USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Профспілковий рух на Волині у критичному стані, - громадські діячі

2 Жовтня 2013 19:05
Більшість українців хочуть, щоб профспілки діяли, але разом, з тим, вважають їх роботу неефективною.

Дані опитування Центру Разумкова свідчать, що більше 80 % українців висловилися за діяльність профспілок. Та, одночасно, 79,3 % охарактеризували стан профспілкового руху в Україні як критичний.

Люди не знають, що профспілки – не лише оздоровчі путівки

На круглому столі, організованому Волинським Інститутом Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив (VIPGI) спільно з Всеукраїнською профспілкою інноваційних та малих підприємств «Профспілка інновацій», представники бізнесу, громадських організацій та згадана профспілка думали, як підвищити ефективність роботи профспілок.

Тему «Пошук нових методів та інструментів посилення спроможності діяльності проспілок» у Луцьку розглядали напередодні дня створення Всесвітньої федерації профспілок, який відзначають 3 жовтня.

Зі слів голови VIPGI Петра Лавринюка, одна з помилок роботи профспілкових організацій – увага до великих колективів і нехтування інтересів малого та середнього бізнесу, де працює зазвичай невелика кількість працівників. Поза увагою залишилися й профільні спортивні федерації.

«Профспілки інформаційно закриті. Уся інформація надається лише членам профспілки, вони дуже рідко співпрацюють із ЗМІ. І до об’єднань рідко хто звертаться за інформацією. У діючих профспілок низький рівень міжсекторної співпраці. Йдеться про те, що вони не контактують із громадськими організаціями, яких у нашій області більше тисячі. Профспілки співпрацюють лише з органами державної влади», - зауважив громадський діяч.

Часто люди ототожнюють роботи профспілок з наданням оздоровчих путівок і не знають, що профспілки повинні ще й захищати своїх членів у правових питаннях. «Приміром, на запитання «До кого ви звернетеся за захистом своїх прав?», на першому місці відповідь «До органів місцевої влади». Профспілки аж на восьмому місці», каже Лавринюк.

Роботодавцю вигідно на своєму підприємстві мати профспілку

Профспілка може захистити не лише працівників, а й роботодавців. Вона може виступити третьою стороною під час конфліктних ситуацій між підприємством та державними контролюючими органами.

«Під час проведення перевірок на підприємстві профспілка може також направити, попередньо погодивши, і своїх представників. Адже може виникнути ситуація, коли з вини перевіряючих простоює виробництво, отже, зачіпаються інтереси самих працівників. Профспілка може проінформувати громадськість про певні незаконні чи корупційні дії чиновників. А керівник підприємства, так би мовити, зберігає обличчя і стоїть ніби в стороні, і проблема вирішується без його участі», - розповів член Координаційної ради Всеукраїнської Профспілки Інновації Ігор Яценко.

Він зазначив, що часто роботодавці виступають проти створення на своїх підприємствах профспілок, оскільки бояться, що одразу ж підніматиметься питання оплати праці, лікарняних листків та інші проблеми. Ігор Яценко погодився, що підприємства мусять діяти у межах законодавчої бази і не порушувати прав своїх працівників. Але, разом з тим, роботодавець теж може виграти від співпраці з профспілкою. Окрім захисту від контролюючих органів, роботодавець може отримати і юридичну консультацію.

Що каже обласна Федерація профспілок

Волинські Новини
спробували дізнатися, чи згідні з вищевикладеним у обласній Федерації профспілок. Та, як пояснили у приймальні, голова Федерації Іван Карпомиз нині перебуває у відрядженні до понеділка. Тому редакція звернеться за коментарем до керівника обласної Федерації профспілок після завершення його поїздки.

На сайті ж професійних спілок України йдеться, що Федерація профспілок Волині на сьогодні є «найбільш масовою громадською організацією області, яка вагомо впливає на усі сфери життєдіяльності краю».

Найбільш чисельні галузеві профспілки області – це об’єднання працівників освіти і науки, агропромислового комплексу, охорони здоров’я, державних установ, вугільної промисловості.

«За станом на 1 січня 2013 року до складу Федерації профспілок Волинської області входить 16 обласних галузевих профспілок, територіальний комітет профспілки працівників вугільної промисловості, об’єднана профспілкова організація працівників шляхових господарств та 5 первинних профспілкових організацій, що перебувають на профспілковому обслуговуванні, які разом об’єднують 137 тисяч 276 членів профспілок», - подається на сайті.

Згідно з офіційними даними, членами профспілок у області є 85,7% працюючих на підприємствах, в установах, організаціях відповідних галузей різних форм власності, студентів навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації та учнів професійно-технічних училищ.

Як підвищити довіру людей до профспілок

Організатори круглого столу презентували програму, покликану підсилити діяльність профспілкових об’єднань, під назвою «Застосування інноваційних технологій для пошуку нових методів та інструментів посилення спроможності діяльності профспілок».

Під час реалізації програми планується провести кілька подібних круглих столів разом із представниками бізнесу, організувати відкриті консультації з громадськістю та створити експертні групи. Крім того, пропонується і розпочати конкурс ідей «Як покращити профспілковий рух в сучасних умовах».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
українець Показати IP 2 Жовтня 2013 19:19
Профспілка для робітників, це те саме,що трутень в вулику.
Голова Показати IP 3 Жовтня 2013 00:04
Тому що не має уже що красти.
фрай Показати IP 3 Жовтня 2013 08:11
Карпомиза давно пора зливати. Й решту пердунів які отримують зарплату за наші гроші. Або взагалі розпустити паразитів.
Член профспілки Показати IP 3 Жовтня 2013 08:41
Як завжди типова заказуха. Нецікаво.
Тоня Показати IP 3 Жовтня 2013 09:00
Гнати в шию прокомуняцьких ледарів. Надати можливість молоді захищати простий люд. А нинішні дармоїди ще за совєтів звикли нічого не робити, а тільки звітувати.
Балбес Показати IP 3 Жовтня 2013 09:01
На жаль профспілки сьогодні захищають не простих людей, а захищають олігархів від людей.
Отто Показати IP 3 Жовтня 2013 09:39
Наші сучасні профспілки - це банда. Нікого вони не захищають, лише кришують дії влади перед громадянами. Такі профспілки людям не потрібні. Вони повинні бути пліч-о-пліч з опозицією і їй допомагати. Тоді це буде ефективно і правильно. А люди. які здають членські внески, будуть впевнені. що ці гроші йдуть за призначенням. а не в кишеню якомусь олігарху.
пает Показати IP 3 Жовтня 2013 10:40
Спасіба Галє і спасіба Ванє - Критичний день для профспілок настав!
ТАТА Показати IP 3 Жовтня 2013 11:04
На нашому підприємстві голова профспілки тільки те й робить, що лиже жопу керівнику. Все узгоджує з ним, чи кому видати якусь допомогу, чи путівку, хоч допомога з наших внесків, а путівки соцстрахівськи, а вирішує директор "одобрямс" чи не "одобрямс". Сам по профспілкових путівках їздить в Моршин, Трускавець, ще й свое кодло возить, а працівникам добре, якщо перепаде "Лісова пісня" вряди годи. А вже про те що б захисти, коли людину переводять на неповну ставку, півставки чи виживають, то й мови нема, тільки піддакують керОвнику, то нафіга ті профспілки потрібні.
Лучанка Показати IP 3 Жовтня 2013 12:38
Цу нікому не потрібна структура.На автозаводі масово вивільняють людей.Профспілка навіть не цікавиться, кого вона вивільняє.ЇЇ дають документи і вона сліпо підписує.А вивільняють спеціаліствів, які пропрацювали по 10-20 років.Не спододався начальниці іна фвіг.Оставляють студентів, неодружених, а матерів з малими дітьми звільняють.Кому потрібна ця структура.
Сергій Осійчук Показати IP 4 Жовтня 2013 00:33
прочитавши коментарі - висновок один. профспілка - структура не ефективна і не потрібна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus