USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Сподіватимемося, в Луцьку з’явиться достойний простір», – урбаніст Юліан Чаплінський про реконструкцію проспекту Волі

12 Травня 2021 13:25
У Луцьку вперше практикують таку схему реконструкції вулиць: спочатку відбувається обговорення, потім архітектори та урбаністи беруться безпосередньо за проєкт. Йдеться, зокрема, про реконструкцію проспекту Волі.

Про це у своєму блозі «Шо ся робе» говорив відомий архітектор, урбаніст, колишній головний архітектор Львова та заступник міністра розвитку громад і територій України з питань євроінтеграції Юліан Чаплінський.

«У Луцьку обговорили проспект Волі. І, судячи з коментарів, усе дуже-дуже добре», – похвалив він лучан.

«Що ми маємо на сьогодні? Маємо робочий проєкт реконструкції проспекту Волі. Ми вирішили змінити підхід і зробити проспект більш орієнтованим на пішоходів. Уся ця презентація для того, аби ви долучилися до обговорення, дали нам якісь ідеї та зауваження, що потрібно врахувати при реконструкції. Ми почуємо ваші ідеї. Обговоримо їх: підходять ці рішення чи ні. Проведемо потім ще одну коригувальну нараду. Після цього візьмемося за реалізацію проєкту. Спробуємо запровадити такий європейський підхід до справи», – пояснив архітектор майстерні MOST Дмитро Котляров.

Читати ще: Ремонт проспекту Волі у Луцьку: як і коли його будуть перекривати

Зі слів авторів проєкту, в цій концепції врахували три ключові моменти: безпеку пішоходів, єдиний дизайн-код та заміну потоків і способів руху вулицею.

Як зазначила архітекторка Ольга Шевчук, основний принцип – забезпечити гідні умови для пересування пішки, велосипедом, впорядкування паркування, зручність руху громадського транспорту та автівок.

Читати ще: Не транзитний – пішохідний. Як виглядатиме проспект Волі у Луцьку через кілька років. Фото

«Браво! Це означає, що наш урбаністичний рух просувається вперед. І будемо сподіватися, що в Луцьку з’явиться достойний простір, відбудеться хороша реконструкція вулиці. Загалом, те, що починаються такі дискусії, що це стає правилом, а не винятком у наших містах, – прекрасна новина», – додав Юліан Чаплінський.

Нагадаємо, як зазначав раніше міський голова Луцька Ігор Поліщук, проспект Волі не будуть розширювати і робити з нього транспортну магістраль.

Міський голова Луцька неодноразово наголошував: оновлений проспект Волі передусім має бути комфортним для людей, із зручними зупинками громадського транспорту, безпечними пішохідними переходами з острівцями безпеки.

Зі слів мера, у планах – завершити абсолютну більшість ремонтних робіт на проспекті Волі вже цього року.

«Це і заміна мереж, капітальний ремонт лівої частини тротуару, якщо рухатися від вулиці Шопена до Київського майдану, озеленення, освітлення, вуличні меблі. І, якщо не буде жодних форсмажорних обставин, вже навесні ми зробимо заключні штрихи і вкладемо останній шар асфальту», – зазначив міський голова.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Категорія А Показати IP 12 Травня 2021 15:41
В Україні затверджені державні будівельні норми, які регламентують процедуру розробки, складу і змісту проектної документації, передбачено механізм її погодження і затвердження, проходження експертизи і отримання дозволів на проведення будівельних робіт. Про які тепер обговорення, зауваження і врахування ведеться мова, коли документація затверджена пройшла тендерні процедури, сьогодні фінансуються і ведуться роботи і То треба було робити до того ! Шо таке коригувальна нарада, яким нормативним актом вона передбачена ?
Лучанин Показати IP 12 Травня 2021 15:47
Супер, це сучасний підхід до реконструкції!
Андрій Показати IP 12 Травня 2021 17:50
Центр втратив свою привабливість... Місто переходить в концепцію мікрорайонів і саме там портрібно розширяти дороги та відновлювти/будувати інфраструктуру! Багато лучан все необхідне купує в свому мікрорайоні, відпочиває теж там а курсує через центр (через неправильно побудовану транспортну логістику) лише на свої робочі місця які як правило знаходяться не в центрі....!!! тому пр. Волі можна було озеленити і лишити таким як він є а розширення зробити на вул. Парковій з потенціалом будівництва мосту через р. Стир.
вася Олика ПЛ до Андрій Показати IP 12 Травня 2021 23:45
Пізно пити"Боржомі" ...
Богдан Показати IP 13 Травня 2021 12:58
Додайте будь ласка посилання на ці висловювання Чаплінського, я цей випуск слухав(останній на момент коменту) і ні слова ні чув про реконструкцію проспекту Волі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus