USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

П'ята хвиля мобілізації: 10 фактів

27 Травня 2015 18:29
На військову службу знов повертаються близько 15% мобілізованих, а ухильників значно менше, ніж намагається показати країна-агресор.

Про ці та інші особливості п'ятої хвилі мобілізацій сайту "24" розповів перший заступник начальника Головного управління збройного та мобілізаційного планування Генерального штабу ЗСУ, генерал-майор Володимир Талалай.

ТЕРМІН МОБІЛІЗАЦІЇ

В Україні триває п'ята хвиля часткової мобілізації. Вона розпочалась ще до закінчення четвертої хвилі — 10 квітня. У Генштабі уточнюють, що навмисно не афішували термінів, коли почнуть викликати військовозобов'язаних, аби не допустити зриву. Перших мобілізованих було направлено до навчальних підрозділів 22 квітня.

Згідно з рішенням РНБО від 20 грудня, передбачається проведення наступних черг мобілізації загальною тривалістю 210 діб. Раніше голова РНБО Олександр Турчинов заявляв, що перша хвиля мобілізації в 2015 році планується з 20 січня, тривалістю 90 днів. Наступна хвиля мобілізації розпочнеться в квітні і буде тривати 60 днів. З червня відбудеться третя хвиля — також тривалістю 60 днів.

КОГО МОБІЛІЗУЮТЬ

Під п'яту хвилю за віком можуть потрапити військовозобов’язані чоловіки віком від 20 до 60 років, та жінки віком від 25 до 50 років. Як зазначають у Генштабі, жінок будуть мобілізувати за потреби по кваліфікаційних рівнях. Що стосується осіб, які не проходили військової служби, то до 27 років вони підлягають призову на строкову службу.

Як і раніше, визначальним фактором щодо прийняття рішення про мобілізацію буде стан здоров’я. Згідно з законом, мобілізації не підлягатимуть громадяни, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей. Також мобілізації не підлягають аспіранти, студенти денної форми навчання, а також особи, які мають "бронь" на підприємстві.

Кількість осіб, яку планують мобілізувати, не розголошують. Загалом планують замінити тих військових, які були мобілізовані у ході другої хвилі, а також укомплектувати частини та підрозділи, що були сформовані додатково.

У Генштабі обіцяють, що буде дотриманий принцип рівномірного розподілення на області, "щоб не було перекосів і соціальних загострень" в окремих регіонах або населених пунктах. Відхилення по областях складатиме до 1%.

СПЕЦІАЛЬНОСТІ

Призову підлягають військовозобов’язані, які мають військову підготовку. Це експерти різних видів військ — розвідники, артилеристи, сапери, фахівці протиповітряної оборони, зв’язку, спеціалісти кібернетичної боротьби, радіаційно-хімічного та біологічного захисту, а також інженери різних напрямків.

Якщо мобілізований не матиме військово-облікової спеціальності, то за час підготовки у нього буде можливість отримати таку спеціальність. Крім того, передбачається призов за спорідненими спеціальностями та їх подальша перепідготовка.

ВІЙСЬКОВА ПІДГОТОВКА

У відомстві зазначають, що підготовка та навчання порівняно з першими хвилями мобілізації суттєво змінились. Без багатоступеневої підготовки до бойової частини військових не відправлятимуть, тим більше до виконання задач в АТО. Загалом підготовка триватиме 40-50 діб.

Перші 10 днів мобілізовані повинні будуть пройти первинну підготовку — "людину навчатимуть вижити на полі бою". Це військово-медична, тактична, вогнева підготовка, а також інженерна підготовка та підготовка по зв’язку.

Після цього відбувається підготовка за фахом. В середньому — 24 доби. Після цього особовий склад буде направлений в підрозділи для бойового злагодження тривалістю до 15 діб.

Крім того, Талалай зазначив, що іноземні інструктори активно співпрацюють не тільки зі Збройними силами, а також з Національною гвардією. Вони займаються питаннями тактичною і вогневої підготовки. Зі Збройними силами працюють фахівці, які надають допомогу з питань військово-медичної підготовки та інші.

ПОВТОРНА "МОБІЛІЗАЦІЯ"

У Збройних силах повідомили, що охочих повернутися на військову службу більше 15%. Вони повертаються на повторну мобілізацію після кількох місяців відпочинку, або відразу йдуть на контрактну службу.

Тих, хто звільнився і не бажає проходити оперативну службу, буде зараховано до оперативного резерву.

УХИЛЬНИКИ

У Генштабі зазначають, що за увесь час мобілізації є й ухильники від військової служби. Щодо них відкривають процесуальні провадження і притягують до відповідальності. Однак ця цифра незначна і не може підірвати обороноздатність держави.

Кількість ухильників від військової служби в сотні разів менше, ніж заявили у доповіді Федеральної міграційної служби РФ про 500 тисяч осіб, які переховуються в Росії.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

У Генштабі заявлять, що всі питання матеріально-технічного забезпечення та оснащення враховані, мобілізовані в п'ятій хвилі всім забезпечені.

Однак у відомстві зазначають, що були невеликі проблем при переводі Збройних сил із зимової форми на літню. Не вистачало літніх кашкетів, тому в деяких частинах видавали кашкети старого зразка чи взагалі не видавали. Але в найближчий термін очікуються їх поставки.

Крім того, виникали питання із комплектацією військової форми — мобілізованим не вистачало взуття потрібного розміру. Але найближчим часом це питання обіцяють вирішити. А на перспективу планують розробити взуття нового зразка.

ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Якщо рядовий солдат найнижчої кваліфікації перебуває в зоні АТО, він отримає не менше 3 600 гривнень. А 1 800 гривень — це базова цифра, на яку надалі йдуть нарахування. Чим більші посада чи кваліфікація військового, тим більше виплат.

Мобілізованим вже з першого дня навчання нараховуються утримання на рівні військовослужбовця за контрактом.

Крім того, передбачені для військових і премії за успішне виконання бойових завдань — за знищення танку чи БТР в зоні АТО. За цими статями вже було виплачено 7 мільйонів гривень. Усього ж нараховано більше 12 мільйонів.

ЗАЛУЧЕННЯ ТЕХНІКИ

У силовому відомстві зазначають, що під час перших хвиль мобілізацій виникли проблеми з технікою, але наразі стало краще. Хоча були і втрати бойової техніки в зоні АТО.

Збройні сили потребують закупівель, особливо високоточної техніки та зброї. Наразі відбувається співпраця з "Укроборонпромом". Сподіваються у Генштабі й на міжнародну співпрацю.

Разом з тим, на п’ятій хвилі передбачається вилучення техніки з національної економіки з підприємств усіх форм власності. Але в межах встановлених лімітів законодавством. Перевагу надаватимуть транспортним засобам та інженерній техніці.

Вилучені автомобілі відправлятимуть на ремонтні бази, а звідти — в зону АТО. Техніку вилучатимуть безкоштовно, однак якщо вона буде знищена під час бойових дій, то держава повинна виплатити відшкодування. Вилучення техніки у цивільної особи проводити не будуть.

НАСТУПНІ ХВИЛІ МОБІЛІЗАЦІЇ

Наступну хвилю мобілізації проведуть у разі необхідності. В Генштабі зазначають, що готові провести як часткову мобілізацію, так і повну в разі агресії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Дарт Вейдер Показати IP 27 Травня 2015 18:43
Какой толк во всем этом?
Смерть російським ок до Дарт Вейдер Показати IP 27 Травня 2015 19:47
Смерть російським окупантам.
Анонім до Смерть російським ок Показати IP 27 Травня 2015 21:05
А кто их видит, окромя тебя и Псаки?
40a Показати IP 27 Травня 2015 19:13
"країна-агресор" у якої клянчимо знужку на газ... маразматики.
Достойний до 40a Показати IP 27 Травня 2015 19:49
Сволото! Хто клянчить? Бидло свиняче! Росія сама нав`язує свій здешевівший газ. Ти бидло провокаторське!
Анонім до Достойний Показати IP 27 Травня 2015 20:48
Нав'язує? Дурню! Не користуйся! Викинь газову плиту! Поки що на смітниках я не бачу!
Анонім до Анонім Показати IP 27 Травня 2015 21:07
Да у него кизяков не хватит. Кизяки, в отличие от дров, быстро восстанавливаемый энергетический ресурс. Ведь уголь опять же поставляют "сепары", т.е. его враги, как он считает.
толк от етого Показати IP 27 Травня 2015 22:15
большой но только для тех кто грабит народ Украины.
Анонім Показати IP 28 Травня 2015 00:42
"У силовому відомстві зазначають, що під час перших хвиль мобілізацій виникли проблеми з технікою, але наразі стало краще. Хоча були і втрати бойової техніки в зоні АТО." Наприклад, під Дебалєм ВСУ залишило чверть усієї боєздатної техніки.
І що ми за дурні люд Показати IP 28 Травня 2015 09:32
баньки всім позакладало і ніхто не бачить, що ця війна вже перетворилась на довготривалу, безглузду бійню, де крутятяться і відмиваються великі гроші, дн якісь свої "верховні" інтереси а невинних хлопців забирають і вбивають та калічать, і кидають їх напризволяще, а всі беруть участь у дебільних дебатах, замість того щоб рішуче жорстко виступати проти знищення наших людей.
Вася до І що ми за дурні люд Показати IP 2 Червня 2015 14:46
Мудро поступает тот кто лечит причину болезни а не ее последствия. В связи с этим вопрос а в чем причина войны так называемой АТО? Очень важно понять суть происходящих событий.
Анонім Показати IP 28 Травня 2015 09:33
А не пора вже брати діток всіх чиновників і началників.Чи далі нас на мясо.У нас нема війни панове. Вводьте надзвичайний стан і оголошуйте війну. АТО хай захищають спецпризначенці.Коли ця війна закінчиться? Коли перебють всіх наших хлопців ваші будуть в Європі і Канарах відпочивати бізнесом займатися.Це вже перейшло всі кордони.
жора Показати IP 28 Травня 2015 09:47
кому война а кому мать родна. те що вони нараховують нехватить розрахуватись за компослуги.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus