USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Патріарх Кирило їде в Україну

23 Квітня 2011 10:33
Глава Російської православної церкви, Патріарх Кирило має намір в найближчі дні відвідати Чорнобиль, де відслужить Пасхальний молебень у місцевому Свято-Іллінському храмі, а у Києві біля пам’ятника ліквідаторам катастрофи на ЧАЕС 25 років тому назад Патріарх відслужить заупокійну літію.

Про це пише Кореспондент .

Предстоятель РПЦ також візьме участь у церемонії покладання вінків до Меморіалу загиблим в Чорнобилі.

Експерти відзначають, що навряд чи обійдеться без політичної складової візиту. Нагадуючи, що кожний приїзд Патріарха Кирила передбачає зустрічі з президентом Януковичем в різних форматах та іншими українськими чільниками.

Віктор Янукович за час свого президентства вже, як мінімум, чотири рази зустрічався з високим московським релігійним чільником. І практично жодного разу – з Патріархом Київським Філаретом.

Представник Київського патріархату Євстратій сказав Бі-Бі-Сі, що і на нинішні заходи у зв’язку з 25-тою річницею чорнобильської катастрофи за участі Патріарха Кирила представників його конфесії ніхто не запрошував.

Аналітики відзначають, що черговий приїзд глави Російської православної церкви може спровокувати суспільний неспокій. Нагадуючи про збільшення частоти таких візитів.

Патріарх Кирило минулого року брав участь в інавгурації Віктора Януковича, влітку відвідав з восьмиденним візитом кілька областей України, де він має абсолютну підтримку з боку віруючих, залишивши осторонь центральні і західні регіони, восени взяв участь у святкуванні дня народження голови УПЦ Московського патріархату Володимира. А після чорнобильських заходів у травні знову має намір приїхати до Донецька і Харкова.

В Українській греко-католицькій церкві негативно ставляться до так званого руського миру, який насаджується Російською православною церквою, що, на думку УГКЦ, є однією з цілей візитів Патріарха Кирила до України.

УГКЦ вважає, що і привілейоване ставлення президента Януковича лише до однієї конфесії – а саме УПЦ Московського патріархату – шкодить, як самій цій церкві, так і посилює вплив Московського патріархату на теренах України.

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що в Україні робляться спроби реалізувати масштабний план щодо розвалу і знищенню Київського патріархату, кажучи, що цей план створений в Москві і запропонований Патріархом Кирилом і його прибічниками для реалізації в Україні.

Між тим президент Янукович на останній зустрічі з керівниками церков і релігійних організацій запевняв, що його політика спрямована на забезпечення рівних прав і можливостей для всіх конфесій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus