USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Очевидці про катастрофу MH17: «Буком» керували росіяни

9 Вересня 2014 12:05
Троє жителів Донеччини розповіли що бачили у районі, де збили малайзійський літак рейсу MH17, комплекс "Бук", яким керували росіяни. Про це йшлося у програмі «ВВС Panorama».

Нагадаємо, прем'єр-міністр Малайзії Наджиб Разак заявив, що рейс MH17 був збитий ракетою "земля-повітря" в районі, контрольованому проросійськими бойовиками.

Проросійські бойовики заявляли, що не мали у своєму арсеналі подібних комплексів. А Кремль повідомляв, що ракету міг випустити український винищувач.

Однак фотографії та відео ставлять під сумнів заяви про відсутність ракетних установок "Бук" на підконтрольній сепаратистам території.

Троє місцевих жителів незалежно один від одного розповіли програмі "Панорама", що за декілька годин до падіння "Боїнгу" бачили на контрольованій бойовикам території ракетний комплексОдин з опитаних розповів, що бачив, як приблизно о 13:30 комплекс знімали з вантажного причепу в місті Сніжне - в районі катастрофи.

"Ми лише бачили, як його розвантажували, коли "Бук" завели, вихлопний дим заповнив всю площу міста " - сказав він.

"Московський акцент"

Очевидець розповів ВВС, що члени екіпажу здались йому схожими на російських солдатів.



"Добре дисципліновані, на відміну від сепаратистів, вони не були вдягнуті в стандартну українську камуфляжну форму, яку носять військові та сепаратисти" - сказав він.

Він ствердив, що чоловіки говорили чистою російською мовою. "Вони вимовляють "г" інакше, ніж ми", - сказав він.



На Сході України більшість людей говорять російською мовою, але екіпаж "Буку" не говорив з місцевим акцентом.

Його свідчення підтвердив інший очевидець, який сказав, що офіцер із військового джипу, який супроводжував зенітний комплекс, мав московський акцент.



Похорон загиблих у рейсі MH17 у Малайзії

Якщо це правда, Кремлю доведеться пояснити родичам 298 пасажирів і членів екіпажу, які загинули - чому російських військовослужбовців бачили разом з "Буком" у період, коли сталась авіакатастрофа.



Якщо ці очевидці мають рацію, тоді екіпаж "Буку" міг бути частиною Кремлівської "примарної армії", - раніше були повідомлення про "тисячі російських солдатів", які таємно проникли в Україну, та допомогли сепаратистам відновити їхні позиції.

Питання без відповідей

Кремль відхрещується від військової підтримки сепаратистам, однак багато доказів, у тому числі відео з колоною російських танків, зняте з автобусу в Україні, свідчить про зворотнє.

Свіжі могили російських воїнів, які, ймовірно, загинули в боях в Україні, також ідуть у розріз з офіційною лінією Кремля, згідно з якої РФ не має ролі в цьому збройному конфлікті.

Минулого тижня "Панорама" запитала в президента Росії Володимира Путіна, чи він шкодує за загиблими в Україні.

Пан Путін ухилився від відповіді та швидко звинуватив українську владу в небажанні вести переговори з сепаратистами, а українську армію - в "обстрілі житлових районів".

Президент Росії у чомусь має рацію. Коли я був у Донецьку в липні, українська армія при спробі обстріляти артилерією базу сепаратистів потрапила в пологовий будинок. На щастя, всіх вчасно евакуювали в бомбосховище.

Правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила і українських військових, і сепаратистів у обстрілі цивільних.

Однак я не отримав відповіді від пана Путіна щодо участі Росії у війні та в причетності до падіння MH17.

Колишній російський олігарх Михайло Ходорковський, який провів десять років у в'язниці, сказав в інтерв'ю "Панорамі": "Перспективи демократичних змін в Росії більше не існує. У майбутньому нас чекає більше крові".

Голландський звіт

Нідерландська комісія з безпеки у вівторок, 9 вересня, оприлюднила попередню доповідь щодо причин катастрофи малайзійського "Боїнга" рейсу MH17. У попередньому звіті йдеться про те, що Boeing-777 розпався в повітрі в результаті ураження ззовні.

Голландські експерти також зазначили, що наразі неможливо здійснити детальне дослідження уламків, але характер їх пошкоджень, а також раптове зникнення зв’язку з літаком свідчать, що повітряне судно було вражене великою кількістю високоенергетичних об’єктів ззовні.

Попередній звіт направили всім країнам, які приймають участь у розслідуванні – Малайзії, Україні, Росії, Британії, США та Австралії, і кожна з них надіслала свою реакцію, яка була врахована в документі.

Експерти зазначили, що остаточний звіт планується опублікувати протягом року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus