USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Ніфонт не сприйняв модернізму студентів зі Львова. ФОТО

20 Квітня 2011 16:33
Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт не сприйняв модернізму у роботах львівських студентів, представлених на виставці сакрального мистецтва у Луцьку.
Виставка художніх робіт Львівської національної академії мистецтв відкрилася 20 квітня у галереї мистецтв, – пише ВІП.
Як розповів завкафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв Роман Василик, роботи виконували студенти другого-п’ятого курсів впродовж існування кафедри. А за її започаткування взялись у 1995 році.
Своїми враженнями про виставку поділився владика Ніфонт.
«Перед нами картина милосердного самарянина. Лиш погляньте, що тут милосердного? Я навіть не знаю, як це висловити… Ікона несе умиротворення, вона не повинна нести ужас, страху якогось, здивування. Вона має нести мир, спокій, любов і натхнення», - висловився він.
«Радує око, що молоді люди пишуть, але модернізм в таких роботах церковної або євангельської тематики, на мою думку, не повинен бути такий, як він є», – вважає священнослужитель.
Хоча були роботи, які сподобалися Ніфонту. «Дивуюся, любуюся, у серці дякую Богу, що є такі таланти», – зауважив він.
А щодо модернізму, то Роман Василик пояснив: «В нас не є монахи, у нас студенти різного психологічного стану, і з різного покрою, які не можуть інакше мислити як авангардно».




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Перехожа Показати IP 20 Квітня 2011 16:58
Погоджуюся з Ніфонтом. На мою думку, якщо людині погано - не варто свій стан виливати у твори мистецтва, щоб стало погано і глядачам чи слухачам. Тим більше - у стані підліткових депресій, мабуть, не варто братися за ікони чи біблійні сюжети...
Перехожий до Перехожа Показати IP 20 Квітня 2011 19:00
Правильно. Краще на людей виливати. І взагалі з чого ви взяли що людям які малюють такі картини погано??? І що ви маєте на увазі під словом погано?? Я нічого не тямлю в малюванні але щось в цьому є. Треба розвивати такі навики...
ЧуйНа Показати IP 20 Квітня 2011 17:01
Митрополит став професійним мистецьким критиком і галеристом??))
Москва Показати IP 20 Квітня 2011 17:05
Все это малярство очень подходит к так званому Волынскому совету церков(собрание нечестивых)Вот Господь и разъясняет господину нашему,какой дорогой идете товарищ.Пусть расскажет православным,когда это Господь поменял Единую церковь на совет церков.И когда православным уже будет нельзя ходить в храмы.Картина маслом...
анонімус Показати IP 20 Квітня 2011 17:10
ета чіста джерсі)))
Комуножер Показати IP 21 Квітня 2011 10:48
Дуже шкода, що ці "іскусствовєди в рясах" і надалі залишаються на дуже низькому культурному рівні. Таке враження, що московська церква взагалі не розвивається і що їй зовсім не залежить на екуменічному діалозі. Якось дивно співпадає її стиль з політичною концепцією кремлівських "політіков в штатском".
нє іскусствавєд Показати IP 21 Квітня 2011 21:23
Владика Ніфонт висловив цілком слушну думку. Мистецтво ікони в першу чергу має долучати людей (в основному без елементарних знань зі сфери мистецтва) до Першообразу. Іконі місце у храмі, вона немислима поза літургійним контекстом. У сучасних творчих пошуках на сакральну тематику художники часто за мету ставлять інтерпретацію певного іконописного стилю, в результаті чого маємо цікаві творчі роботи, образність у яких стає чимось другорядним. Взагалі хотілося б почути позицію з приводу робіт представників інших конфесій. Зокрема тої, до котрої належить шановний Комуножер.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus