування іноземців. Сторони обговорювали ситуацію яка зараз склалася з іноземцями на Волині та Люблінському районі, з якими проблемами вони зіштовхуються.

«Не так просто отримати у Польщі легалізацію. Наприклад в Любліні, студент повинен 13 разів відвідати різні установи, заповнити різні документи. Ми намагалися перекласти ці документи різними мовами і пояснювали, що потрібно зробити, крок за кроком. Але виявилося, що, аби змінити реальність, потрібно, щоб державні інституції зрозуміли, що інтеграція потрібна також їм. Якщо іноземець підготовлений, розуміє, що повинен зробити, і має на дошці оголошень переклад цього документа, і він, і чиновник будуть задоволені» – пояснив Пьотр Скшипчак

Члени делегацій дійшли до висновку, що основною проблемою є мовний бар’єр. Мовляв, в іншомовному місті важко орієнтуватися, коли майже всі назви державних установ та інституцій на іноземній мові. Але її планують вирішити завдяки товариству «Homo Faber», яке вже раніше реалізовувало проект «Вітаємо в Любліні», і надавало допомогу іноземцям: навчаючи їх польської мови, показуючи їм місто, допомагаючи в юридичних справах.

Заступник луцького міського голови з економічних питань Тарас Яковлев наголосив, що співпраця з Любліном є різноплановою. Він розповів, що Луцьк прагне попасти в єдиний європейський простір. І першим кроком до нього є розвиток туризму на міжнародному рівні. «З кожним роком співпраця з Любліном стає пліднішою. Ми переймаємо один в одного цінний досвід і створюємо тісні економічні та бізнесові зв’язки» - резюмував Яковлев.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus