USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Пам’ять про нескорену Волинь прагнуть увіковічнити

11 Вересня 2015 13:20
Війна перший раз прийшла на Волинь ще у вересні 1939 року. Вже тоді фашисти бомбили волинські міста, а біля села Боровичі Маневицького району і містечка Шацьк відбулося кілька кривавих сутичок між підрозділами Червоної Армії та Війська Польського. В Луцьку, в приміщенні польської гімназії, на початку вересня розгорнули військовий госпіталь.

Про це йшлося під час круглого столу «Волинь у Другій світовій війні», що відбувся у Волинському краєзнавчому музеї. У ньому взяли участь провідні науковці-історики та краєзнавці області, - повідомив власкор газети «Голос України» Микола Якименко.

Так, «Проблеми сучасної історії Другої світової та Великої Вітчизняної війни» обговорили кандидати історичних наук, професори, науковці, учасники війни.

Зокрема, війна перший раз прийшла на Волинь ще у вересні 1939 року. Вже тоді фашисти бомбили волинські міста, а біля села Боровичі Маневицького району і містечка Шацьк відбулося кілька кривавих сутичок між підрозділами Червоної Армії та Війська Польського. У Луцьку, в приміщенні польської гімназії, на початку вересня розгорнули військовий госпіталь.

Вдруге війна увірвалась у життя волинян 22 червня 1941 року. Попри поразки у прикордонних боях, деякі підрозділи Червоної Армії, зокрема дислокованої на Волині 5-ї армії, прикордонні застави, бійці 2-о Володимир-Волинського укріпрайону чинили опір ворогу, мали місце прояви героїзму і самопожертви. Десятки тисяч волинян боролися проти ворога в тилу у складі партизанських загонів і підрозділах Української повстанської армії. Земля горіла під ногами гітлерівців.

Отже, війна принесла на Волинь незчисленні жертви і страждання.

На території області за роки війни загинуло 165 тисяч мирних жителів, ще 59 тисяч волинянз 101 тисячі, які були призвані у військо, вбиті на фронтах.

На території області в Ковелі, Володимирі-Волинському, Луцьку під час окупації діяли чотири концтабори. У них було знищено 47 тисяч радянських військовополонених (за деякими даними 78 тисяч).

Також присутні розповіли, що у січні-липні 1944 року в боях за визволення області від фашистських загарбників загинуло 25,5 тисячі радянських воїнів. Про їх подвиг нагадують майже 800 пам’ятників, меморіальних знаків, братських і поодиноких могил.

Наразі, в області триває активна пошукова робота щодо перепоховання та ідентифікації воїнів з невідомих до цього захоронень.

На круглому столі наголошувалося на необхідності залучати до наукового пошуку молодих вчених і краєзнавців, оскільки відходять у вічність останні учасники тієї війни, носії неоціненної інформації про ті полум’яні роки.

Зокрема на цьому наголосив кандидат історичних наук, доцент, учасник бойових дій Другої світової війни Вадим Кудь. Він зауважив, що колись ветерани війни сиділи в президії тодішнього Луцького педінституту в три ряди, сьогодні ж у Східноєвропейському національному університеті (спадкоємцю педінституту) їх залишилося лише двоє.

Учасник круглого столу, який присвячувався 70-річчю закінченню Другої світової війни, прийняли звернення до жителів області, в якому закликали волинян берегти пам’ять про події тієї вже далекої війни, шанувати її учасників, як живих, так і тих, хто відійшов у вічність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 11 Вересня 2015 13:51
Ага, якраз від УПА земля в німців під ногами горіла. Не смішіть людей.
краєзнавець Показати IP 12 Вересня 2015 08:16
ПАМ’ЯТЬ ПРО НЕСКОРЕНУ ВОЛИНЬ ПРАГНУТЬ УВІКОВІЧНИТИ пятиповерховим туалетом ім. М.Романюка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus