USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Померла Ірина Левчанівська. ВІДЕО

4 Травня 2011 22:06
На Волині попрощалися з відомим краєзнавцем, фотолюбителем, кіноаматором Іриною Левчанівською.
Вона померла на 98-му році життя. Про це повідомили 4 травня у новинах Волинської ОДТРК.
Віддати останню шану талановитій землячці прийшли представники влади, громадськості, друзі, знайомі.
Довідково:
Ірина Левчанівська народилася 17 листопада 1913 року в селі Линів Локачинського району в маєтку родини Гродзінських у шляхетній сім’ї Олени та Олександра Левчанівських.
Мати Ірини Левчанівської – Олена Левчанівська – була першою жінкою-сенаторкою від Волині у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років. Сенаторка відстоювала права українців, що були колонізовані Польщею, виступала вона на конференціях з рефератами французькою та німецькою мовами, чим викликала високу повагу і шану.
В 1940 році Олену Левчанівську розстріляли енкаведисти.
Під час Першої світової війни сім’я залишила Линів, бо село було у прифронтовій зоні недалеко від австрійського кордону. Повернулися вони на свою батьківщину в 1921 році.
Восени 1921 року Ірина вступила до першої української школи в Луцьку.
З 1923 року «Першу українську» перейменували в польську жіночу №4, після чого батьки її звідти забрали.
Десятирічна Ірина почала готуватися до вступу в гімназію. З 1925 по 1931 роки навчалася у Луцькій українській гімназії. Заочно закінчила Українську господарську академію в чеському місті Подєбради.
Після Другої світової війни працювала економістом Луцького маслопрому, з 1960 року – кіоскером в облкниготорзі, військторзі, облспоживспілці.
Ірина Левчанівська була членом фотоклубу «Промінь» та кіностудії «Волинь». Ряд її робіт відзначені дипломами та нагородами. За фотографіями Ірини Левчанівської можна вивчати історію міста Луцька, вони дають уявлення про те, який вигляд мав певний куточок міста у той чи інший період.
Створювала слайд-фільми, озвучувала їх віршами українських поетів, українською мовою: «Щоб мої товариші почули, які є гарні українські вірші, вони ж їх не знають…», отримувала за них нагороди.
Левчанівська брала участь у кінофестивалі «Моє місто – моє життя», здобувала у ньому премії.
У творчому доробку Ірини Левчанівської – книги «Далеке і близьке» (2000), «Згадалось мені» (2001), «Сенаторка» (2004), «Ще не забулося…» (2006), фотоальбоми: «Луцьк у 50-х роках XX століття на світлинах Ірини Левчанівської» (2003), «Мій кольоровий Луцьк» (2004).
Ірина Левчанівська – відомий на Волині краєзнавець, автор багатьох історико-краєзнавчих праць, учасник наукових конференцій.
(За матеріалами Календаря знаменних і пам’ятних дат Волині.)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Helge Показати IP 4 Травня 2011 23:12
Вечная Память Настоящему Человеку!
сумую Показати IP 4 Травня 2011 23:45
Хай спочиває з Богом! Царство Небесне цій СМПРАВЖНІЙ Доньці УКраїни.
VSC Показати IP 5 Травня 2011 10:55
Светла память. Моя покойная бабушка была с ней хорошо знакома. Помню как в 60 пани Олена заходила к бабушке в гости на чай, когда жили на Крылова.
VSC до VSC Показати IP 5 Травня 2011 11:03
Сори, ошибка пани Ирина. Олена ее мать.
Олександр Панченко, Київ Показати IP 23 Червня 2011 21:20
Дізнався про смерть пані Ірини лише сьогодні, прочитавши на сайті "Волинь" статтю Валентини Штинько. Пам"ятаю пані Ірину на перших мітингах у Луцьку на Замковому майдані, хоча мені на той час було якихось 11 років. Вона не розлучалась зі своїм фотоапаратом. Пізніше з місцевої преси дізнався про матір Ірини Левчанівської - сенаторку Олену Левчанівську. Вічна їм пам"ять!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus