USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Поліські райони можуть втратити статус радіаційно забруднених. ФОТО

30 Жовтня 2013 15:00
Межі зон радіаційного забруднення на Волині можуть переглянути.

Звернення районних рад трьох районів Волині щодо перегляду меж зон радіоактивного забруднення населених пунктів районів розглядали під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань соціального захисту населення, трудових ресурсів та з питань пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що відбулося 30 жовтня.

Депутати Маневицької, Любешівської та Камінь-Каширської районних рад звернулися до депутатів облради щодо експертного висновку про радіологічний стан населених пунктів, який підготувала експертна група Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Як повідомив начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Василь Ромко, щороку здійснюють дозиметричну паспортизацію населених пунктів. Її не здійснювали у 2009-2010 роках через нестачу фінансування. З його слів, визначені паспортні дози згідно з результатами паспортизації показали, що дозу, яка відповідає критерію третьої зони посиленого радіоекологічного контролю (зони гарантованого відселення) у 2004 році мали 76 населених пунктів, у 2005 – 3, в 2006 – 3, в 2007 -2, у 2008 – 3, у 2011 році – жоден населений пункт не відповідав критерію зони гарантованого відселення мешканців.
У 2012 році здійснили дозиметричну паспортизацію семи населених пунктів у зоні радіаційного забруднення (три у Любешівському та чотири у Маневицькому районі), обстежили 700 мешканців на вміст радіоактивного цезію. Результати показали, що жоден населений пункт зони радіаційного забруднення не відповідає критерію гарантованого відселення населення.
В області паспортній дозі понад один мілізіверт відповідають три населені пункти у Маневицькому районі – Галузія, Серхів та Велика Яблунька. Критерію 4 зони посиленого радіоекологічного контролю (0,5-1 мілізіверт) відповідають 50 населених пунктів, 14 – у Камінь-Каширському, 4 – у Любешівському, 33 – у Маневицькому районах. У 2013 році запланували дозиметричну паспортизацію 57 населених пунктів області. Рівень радіаційного забруднення території значно знизився протягом 27 років, що минули від часу аварії на ЧАЕС.
Так, у 2016 році внаслідок напіврозпаду, рівень забруднення цезієм повинен зменшитися вдвічі, тоді території автоматично втратять статус забруднених. Зі слів Василя Ромка, на сучасному етапі основна частина дози опромінення населення обумовлена внутрішнім опроміненням за рахунок радіонуклідів, що містяться у продуктах харчування (молоко, овочі, лісові ягоди та гриби). Основним заходом запобігання внутрішнього опромінення є радіаційний контроль харчових продуктів.



Заступник голови громадської ради облдержадміністрації, виконувач обов’язків голови Волинського обласного добровільного товариства «Спілка Чорнобиль» Ростислав Кухтей рекомендував депутатам вирішити три глобальні питання. По-перше, на його думку, потрібно встановити нормальний діагноз землі, тобто обстежити ґрунти на території забрудненої зони. По-друге, потрібно визначити, що зміниться для мешканців зони після зміни статусу, чи отримуватимуть вони харчування, медикаменти, санаторне лікування. Окрім цього, він рекомендував створити робочі групи облдержадміністрації в трьох поліських районах, до яких залучити спеціалістів з радіаційної безпеки.

Зі слів директор центру «Облдержродючість» Миколи Зінчука, в області досі недообстежили понад 12 тисяч гектарів ґрунтів на вміст радіонуклідів. Він розповів, що особливістю Волині є те, що навіть на ґрунтах з низьким рівнем забруднення реально отримати сільськогосподарську продукцію, рівень радіонуклідів у якій перевищуватиме допустиму норму.



Члени комісії визнали, що питання викликає соціальну напругу в області. Депутати проситимуть Волинську облдержадміністрацію зобов’язати управління з питань цивільного захисту здійснити повну безперервну дворічну дозиметричну паспортизацію населених пунктів трьох поліських районів. На їхню думку, перегляд меж зон радіаційного забруднення потрібно відтермінувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus