USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Проблеми райлікарні - брак кадрів і свідки Єгови

18 Серпня 2011 14:40
Голобській районній лікарні №2 критично бракує кваліфікованих кадрів – із 28 лікарів є лише 11.

Про це розповів головний лікар Голобської райлікарні №2 Микола Кобильчук 17 серпня під час прес-туру волинських журналістів районами області.

Кадри вирішують все

Очільник установи бідкається: нині в лікарні, котра обслуговує увесь Ковельський район, є лише два хірурги – це сам головний лікар і завідувач відділення, проте обоє пенсіонери.

«Не скажу, що старі, але підтоптані», – жартує головний лікар.

«Фахівці – це найбільш болюче питання, тому що у нас із 28 одиниць лікарів є тільки 11», – говорить він.

«Зараз період відпусток, потрібно забезпечити медичною допомогою усіх, а лікарів бракує», – бідкається медик.



«Із тих, що у нас є, – половина пенсіонерів. А ті, що не пенсіонери, – вибачте мене, – свідки Єгови. А вони не хочуть брати півтори ставки. Три години – сумки на плечі і подались. Їм медицина постільки-поскільки. В них віра така. Вони не займаються донорством. І хворим вони теж кажуть, що не можна робити переливання крові і так далі», – розповідає Микола Кобильчук.

Таких працівників у лікарні троє. Головлікар нарікає: «на деякі теми з ними дуже важко розмовляти».

Проте і такі працівники вкрай необхідні, коли лікарів взагалі не вистачає.


«Кадри для нас – це основне. Якщо протягом найближчих років у нас з кадрами нічого не буде, то я не знаю, що буде з цією лікарнею», – продовжує він.

В Голобській районці бракує абсолютно всіх лікарів: і хірургів, і травматологів, і терапевтів, і окулістів. До слова, в цій лікарні працює жінка-окуліст, якій уже 74 роки.

Коли ж потрібен анестезіолог, то його кличуть або з Ковеля або просять виручити знайомих анестезіологів.

В глибинку молодь можна заманити житлом

Вихід із такої ситуації Микола Кобильчук бачить один – молодих спеціалістів треба забезпечити житлом, при чому ще до того, як вони влаштуються на роботу. Проте сам не вірить у те, що держава нині здатна на такі кроки.

Очільник райлікарні розповідає: він працює тут уже 36 років. Колись молодих фахівців у глибинку направляли відразу після закінчення навчання, а місць не було.


«П’ять років тому із Харкова нам направили 5 студентів. Троє з них не доїхали, одна пропрацювала місяць, інша пропрацювала зо два роки, вийшла заміж і улєтєла», – розповів він.

Поодинока лікарня, яка має власну господарку

Проте очільник Голобської районної лікарні має і чим похвалитись – з харчуванням хворих тут проблем немає, оскільки лікарня має власне підсобне господарство.

«В середньому на одного хворого по 5,50 гривень на лікування і 4,50 на харчування. Але харчування у нас досить непогане, бо ми маємо своє підсобне господарство – 8 гектарів. Зараз вирощуємо десять свиней. Маємо коні, власний трактор», – тішиться він.


Кобильчук переконує: таких лікарень, які ведуть господарство, є дуже мало. Працівники лікарні залюбки обробляють землю самотужки, коли є можливість.

«Тому каша у нас завжди зі шкваркою», – хвалиться лікар.

Районна влада підтримує, як може

Дякуючи районній владі, каже Кобильчук, лікарня не має перебоїв з медикаментами – щотижня у аптеку районки надходять свіжі ліки.

«Обстеження та лікування пільговиків абсолютно безплатне. За обстеження тут ніхто не платить жодної копійки», – додає він.

Хоча колись фінансове забезпечення лікарні було на вищому рівні, пригадує він.


«Тоді нам на медикаменти давали стільки грошей, що покійний головний лікар сварився з нами, чому ми не використовуємо грошей на медикаменти, щоб, бува, наступного разу не врізали фінансування», – розповів чоловік.

Лікарня переповнена, апаратури бракує

Нині лікарня переповнена – поки не почались осінньо-польові роботи люди частіше йдуть підліковуватись, пояснює очільник медзакладу.

«Лікарня розрахована на 80 ліжок, плюс є 20 ліжок денного стаціонару… Але в нас є запас ліжок. Ми можемо покласти хворих. Від «коридорного» методу лікування ми вже давно відійшли», – каже головний лікар.

Болючим для працівників Голобської райлікарні є питання придбання нової апаратури, адже частина медтехніки застаріла.
«Маємо новий УЗД-апарат, нове обладнання закупили в лабораторію, декілька апаратів закупили у фізкабінет», – говорить Кобильчук.


Найбільша проблема – це старий рентген-апарат. Придбати його ні лікарня, ні місцева влада не в силах, адже він дуже дорого коштує – приблизно мільйон гривень.

«Наш дуже старий, тому його доводиться часто ремонтувати – 2-3 рази на місяць. А це недешеве задоволення. Проте над цим питанням працюємо», – розповів лікар.

Нагадаємо, «ВН» нещодавно повідомляли, що Голобській районній лікарні бракує карет швидкої допомоги – на 33 населені пункти є всього дві машини.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Лучанин Показати IP 18 Серпня 2011 15:27
Хай своїх полішуків,які навчаються в медичних закладах туди і направляють за місцем проживання їх в медичних вузах найбільше- це хитрий народ. Але вони всі пятами кивають в Київ або обласний центр. В нас в Луцьку на всіх керівних посадах медицини одні полішуки.І питання вирішиться само собою. А то ви хочете, щоб на Полісся йшли працювати луцькі, а самі полішуки тікають як можуть подальше від рідного порогу.От хай і піднімають своє Полісся ми луцькі чи з інших районів не жили там і не будемо жити
100 % до Лучанин Показати IP 19 Серпня 2011 09:49
МОЛОДЧАГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Голобчанка до 100 % Показати IP 25 Жовтня 2012 10:16
бо ви не виживете тут)))
Сясік Показати IP 18 Серпня 2011 15:47
Підтримую!
ВВ Показати IP 18 Серпня 2011 16:04
Полішуки мудрі люди, тому вони на високих посадах. А що краще нехай керує тупий????????
Свідомий громадянин Показати IP 18 Серпня 2011 16:10
Відповідь ВВ. Полішуки не мудрі, а наглющі люди
Лучанин Показати IP 18 Серпня 2011 16:25
і тягнуть один одного. Додому їхати не хочуть. Була зі мною ситуація в гуртожитку медичного ім. Богомольця в Києві: заходить хлопчик і гарно розмовляє українською, з'ясовується з Тернополя. Заходить студентка в кімнату і говорить рос. мовою. Потім дізнаюся звідки - з Каменя-Каширського!
123 Показати IP 18 Серпня 2011 16:33
ПІДТРИМУЮ ВСІ КОМЕНТАРІ А НАГЛЮЩІ!!!!!!!!
Справедливий Показати IP 18 Серпня 2011 17:42
Полішук полішука тягне. Через років три Луцьк прийдеться переіменовувати на Маневичі або КаміньКашмарск. Полішуки то страшно наглі та зазрісні люди.
Перехожий Показати IP 18 Серпня 2011 22:14
Голоби-50 км. від Луцька.- це для всіх "ГРАМОТНИХ".що коментують. А поліщуки ми всі для всієї України! Трохи зачекайте - і "лікувати" будуть специ в чорних сорочках.
100 % до Перехожий Показати IP 19 Серпня 2011 09:51
Полішуки є двох видів: болотяні і пісчані!!!
Ніна до Перехожий Показати IP 20 Серпня 2011 17:48
Ну то й що, що 50 км. Але це вже зовсім інший народ з іншим менталітетом. Поліщуки - відмінна і від білорусів, і від українців народність, хоча і має з ними безліч подібностей. Певна відособленість українських поліщуків від сусідніх білоруських, загальна ізольованість Полісся — все це позначилось на специфіці культури та укладу життя його населення. Як казала одна моя родичка: "Є українці, а є поліщуки".
Нормальний Показати IP 19 Серпня 2011 01:40
Але ж ви і.. несвідомі.. І модератор куди дивиться? Полішуки.. Та ви самі полішуки, блін. Теж мені.. Всюди люди, а неоволинські расисти типу вас нам у Луцьку не треба.
Я Показати IP 19 Серпня 2011 08:30
Наглющі 100 %
shuravi Показати IP 21 Серпня 2011 16:16
так у вас і губернатор полішук
shuravi Показати IP 21 Серпня 2011 16:27
так у вас і губернатор полішук
Леонід Показати IP 4 Березня 2016 16:32
Н-да, я з Луцького району, колега з Тернопільської області, ще одна зі Львівської. Працюємо в Голобах і не жаліємось. Головний лікар і два терапевта, і педіатри - місцеві, з Голоб родом. Що не так? Про Харківських мова і була, навіщо їх направили в Голоби? Зрозуміло, що їм хотілось додому і що вони б не залишились. А кадри - біда загальна, по всій Україні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus