USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нові проєкти, творча молодь і діалог з владою – волинські архітектори відзначають професійне свято

3 Липня 2019 19:31
З нагоди професійного свята, Дня архітектури України, в атмосферній залі Художнього музею Луцька відбулося урочисте засідання Волинської організації Національної спілки архітекторів України. У святковій зустрічі взяли участь знані й молоді волинські архітектори, які формують сучасне «обличчя» нашого древнього Лучеська таким, яким його побачать наші нащадки.



У своєму вітальному слові голова спілки архітекторів Волині Тарас Рабан поздоровив колег з професійним святом, яке відзначається в Україні з 1995 року згідно з Указом Президента України і відображає не лише високий соціальний статус цього фаху, а й накладає величезну відповідальність на кожного працівника в царині архітектури й містобудування. Очолюваний ним регіональний осередок налічує більш як 40 членів, що склався як товариство професіоналів. У сьогоденні спілки – кропітка праця розробки архітектурних проєктів, а також активна участь у становленні Архітектурної Палати України. Вже восени цього року в Луцьку планується виїзне засідання цього структурного підрозділу НСАУ для налагодження конструктивного діалогу з місцевими колегами.



Волинські архітектори-спілчани багато і плідно працюють, а їхні проєкти реалізуються не лише в місті, області, а й в Україні. Про здобутки команди професіоналів архітектурно-проєктної фірми «АДК», яка в цьому році відзначає 25-річчя своєї діяльності, розповіла докладна презентація реалізованих містобудівних ініціатив. Зі слів директора фірми, голови Архітектурної Палати у Волинській області Георгія Шевчука, загалом кількість втілених творчих ідей фірми сягає 500!



Окрім того, це потужне середовище фахівців стало школою вишкілу молодих архітекторів краю. Під час урочистого засідання спілчани розглянули і одностайно схвалили заявки до вступу в спілку амбітних претендентів: Оксани Костюк, Олександри Вітинської і Дмитра Кирилюка.

Представляють Олександру Вітинську


Претендент Дмитро Кирилюк


Рекомендовані досвідченими колегами Георгієм Шевчуком і Богданом Крученим, вони є тією необхідною кожному професійному колективу молодою «свіжою кров’ю», яка пропонує цілком нове бачення архітектурного майбутнього міста, країни.

Рекомендації дає Богдан Кручений


«Всі представлені сьогодні персоналії – дуже достойні люди, це «плоть від плоті» нашої фірми, – висловилася про претендентів генеральна директорка фірми «АДК» Галина Шевчук – Це люди, які проходять горнило архітектури, обирають дорогу в архітектурі, а вона нелегка».

Про молодих колег розповідає Галина Шевчук


Яка ж мотивація у молодого спеціаліста в сучасних реаліях для вступу до Національної спілки архітекторів України? На думку Оксани Костюк, це передусім велика відповідальність: «Я розумію, що від того, як я покажу свій талант і професійність, залежить те, як будуть виглядати українські міста і села у найближчі 10-15 років. Це і спілкування зі своїми однодумцями, перебування у фаховому оточенні з можливостями обговорення проєктів, дискусії. Наступною сходинкою має стати сертифікація, яка надає право архітектору працювати самостійно. Звичайно, це і мотив престижу професії, визнання моєї діяльності на національному рівні. Це дуже надихає на подальшу роботу». Перш ніж подати заявку до спілки, архітекторка пропрацювала близько 10 років в команді фахівців фірми «АДК» і брала участь у розробці не менш як 5 проєктів щорічно. Отож, вибір був нею зважений і підтриманий професіоналами!

Молода архітекторка Оксана Костюк


Однією з важливих і особливо актуальних сьогодні ділянок роботи є реставрація пам’яток архітектури. Про це розповів директор архітектурно-проєктного бюро «Прайд» Василь Дузь-Крятченко: «Ми маємо певні здобутки: наше бюро забезпечило розробку концепції для отримання гранту по програмі «Польща – Україна – Білорусь» проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Любліна та Луцька» на реставраційно-ремонтні роботи у вежі Чарторийських Окольного замку, а також частини фасаду, підземелля колегіуму єзуїтів. Це наша тема, наша робота і наш вклад в збереження пам’яток архітектури міста».

Архітектор Василь Дузь-Крятченко з колегами


Гостем події став головний архітектор Луцька Веніамін Туз, який тепло привітав колег зі святом і розповів про актуальні для міста теми, до реалізації яких можуть долучитися спілчани. Це питання тимчасових споруд у місті, комплексного благоустрою прибережної річкової зони, розробки єдиних вимог до утеплення фасадів будинків, облаштування паркових зон та багато інших. Болючою для міста залишається радикальна реконструкція Старого ринку. І посадовець, і спілчани висловили побажання тіснішої фахової комунікації у вирішенні нагальних питань міської забудови і благоустрою. «Луцьк має дуже великий потенціал для позиціонування свого як історичного, культурного, духовного, туристичного центру. Його потрібно вміло використати!» – впевнений Георгій Шевчук.

Волинських архітекторів вітає Веніамін Туз


Директорка Художнього музею Зоя Навроцька подякувала винуватцям свята за плідну співпрацю і запросила на майбутні культурно-мистецькі заходи. Письменник, мандрівник Володимир Павлік приєднався до вітань і презентував свої книги молодим фахівцям, які цього дня поповнили лави спілки архітекторів Волині. В неповторній аурі музейних зал, під звуки вишуканої фортепіанної музики продовжилося неформальне спілкування волинських архітекторів. Пролунали численні сердечні побажання здоров’я і натхнення колегам, жваво обговорювалися «гарячі» фахові теми і будувалися плани на майбутнє.



Фото події Любомира Безручка

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus