USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Озеро з «Лісової пісні» перетворилося на болото. ВІДЕО

4 Серпня 2011 09:27
Озеро в урочищі Нечимне, описане Лесею Українкою в драмі-феєрії «Лісова пісня», за останні десятиліття перетворилося на болото і майже повністю заросло диким рисом.
Про це йдеться у сюжеті Першого Національного.
Хоча місцеві мешканці пам’ятають його таким, як його описала поетеса: «Тиховоде, вкрите ряскою та лататтям, але з чистим плесом посередині».
«Кожен місцевий житель має фотографію з цього місця. У мене особисто спогади такі, коли я ще тут плавав, коли збирав тут лілії», - каже лісник Скулинського лісництва Леонід Лисюк.
Нині з 5-ти гектарів озера чотири заросли диким рисом. Його засіяли у вісімдесятих на корм для птахів. З часом це обернулося шкодою – площа озера з чистою водою й далі зменшується.
Лісівникам вдалося порахувати: по центру глибина 10 метрів, з них 7 – це намул.
Про проблеми озера місцева влада знає. Однак коштів на очищення в бюджеті не передбачено.
«Цього року дорогу відремонтуємо до Нечимного, енергопостачання доробимо, допрацюємо – оці дві роботи ми зробимо. Решту, по озеру, – ні», - сказав голова облдержадміністрації Борис Клімчук.
На очищення треба 10 мільйонів гривень, каже керівник області. Майже третина з них – щоб купити земснаряд, який відкачає намул.
«Це земснаряд, по проекту, який має електропривод. Щоби ніяке дизпаливо, нічого щоб не попадало. По трубам подається, там за озеро. Мул сапропель відстоюється, вода назад збігає. Рис китайський, якщо не буде сапропелю, сам по собі пропаде. Бо не буде основи, на чому йому рости», - розповів лісник Леонід Лисюк.
Частина волинян вирішили не чекати грошей з бюджету, а рятувати плесо власноруч.
«Вирішили молодь і громадськість Ковельщини вручну, тихо, спокійно, щоби не порушувати ні одного кущика, ні одного дерева, знищити цю рослинність, яка захаращує озеро», - зазначив дослідник історії озера Нечимного Степан Скоклюк.
Якщо зробити все як слід, кажуть лісники, - озеро відновиться за якихось рік-два. Якщо зволікати й далі – водойма зникне з карти України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus