USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ОСББ Луцька взяли курс на енергозбереження

30 Листопада 2016 22:54
Постійне зростання тарифів на комунальні послуги, захмарні цифри у платіжних квитанціях мотивують українців до все більшої економії. Люди шукають різні шляхи для того, щоб житлові умови стали комфортнішими, а плата за цей комфорт була якомога меншою.

Мешканці будинку, що на вулиці Конякіна, 12а в Луцьку, створили ОСББ кілька місяців тому. Перше, що зробили, – упорядкували підвали, провели світло, кажуть, раніше там можна було знімати фільм жахів. Наступним важливим кроком стало встановлення теплового лічильника, - повідомляє прес-служба Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Люди розповідають, що в опалювальний період у їхніх квартирах було дуже гаряче. Зимували фактично з відчиненими вікнами.

«Щойно дізналася, що тарифи зростуть удвічі, відразу подумала, що потрібно встановлювати лічильник. Навіщо платити такі кошти, якщо можна зекономити?» – зауважує голова ОСББ Олена Дікарєва, яка живе у будинку з дня здачі його в експлуатацію – 42 роки.
Мешканці підтримали голову ОСББ. Проте встановити тепловий лічильник своїми силами не мали змоги. Адже квартир у будинку небагато – 72. Окрім цього, тут проживає чимало одиноких пенсіонерів, яким зі своєї мізерної пенсії важко виділити кошти на непередбачені витрати. ОСББ скористалося міською «Програмою капітального ремонту житлового фонду міста Луцька на 2015-2019 роки». Згідно з нею, ремонтні роботи відбуваються на умовах співфінансування: 60% залучається з бюджету, решту докладають мешканці. Та навіть цих 40% вартості лічильника людям було не до снаги самостійно оплатити.

«Коли ми створювали ОСББ, звернулися в Офіс розвитку кварталу, що на Гордіюк, 37 у Луцьку. Там дуже приємні та компетентні дівчата, пояснили нам усі юридичні нюанси, допомогли оформити документи, – пригадує Олена Дікарєва. Коли виникло питання встановлення лічильника, ми знову звернулися в Офіс розвитку кварталу. Нам пішли назустріч та посприяли у придбанні лічильника».Опалювальний сезон у будинку на Конякіна, 12а розпочали вже зі встановленим лічильником. Тепер власники квартир будуть платити не за відвантажене за нормативами тепло (яке на шляху до будинку обігріває ще й теплотрасу), а за реально спожите. Таким чином жителям багатоповерхівки вдасться зекономити близько 30%.


Далі в планах ОСББ – встановлення вікон у місцях загального користування, які допоможуть утримати тепло.

«Шкода, що нас раніше не вчили економити. Скільки років ми платили за те, що обігрівали вулицю», – каже мешканка будинку Олена Тищенко.


У рамках програми «Сприяння розвитку ОСББ» Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» допомагає власникам багатоквартирних будинків об’єднатися та підтримує їх у процесі господарювання. Менеджер з консультаційних послуг Офісу розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олеся Подольська зауважила, що лучани все частіше звертаються до них по підтримку та допомогу в створенні ОСББ.

«Протягом багатьох років ніхто цими будинками не опікувався. Ми намагаємося підтримати мешканців у їхніх починаннях, у розв’язанні болючих питань. Особливо, коли це стосується енергозбереження і в подальшому економії коштів», – резюмувала Олеся Подольська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
шошо Показати IP 30 Листопада 2016 23:50
лічильник не економить, лічильник обліковує спожите
34 Показати IP 1 Грудня 2016 07:15
А в тариф закладені втрати до лічильника
Andrij Показати IP 1 Грудня 2016 09:18
Як обiгрiвали вулицю то так i далi будите, тiльки тепер i платити по лiчильнику за це прийдеться. Утеплювати будинок треба ззовнi i вiкна пластиковi ставити.
ДКП ЛТ Показати IP 1 Грудня 2016 09:56
Дивне обладнання.А чому не замінили старі крани і інше.
Мешканець Показати IP 1 Грудня 2016 09:58
Який сенс утеплювати будинок,якщо немає ІТП.Це речі взаємоповязані,як і тех.поверх,дах,вікна,двері.
хах Показати IP 1 Грудня 2016 10:28
лічильник треба ставити разом з ітп тоді буде економія

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus