USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Перебудова центру Ковеля «налякала» городян

4 Квітня 2014 21:00
Реконструкція кварталів застарілого житлового фонду в Україні повинна була стартувати з безпрецедентним розмахом майже десять років тому. Навіть торік колишній Прем’єр-міністр України Микола Азаров іще говорив, що вся програма «набуває для нас надзвичайної важливості». Однак, поки столичні регіонали лише планували спробувати «на зуб» пілотний проект в Києві, провінційна ковельська «біло-сердечна» влада «переплюнула» «злочинний режим», з впертістю пілотів-камікадзе вхопившись «обкатувати» проект на підприємцях та мешканцях центру міста.

РЕКОНСТРУКЦІЯ АБО ГРОШІ НА ВІТЕР
Вчора у сесійній залі Ковельради відбулися громадські слухання з приводу розгляду та врахування пропозицій громадськості у реконструкції кварталу, що обмежений вулицями Незалежності, Театральна, Косачів та бульваром Лесі Українки. Розробником містобудівної документації є Волинський філіал Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ».

Зі слів головного інженера проекту Миколи Луканюка, частина житлових та громадських будинків і споруд, розміщених всередині кварталу, перебуває у ветхому та аварійному стані і потребує знесення. Ліквідації підлягатимуть дитяче кафе «Ням-ням», квітковий ринок, шість житлових будинків, один з них – 12-ти квартирний, та всі нежитлові будівлі і споруди. На цьому місці передбачається нова багатоповерхова забудова із закладами громадського призначення, автостоянками на 83 автомобілі. Як стверджує Микола Луканюк, є «можливість повернення дитячому садку будівлі, яка зараз використовується міжрайонним відділом СБУ». Реалізацію проекту передбачається провести в 5 етапів. На якому з цих етапів влада планує виселити чекістів – невідомо. Демонтаж об’єктів планується проводити після забезпечення власників новозбудованими приміщеннями у кварталі.

«Можливо, з огляду на останні події в державі, громадськість з недовірою трошки ставиться до проекту. Але документація була зроблена в минулому році і, відповідно, ми все-таки зобов’язані завершити процедуру її розгляду та обговорення. Сьогодні не стоїть питання у будівництві чи пошуку інвестора. Ми повинні задекларувати свої наміри щодо розбудови центральної частини міста», – сказала начальник відділу містобудування та архітектури виконавчого комітету Ковельської міської ради Людмила Мурай.

«Якщо громада не підтримає проект, а депутати не проголосують за прийняття. Що тоді? Гроші – на вітер?» – поцікавився наполегливий громадський активіст Микола Печенюк. На його запитання: «Скільки саме грошей місто витратило на виготовлення проектної документації?», головний архітектор, як не дивно, відповісти не змогла. «Я зараз не пам’ятаю», – загадково мовила Людмила Мурай. І додала, що квартал «знаходиться у вкрай поганому стані», але «сьогодні говорити про реальну реалізацію проекту складно». «Ніхто ж не каже, що проект – панацея, і буде прийнятий в такому вигляді, в якому є», – зауважив головуючий на слуханнях секретар ради Михайло Гетьман.

Обговорення, по суті, започаткував член ради Федерації профспілок області Сергій Товкач. «В Україні відсутні механізми і практика реалізації Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», – наголосив він. Однак Михайло Гетьман був категорично проти того, щоб Сергій Товкач виступав і навіть звелів підлеглим вимкнути йому мікрофон. Але це не завадило одному з лідерів профспілкового руху міста донести свою думку.

ПЕРЕБУДОВА КОВЕЛЯ І РЕЙДЕРСЬКІ ІНТЕРЕСИ "БАТЬКІВЩИНИ"
«Є конкретна земельна ділянка, яку влада пропонує зробити стартовою. Власник цієї землі тільки-но дізнався за проект забудови. Що забороняє владі без конкурсної реконструкції дозволити приватнику почати будувати об’єкт? Абсолютно нічого! А ось вже п’ятий рік не вирішуються проблеми деяких власників магазинів на вулиці Незалежності – у даному кварталі, які запевняють, що представники влади їх «ламають через коліно», аби робили так, як «потрібно» чинушам. Звертаюся до останніх: щоб потім вас не звинуватили в корупції, що ви почали «грандіозну» перебудову в інтересах одного, наперед уже визначеного суб’єкта! Неабияк мене турбує позиція домінуючої політичної сили в Ковельській міськраді – партії «Батьківщина», тому що саме Юлією Тимошенко було ініційовано так звану «красиву» програму реконструкції кварталів застарілого житлового фонду, яка з того часу так ніде в Україні й не запрацювала», – заявив Сергій Товкач.

Михайло Гетьман ще не раз перебивав аргументований виступ Сергія Товкача недоречними репліками. Учасники громадських слухань навіть змушені були проголосувати за те, щоб останній продовжив говорити. Чого ж такого крамольного побачила місцева бютівська «верхівка» у виступі?

Як відомо, саме лідерка «Батьківщини» навесні 2005 року виступила з законодавчою ініціативою про примусове вилучення житла у українців в інтересах, як писали ЗМІ, «будівельних рейдерів». Під дію драконівського закону, що пролобіювали будівельні олігархи клану Тимошенків, підпадає передусім житло у центрі міст, де велика вартість землі і можна після будівництва на крові та сльозах мешканців «наварити» дуже великі бариші. Ініціативу примусового позбавлення приватної власності та примусового відселення без згоди власників засудила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

На переконання правозахисників, цей закон не встановлює достатніх гарантій для забезпечення прав громадян на власність та житло, а також містить низку недоліків, що будуть ускладнювати застосування закону. Але найголовніше те, що не передбачено механізмів контролю за виконанням зобов’язань ні інвесторами, ані органами державної влади та місцевого самоврядування. Не встановлено відповідальності за порушення зобов’язань, у тому числі посадовими особами суб’єктів реконструкції.

Закон, прийнятий в 2006 році, й понині не забезпечений підзаконними актами. Основними чинниками, які стримують його реалізацію, є наявність значних юридичних ризиків та відсутність суттєвих гарантій. Які ж ризики мають місце? Чи вирішено основні правові проблеми у взаємовідносинах між забудовниками, мешканцями застарілого житлового фонду та владою? Ні! Відсутній взаємовигідний механізм стосунків між суб’єктами комплексної реконструкції, що сприяв би ефективному вирішенню проблем застарілого житлового фонду.

ВІДСЕЛЕНІ КОВЕЛЬЧАНИ ПІДУТЬ У СУДИ
Найбільш складною проблемою є надання згоди на відселення всіма без виключення власниками чи наймачами будинків, що підлягають реконструкції. Це призведе до масових судових процесів між забудовниками та громадянами, до втрати зацікавленості інвестора такими проектами. Що там балакати про Ковель, коли навіть в передових країнах Західної Європи повна реконструкція великого житлового мікрорайону триває 7-8 років.

Не врегульованими залишаються фундаментальні засади обміну існуючого фонду нерухомого майна, яке підлягає знесенню, на, так зване, рівноцінне. Чи можливо реалізувати букву закону стосовно «рівноцінності», коли сучасні ДБНи не дозволяють зводити житло із такими показниками, як у будинках, що підлягають реконструкції? Адже площа та кількість кімнат будь-якої новозбудованої квартири не співпаде з подібними показниками помешкання, з якого відселяють громадян.

Надзвичайно суперечливим є грошовий аспект, згідно якого розмір грошової компенсації за приміщення визначається на основі експертної оцінки, проведеної відповідно до закону. Але ж в Україні діють закони «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та «Про судову експертизу». Згідно першого закону, проводиться не експертна, а незалежна оцінка, другого – судова експертиза. Як проводити «експертну оцінку відповідно до закону» – не зрозуміло. А хто з суб’єктів комплексної реконструкції має оплачувати послуги з такої оцінки?

Існує істотна несумісність норм законодавства. У Законі України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» наголошено: договір, який укладається з інвестором-забудовником, є інвестиційним, а його типова форма затверджується урядом. А Закон України «Про інвестиційну діяльність» встановлює: об’єктами інвестиційної діяльності не можуть бути об’єкти житлового будівництва, фінансування спорудження яких здійснюється з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб. Інвестування та фінансування будівництва таких об’єктів може здійснюватися «виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди», а також через випуск безпроцентних (цільових) облігацій, за якими базовим товаром виступає одиниця такої нерухомості.

То як в умовах неузгодженого законодавства, у вакуумі підзаконних актів, ковельська влада забезпечить укладання інвестиційних договорів за рахунок недержавних джерел фінансування цієї реконструкції на багато сотень мільйонів гривень? А які тіньові «сюрпризи» чекають власників та наймачів житла кварталу, який «попав» під реконструкцію? Закон гласить: після державної реєстрації рішення про віднесення об’єктів нерухомого майна до застарілого житлового фонду в установленому законом порядку забороняється здійснення будь-яких дій, спрямованих на зміну власника таких об’єктів або розширення його прав при переселенні. Таке обмеження уже створило багаторічний судовий конфлікт за землю між міською владою та об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Театральна-4», яке потрапило в зону уваги місцевих «реформаторів» від архітектури.

«Наше ОСББ, з 12 квартир, п’ять років в судах доводить свою правоту. Нам на один будинок простіше знайти інвестора, ніж владі на весь квартал! А чиновники, в першу чергу, хочуть ліквідовувати безалкогольне кафе «Ням-ням», зруйнувати квітковий ринок, а землю віддати під автостоянку на догоду власника нічого клубу, що по сусідству. Проект помпезної реконструкції – не реальний на сьогодні, тим паче, що вже не одна сотня тисяч гривень витрачена на розробку цієї «картинки». Потрібно спрямувати кошти на ремонт дахів та фасадів житлових будинків, купівлі комунальної техніки», – говорить колишній мер, депутат міської ради Сергій Кошарук.

Феміда виносить рішення на користь ОСББ, а влада міста «гне» своє: не дозволимо власникам житла оформити за об’єднанням земельну ділянку!

"ЧАС ЗАЙНЯТИСЯ КОВЕЛЬСЬКИМ УНІВЕРМАГОМ", АБО БАРАКИ ОСВЕНЦІМА У МІСТІ ЗАЛІЗНИЧНИКІВ
На противагу голосу пересічних ковельчан шумно підтримувала сумнівний проект забудови група лобістів з числа депутатів Ковельради. Так виглядало, що народних обранців неабияк дратувала активність їх виборців, а самі слуги народу раз по раз дивилися на годинник, ніби кудись поспішаючи. За словами бютівця Юрія Оксенюка, «чудовий проект обійшовся місцевому бюджету в 20 тисяч гривень», а регіонал Анатолій Соболєв заявив: «Треба глибше дивитися в питання. Навпроти «стоїть» універмаг. Вже настав час зайнятися ним. Він, як більмо в оці. Його треба або реконструювати, або зносити до чортової матері… З унікального будинку колишнього готелю «Ковель» зробили мурашник: там кабінет на кабінеті – чорт знає що». Ось так грали в «одну скрипку», нібито, політичні опоненти в питанні передачі цілого кварталу центру міста в одні приватні руки таємничого інвестора.

А депутат-бютівець Святослав Степанюк уже вкотре бахвалився перед виборцями своїми закордонними вояжами, у яких набирався «європейського досвіду». Правда, цей «досвід» чомусь звівся лише до уніфікованого кольору віконних блоків та балконів у німецьких будинках. Апелював він до нового, «занадто ліберального» вітчизняного законодавства, яке позбавило владу на місцях важелів адміністративного впливу на забудовників. На ці слова хтось у залі зауважив, що пропонована Святославом Степанюком до «реанімації» система тиску чиновників на громадян нагадує сумнозвісний «орднунг» бараків Освенціма, коли все було «під лінійку», одного кольору та по одній команді.

"КРАЩЕ ЗАКУПИТИ СМІТТЄВОЗИ", БО ЗАБУДОВНИКИ ЗНОВУ ОШУКАЮТЬ КОВЕЛЬЧАН

«У ковельської влади немає інвестора, нема грошей будуватися. Краще закупити сміттєвози, щоб машини сміття не губили», – дивується-радить Федір Гребінчук, який із сім’єю проживає в цьому кварталі. Його думку підтримав заступник голови профкому Ковельського водоканалу Володимир Решетнік: «Пропоную владі зайнятись більш «приземленими», насущними для громади питаннями. А забудова кварталу – не на часі», – сказав він.

Відносно можливого інвестора, якого обіцяють знайти «батьки» міста залізничників, то хтось із зали вигукнув: «Ми вже таке проходили! Може, знову Вовк побудує?!» Учасник громадських слухань мав на увазі колишнього керівника ТзОВ «Ковельський житлово-будівельний комбінат» Олега Вовка, який півсотні довірливих ковельчан на квартирних аферах «нагрів» на загальну суму близько 18 мільйонів гривень.

Але це «квіточки». Ну, а «ягідки» будуть тоді, коли з часу прийняття Ковельрадою рішення про віднесення об’єктів нерухомого майна до застарілого житлового фонду і його реєстрації до моменту укладання з переможцем конкурсу інвестором-забудовником інвестиційного договору минатимуть роки: люди будуть народжуватися, помирати, одружуватися та розлучатись. Скільки конфліктів і людських трагедій викличе застосування неоковирних норм, що на роки позбавили громадян розпоряджатися своїм правом власності?

Як твердять фахівці, практична реалізація Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» буде перекреслена чередою перманентних конфліктів, судових процесів, адже закон не забезпечив головного – належних механізмів, аби ця реконструкція стала дійовою.

Проте, як бачимо, ковельські можновладці мають свою думку і силою адміністративних маніпуляцій намагаються «нагнути» бачення громади на свій бік. Головний їх аргумент – «буде красиво»! Що тут скажеш? Відомо, куди викладена дорога благими намірами…

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ковельчанка Показати IP 9 Квітня 2014 18:12
Кошти на квіти полеглим героїв не находять в райраді а на проекти які не нають скільки обійдуться місту не можуть а вірніше не скажуть - бо це КОРИТО Бютівське...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus