USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Найкраща спадщина прадавньої України знаходиться на Волині

6 Липня 2016 09:30
Історія одного із найдавніших українських міст — Володимира-Волинського сягає епохи міді — ІІІ тисячоліття до нашої ери, яке найкращого розквіту зазнало за князювання Володимира Святославовича. Перша літописна згадка про місто описана в "Повісті минулих літ" і датується 988 роком. Завдяки своїй прадавній історії Володимир-Волинський ввібрав найкращі історико-культурні надбання, про які ми розкажемо у статті, - інформує Vlasno.info.

Що подивитися?

В першу чергу, варто зауважити, що в Володимирі-Волинському зберігся унікальний зразок давньоруської архітектури — Успенський собор. Він збудований у 1160 році коштом князя Мстислава Ізяславича. До речі, це єдина пам'ятка на Волині, що збереглася з давньоруських часів.

Успенський собор



Також цікава архітектурна одиниця прадавньої історії Володимира-Волинського — це Василівська ротонда. Досі науковці сперечаються про дату її побудови, адже всередині знайшли напис "1419", але елементи декору і археологічні дослідження засвідчують рубіж ХІІ-ХІІІ століть. За роки свого існування церква зазнала значних перебудов і міняла свої обриси від готики і романського стилю до штучноствореного російсько-візантійського.



Після розпаду Галицько-Волинської держави у Володимирі-Волинському панували литовські та польські князі, що посприяло утворенню значної католицької спільноти. У 1497 році тут було закладено Домініканський монастир, який доповнив Троїцький костел 1789 року. Сьогодні декілька монастирських споруд збереглося і використовуються як корпуси профтехучилища.



У Володимирі-Волинському збереглися мури монастиря капуцинів, але саме цікаве, що про його діяльність практично нічого невідомо. Існує легенда, що тут були сховані значні цінності державної скарбниці Речі Посполитої, але всі архівні відомості зберігаються в Кракові. До речі, ця пам'ятка архітектури незабаром може зникнути, адже на початку червня частина мурів завалилася.

Також, будучи у місті, варто відвідати територію церкви св. Миколая. Тут неподалік є пам'ятник королю Данилу Галицькому, комплекс пам'ятників давньоруським князям і меморіал жертвам фашизму. Для любителів цікавих історичних місць пропонуємо також відвідати комплекс земляних валів Х-ХІ століття, де до сьогодні ведуться археологічні розкопки і продовжують знаходити безцінні артефакти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
онукам Показати IP 6 Липня 2016 15:46
Тільки чомусь внуки паршиві дозволили кацапам усе захватити. Що ж ти такеє?» «Нехай скаже Німець. Ми не знаєм». Отак-то ви навчаєтесь У чужому краю! Німець скаже: «Ви моголи». «Моголи! моголи!» Золотого Тамерлана Онучата голі. Німець скаже: «Ви слав’яне». «Слав’яне! слав’яне!» Славних прадідів великих Правнуки погані!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus