USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ніч перед місцевими виборами буде на годину довша

24 Жовтня 2015 18:33
В уряді нагадали, що Україна повернеться на поясний час 25 жовтня. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

25 жовтня 2015 року о четвертій годині за київським часом скасовується літній час із переведенням годинникової стрілки на одну годину назад, нагадали у прес-службі Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Таким чином, на всій території України відновлюється поясний час, який іще називають «зимовим», відповідно до постанови Кабінету міністрів від 13.05.1996 року № 509 «Про порядок обчислення часу на території України».

Через це ніч перед місцевими виборами 25 жовтня буде на годину довша.

Згадана постанова уряду синхронізувала сезонний перехід на літній час і повернення до поясного часу з Європейським союзом. Перехід на літній час, зсунутий на одну годину вперед, здійснюється останньої неділі березня, а повернення на поясний «зимовий» час – останньої неділі жовтня.

В Україні літній час уперше формально з’явився 1917 року, коли його запровадив Тимчасовий уряд Російської республіки, до якої тоді належала більша частина України.

Після низки радянських експериментів із часом літній час стали знову регулярно застосовувати в Україні як на той час частині СРСР із 1981 року.

На початку 1990-х років Україна експериментувала з відмовою від сезонного переходу на літній час, але потім відновила його 1992 року «з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи», і «згідно з рекомендаціями Європейської економічної комісії ООН».

Уперше перехід на літній час здійснили в кількох європейських країнах у 1916 році. Ідея полягає у кращому використанні світлого часу дня, а відтак в економії – в часи Першої світової війни йшлося про заощадження вугілля, в пізніші часи про електроенергію. Водночас такої економії практично немає в місцевостях, розташованих ближче до екватора, та у приполярних регіонах, де сезонний час не має економічного сенсу.

Практика щорічного переходу на літній час і повернення на поясний застосовується зараз у майже 80 країнах чи територіях світу, на всій їхній площі чи частково. При цьому майже 170 країн чи територій не користуються сезонним часом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Соня Показати IP 20 Жовтня 2015 08:53
Хоч одне радує " в ніч перед виборами"
11 Показати IP 20 Жовтня 2015 11:24
чупакабри якісь зі своїм переходом часу......де де але тільки не в такій державі як Україна (де майже всі заводи закриті) можна економити за рахунок переведення часу....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus