USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Нині маємо максимально попрацювати над тим, щоб зберегти людські життя», – інфекціоніст з Луцька

16 Травня 2020 19:09
За період пандемії COVID-19в Україні недугу виявили в понад тисячі медичних працівників. На жаль, у цій сумній статистиці присутня й Волинь. У чому причина такої ситуації, чи можна їй зарадити і загалом про коронавірус на Волині в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» говорили з інфекціоністом Волинської обласної інфекційної лікарні Оксаною Зінчук.

Яка ситуація нині в обласній інфекційній лікарні, зокрема щодо кількості хворих на коронавірус?

На сьогодні ми маємо пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19, є й ті, в кого лише підозра на цю недугу. А загалом лікарня в режимі готовності працює з березня, ми вже виробили алгоритм, за яким будемо працювати. І вже з кінця березня приймаємо пацієнтів із підозрою на коронавірус. Наразі в лікарні – понад два десятки хворих з підтвердженим діагнозом, серед них є й важкі, які перебувають у реанімаційному відділенні. Основна маса таких пацієнтів – люди поважного віку та ті, хто має супутні патології, передусім це серцево-судинні недуги, захворювання органів дихання, цукровий діабет, проблеми з нирками. Було у нас і двоє діток. Якщо світова статистика каже, що діти хворіють менше, то чомусь український приклад свідчить про протилежне. Пацієнтів ми приймаємо цілодобово, намагаємося допомогти всім. Якщо нам не вистачає технічних засобів, то вже є стаціонар у Боголюбах, який забирає від нас пацієнтів. Були моменти, коли ми переводили хворих туди, бо там більше можливостей, більше апаратури, наприклад, для кисневої терапії.

Як змінилася атмосфера у колективі?

Атмосфера в нас – робоча. Ніхто не відміняв виконання професійних обов’язків. Психологічне навантаження пов’язане з тим, що ми працюємо з особливою інфекцією, яку ще не дуже вивчили. У нас високий ризик заразитися. І левова частина психологічного клімату в колективі залежить від того, як оцінює нас держава. На жаль, ні для кого не секрет, що нас не оцінюють так, як належить.

У Волинській інфекційні лікарні, на щастя, не зафіксовано випадків зараження персоналу коронавірусом. Але цього не можна сказати про інші лікарні. Чому інфікуються медики?

Якщо з’ясовувати, чому так відбувається, то тут є багато моментів. Одна річ, коли спалах у якійсь соматичній лікарні, й зовсім інша – коли у спеціалізованому стаціонарі. На початках, коли ми входили в карантин, аж ніяк не всі були забезпечені засобами індивідуального захисту так, як це мало б бути. Передусім страждала первинна ланка – швидка допомога. Є достатньо випадків, коли людям не видавали достатньо засобів захисту, коли вони не знали, на що їдуть. Це було однією з причин інфікування. Якщо спалах стається у соматичному стаціонарі, то варто сказати, що там перебувають різні хворі, до них приходять відвідувачі з вулиці, вони самі виходять у магазин, тобто контактують з якоюсь кількістю людей навіть у карантин. Але те, як наші громадяни дотримуються карантину – це ще одне велике питання. Скажімо, людина з гіпертонічним кризом приходить до лікаря у соматичне відділення, а до того вона контактувала з кимсь інфікованим, лікар її оглянув без засобів захисту – от вам і зараження медичного персоналу. А кожен конкретний випадок має свою історію.
Тобто на сьогодні ми не можемо спрогнозувати, як розвиватиметься ситуація в кожному конкретному випадку? От, зокрема, вже дозволили проводити планові операції. Кожен, хто йде на таку операцію, має бути протестований, але ж це не стовідсоткова гарантія?

На момент тестування людина може бути, скажімо, безпечною або перебувати у такому стані, коли вірус не виявляється, але ніхто не застрахований від інфікування. Хоча у світлі останніх подій, у світлі медичної реформи, якщо вона на повну запрацює, плановий стаціонар мусить працювати, інакше він не виживе, бо не заробить на своє існування.

Чи можна хоч приблизно спрогнозувати, скількох людей може заразити один інфікований? Як загалом поводиться цей вірус? От, наприклад, нещодавно стало відомо, що в Дніпрі одна жінка заразила 35 осіб.

Якщо інфікована особа має велике коло спілкування, то й кількість заражених може бути достатньо великою.

Як вважаєте, з чим пов’язано те, що ми все-таки поводимося безпечно у період карантину? Окрім того, наразі не тільки політики, економісти, але й медики вже говорять про недоцільність аж таких жорстких обмежень, що це зайвий ажіотаж, що під час епідемії грипу 2009 року обійшлися без карантину і витримали. Що скажете?

Якби йшлося про однакові хвороби, то, може, й можна було б казати, що десь ми переборщили. Але грип і коронавірус – це дві різні хвороби. І хай там як, а карантин введено у світовому масштабі. До того ж, у 2009 році ніхто не оголошував пандемію. Адже її оголошують на рівні ВООЗ. Це достатньо авторитетна організація, представники якої дуже добре розуміють, із чим мають справу, тож ухвалюють відповідні рішення. Тому порівнювати масштаби 2009 року й нинішні, мені здається, некоректно.

Можливо, ваші колеги, які роблять такі заяви, керуються статистикою щодо смертності від інших хвороб, яка є значно вищою, ніж від коронавірусу.

Звісно, статистику ніхто не відміняв. Це така справа, коли відкинуто емоції й говорять просто сухі цифри. І на це треба зважати. На сьогодні через нагнітання атмосфери довкола коронавірусу на інші недуги звертають менше уваги. Насправді вони ніде не поділися. У нас висока смертність від серцево-судинних патологій, маємо катастрофічну ситуацію з туберкульозом (а за теперішнього стану речей вона тільки погіршуватиметься). Коли ми вже трохи переживемо коронавірус, коли матимемо достатньо інформації, щоб проаналізувати усе щодо перебігу хвороби, лікування, коли матимемо досвід у лікуванні, можна буде більш ефективно та якісно проаналізувати ситуацію. Нині ж треба попрацювати із максимально корисним виходом, тобто зберегти людям життя.

Напевно, зраз годі говорити про достовірну інформацію щодо захворюваності на COVID-19. Невже по завершенню карантину статистика може бути об’єктивною?

Завжди, оглядаючись на те, що ми пережили, можна оцінити й проаналізувати і перебіг захворювання, і ефективність лікування, і механізм того, як рахували хворих. Не секрет, що коли ми входимо у щось нове, на початках є дуже багато запитань – як рахувати, як правильно класифікувати. Це те, що є документальним. На практиці все просто: є пацієнт хворий – він має бути здоровим. Все. Для результату, для здоров’я, в принципі, те, який діагноз поставили пацієнту, – питання друге. А от для статистики – перше. Можливо, наразі вона у нас не така добра, тому що є багато моментів, які через брак досвіду ми не можемо зразу поставити в потрібне місце.

Чи є у вас на сьогодні відчуття страху, що може бути гірше, ніж зараз?

Як казали наші солдати на передовій, якщо скажу, що мені не страшно, то збрешу. Ми, будучи на передньому краї боротьби з коронавірусом, теж розуміємо й бачимо трішки більше, ніж видно пересічному громадянину, і завжди переживаємо, бо хай там як, а рівень нашої медицини не такий, як у Європі. Ми маємо складніші умови праці, менші технічні можливості, тому нам не є так безпечно. Ми готові до того, що нам буде складно, якщо побільшає пацієнтів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
катерина Показати IP 16 Травня 2020 19:52
І щось невидно тут підтримки лікаря який толково і фахово говорить, а як психіатра синочка чиновника головного будувельна який полив водичку в ефірі, то так багато підтримки було.....
Анархіст Показати IP 16 Травня 2020 23:15
ВООЗ. Не достатньо авторитетна а дуже корумпована організація і за цей бардак який вони створили разом з урядами різних країн ще будуть відповідати в судах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus