USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Незрозумілі газові платіжки: куди зникла переплата та звідки борг?

29 Липня 2016 08:57
У нових рахунках за газ волиняни побачили незрозумілі цифри: хтось помітив заборгованість, у інших зникла сума переплати. У прес-службі газопостачальної компанії «Волиньгаз Збут» пояснили ймовірні причини такої ситуації.

Про це йдеться у щотижневику Волинські Новини №26 від 28 липня.

Плутанина в платіжках

Справді, частина споживачів, які отримували державну допомогу у вигляді субсидій, почали звертатися до абонвідділів із запитанням, чому із рахунків зникла сума переплати, яка у багатьох споживачів була досить знач­ною. А в окремих громадян узагалі з’явилася заборгованість, якої в попередніх платіжках вони не бачили.

Така ситуація зумовлена тим, що постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року №319, яка набула чинності 30 квітня, запроваджено низку змін щодо призначення та надання субсидій, а також щодо здійс­нення перерахунку нарахованих субсидій.

Документ передбачає, що органи соціального захисту населення після закінчення опалювального сезону мають провести перерахунок субсидій та повернути до державного бюджету суму невикористаних субсидій на оплату опалення. Перерахунок здійснювався на підставі акта зрівняння, що його склав підрозділ з питань соціального захисту населення із надавачем послуг, тобто ТОВ «Волиньгаз Збут». При цьому, згідно із постановою, лише частина невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу залишається на рахунку споживача на наступні розрахункові періоди.

Тобто, враховуючи те, що органи соцзахисту розрахунок субсидій здійснювали, виходячи тільки із соціальних норм, які виявилися в кілька разів більшими від фактичного споживання газу домогосподарствами, на рахунках споживачів накопичувалися так звані «віртуальні» переплати. Подекуди ці суми сягали кількох тисяч гривень, пояснюють у «Волиньгаз Збуті».

Віртуальні кошти

Саме ці віртуальні кошти, зекономлені споживачем, по закінченню опалювального сезону органи соцзахисту перерахували назад до державного бюджету. У споживачів, які економили енергоресурс, від субсидії лишилася на рахунку лише сума, що дорівнює вартості за 100 куб. метрів газу. Натомість особи, які не сплачували своєї частки обов’язкового платежу та «випалили» весь об’єм газу, що його перекривала субсидія, не побачили у своїх платіжках залишку від субсидії на рахунку.

Своєю чергою, борг після перерахунку з’явився в тих споживачів, у яких уже була заборгованість за паливо до моменту одержання субсидії. Коли ж державну допомогу було нараховано, вона перекрила цю суму, а тому заборгованість не відображалася у платіжках протягом усього опалювального сезону і з’явилася лише після здійсненого органами соцзахисту перерахунку невикористаних субсидій.

До слова, за оперативними даними, загальна сума заборгованості волинян за блакитне паливо становить понад 130 мільйонів гривень. Тенденцію до постійного зростання кількості боржників насамперед спровокувало збільшення ціни на газ.

«Царські села» не поспішають платити

Не завжди неплатоспроможність є вирішальним фактором, кажуть у компанії. Традиційно, левова частка споживачів, які боргують за газ найбільші суми, – це мешканці Луцька та наближених до обласного центру «царських сіл» з великими площами домоволодінь. Такі споживачі тривалий час не оплачують за енергоносій, а також усіляко намагаються уникнути візиту працівників газового підприємства для звірки даних лічильників. Лише на Луцьк та Луцький район припадає понад 40% заборгованості, що є в області.

Відтак газовики з початку року припинили постачання блакитного палива для 730 споживачів. Крім того, понад 400 власників домоволодінь, за якими сума боргу перевищила 5 тисяч гривень, та понад 7 тисяч споживачів, які боргують більш як по тисячі гривень, отримали від компанії-постачальника попередження про припинення газопостачання у разі несплати заборгованості. Загальна сума боргу попереджених про відключення осіб сягає майже 40 мільйонів гривень.

«Аби уникнути таких неприємностей, ми щоразу рекомендуємо споживачам, які не мають змоги оплатити за газ, звернутися по допомогу до управлінь соцзахисту та оформити субсидії, а також укласти договір на реструктуризацію. Проте практика свідчить, що споживачі, які боргують найбільші суми, – мешканці чималих котеджів за містом, які в одну мить сплачують суму боргу, але лише після того, як опиняються за крок до припинення газопостачання», – розповідає комерційний директор ПАТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

Варто зауважити, що процес відновлення газопостачання здійснюється лише після 100% оплати боргів за газ та компенсації витрат працівників газової компанії на роботи з припинення та подальшого відновлення газопостачання.

Дарина ГОГОДЗА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
афігєть Показати IP 29 Липня 2016 09:49
Спочатку ці собези казали не платити обов'язковий платіж, а потім все перерахували...((( по ходу ця Ж ніколи не закінчиться
платник Показати IP 29 Липня 2016 09:52
Треба припиняти платити тим злодіям поки не наведуть лад з тарифами і платіжками! Платимо захмарні гроші, невідомо куди вони зникають, а перед зимою будемо слухати, що економте, газу немає, немає чим платити?! Треба припиняти ту вакханалію, всіх не відключать, а ні - пікет газовим монополіям! Дістали ті крадії вже!!!
газовик до платник Показати IP 29 Липня 2016 12:15
і скільки ж Ви шановний конкретно сплатили наприклад за період жовтень 2015 - квітень 2016 року за газ?
Корінний лучанин Показати IP 29 Липня 2016 10:00
ЦЕ ВЕЛИКА АФЕРА УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ ! Памятаєте щоденні мантри ЯЦЕНЮКА по телевізору, який закликав до оформлення субсидій і як буде добре після цього 80-85% зубожілим українцям. Слід зауважити, що люди розібрались відразу що це ЛОХОТРОН, але вдіяти нічого не могли із підняттям владою тарифів на газ. БУЛА накладка в УКРАЇНІ: АТО(війна на СХОДІ Ураїни) і соцзахист населення, який не витримує критики. Влада, використовуючи цю ситуацію себе ніяк НЕ ОБДІЛИЛА, а думала в першу чергу за себе "ЛЮБИМУ", а любі українці та чорт з вами - виживайте як хочете, ми вам безвізовий режим у ЄВРОПУ обіцяємо ( це мантри ПОРОШЕНКА і його придворних). І що , ЄВРОПА обіцяє ми добре бачимо. Кому потрібні у ЄВРОПІ злиденні українці? Поляки, приміром, добре побачили українських заробітчан і їх поведінку, людей доведених до відчаю від українського життя. Ну що тут скажеш?
Лучанка до Корінний лучанин Показати IP 29 Липня 2016 11:40
А що Європа має вам обіцяти?! Оформляйте візу і їздіть туди хоч щодня.І що побачили поляки щодо українських заробітчан?! Люди прекрасно працюють9хто хоче працювати!), отримують за те плату і нічого поганого про них роботодавці не кажуть, а, якщо воно було тут лайном, то і в Польщі воно таке ж лайно - пиячить, краде...
Корінний лучанин до Лучанка Показати IP 29 Липня 2016 19:12
Слухай шановна, я вам тут не буду розписувати що до чого, це довго. Просто скажу , прочитайте статтю Тамари Трофимчук у ВОЛИНІ- НОВІЙ: ПОЛЯКИ - ДО НАШИХ ЗАРОБІТЧАН : " УКРАЇНЦІ , МИЙТЕСЯ!". А поляки дуже багато чого побачили і побачили те що ви ,шановна пані ЛУЧАНКО бачити не хочете чи не знаєте. ЛАЙНОМ людей зробила влада УКРАЇНИ. У ЄС, шановна, щоб знали НЕМАЄ ДОВІРЯ ДО ВЛАДИ УКРАЇНИ, у нас на ВІЙНІ влада збагачується. Оце затямте! Читайте нормальну пресу !
888 до Корінний лучанин Показати IP 29 Липня 2016 12:02
прозріває народ... радує
Сергій Показати IP 29 Липня 2016 11:19
Обіцялось, що зекономлені кошти субсидії люди зможуть використовувати в подальшому, тому люди і економили, зокрема використовуючи інші джерела обігріву. А потім оп і: постанова Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року №319, яка набула чинності 30 квітня. І все зекономлене забрали. То хто тепер буде вірити закликам від влади про економію в опалювальний сезон 2016-2017 років???
ЕКОНОМІСТ Показати IP 29 Липня 2016 12:15
ЕКОНОМІЯ - ПОВИННА БУТИ НЕ ТІКИ ЕКОНОНОМНОЮ, АЙ ПРИБУТКОВОЮ - (ДЛЯ ОБРАНИХ!!!)
волинянин Показати IP 29 Липня 2016 12:24
Зате в Європу йдем.Ради цього і терпіть.Ви ж хотіли в Європу?? Хотіли?? от і терпіть. і ніхто вас слухати вже не буде..скоро українців винищать
оль Показати IP 29 Липня 2016 12:49
Все це показує, що субсидії повинні платити живими грошами, а не фунтіками. тоді можемо ці гроші спрямувати на економію. І використати їх тільки на такі цілі.А так, вони йдуть до олігархів чи кудись ще, тільки не на добробут.
Анонім Показати IP 30 Липня 2016 07:08
"Шановний"газовик!ви брехун!як і влада,дали субсидію щоб люди на Майдан не вивили за тарифи?так виведуть...бо вже дістали,це що плата щоб пояснити чого чиновники довели до війни,що гинуть люди!?ах,миж вам газ,наш і нам по 0 ,заґлотнули?а тепер вивертайте кишені! Виж вибрали саму теплу зиму ще й до цього,!вам за гратами сидіть треба бо ви на народному добрі наживаетесь,як спекулянти!газ народний не імпортний правда ж?чому ж ви Шановні ще не за гратами!а за"закони"ще відповісте виведуть на Віче..бо вже дістали...добавте ще трішки і ждіть зими...а вона я і розплата за не повагу,за маніпуляції неминуче іде,..і ще за старі роки платіжки споживачів у вас є?- Є! Помножте на тариф,,що бачите ?розрховуете на теплу зиму?ну ну,дивіться щоб ґаряча не була бо кров вже закипае! "Шановні' спекулянти!
kit Показати IP 30 Липня 2016 21:59
звичайний дикий ринок - ціна буде підніматись доти доки Ви будете платити, незалежно від собівартості. Тому що на цьому наживаються люди близькі до будь якої влади. Не потрібно ніякого Майдану. Просто не платіть хоча б по два місяці кожен.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus