USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

У мережу викладуть секретні документи НКВС щодо українських повстанців на Волині

22 Серпня 2021 16:11
Центр досліджень визвольного руху починає публікувати у відкритому доступі документи з архіву Внутрішніх військ НКВС, в яких йдеться про боротьбу проти Української повстанської армії. Архів було вивезено з України до Росії ще наприкінці 1980-х років. У середині 90-х вдалося зробити копію частини справ на мікроплівках.

Документи в цифрі публікуються онлайн уперше, інформує Главком.

Стартову колекцію Центр досліджень оприлюднив на сайті Електронного архіву українського визвольного руху до Дня Незалежності. Загалом у мережі стануть доступними більше трьох з половиною тисяч копій.

Документи датуються 1944-1945 роками. У них ідеться про операції Внутрішніх військ НКВС проти українських повстанців на Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Львівщині, Івано-Франківщині. Трапляються документи, які засвідчують події і на Житомирщині, Хмельниччині, Вінниччині, а також – на території сучасних Румунії та Польщі.

Оригінал архіву зберігається в Москві і недоступний для загалу.

До першої збірки документів увійшли:

- План розташування Внутрішніх військ НКВС в УССР, Польщі, Румунії та Чехословаччині.

- Донесення начальника управління Внутрішніх військ НКВС керівництву з проханням сформувати окремий батальйон для боротьби з українськими повстанцями.

- Скарга на відсутність постачання харчів для батальйону.

- Донесення про затримання дезертирів та військових, що відстали від своїх частин.

- Вказівки керівництву військ НКВС щодо охорони тилу.

«За 8 років існування нашого Е-архіву ми публікували багато повстанських документів, які висвітлюють рух опору проти радянської окупації очима українського підпілля, – говорить Анна Олійник, директорка ЦДВР. – Тепер ми публікуємо перспективу тих, хто окупував. Дослідники матимуть можливість аналізувати події з різних кутів зору. Переконані, що це суттєво посилить якість досліджень».

1943 року німецько-радянський фронт просунувся на територію Західної України, де партизанську війну вела Українська повстанська армія. Радянська влада розпочала свою боротьбу з підпіллям. Відповідальними за ліквідацію українського визвольного руху стали Внутрішні війська НКВС – це військове формування, яке використовувалося для боротьби з ворогами режиму всередині країни.

Наприкінці 1980-х років архіви Внутрішніх військ НКВС, що розповідають про боротьбу з ОУН та УПА, були вивезені з території України до Москви.

У середині 1990-х українські дослідники змогли знайти слід цих документів у Російській Федерації. За ініціативи науковця та архівіста Анатолія Кентія створили копію більшої частини цього архіву у вигляді мікрофільмів. До України на плівках повернулося близько 400 справ.

Одну з трьох копій мікроплівок через багато років передали до архіву Центру досліджень визвольного руху, який має відповідне обладнання для роботи з плівками.

«Копії були зроблені з документів, які зберігаються в архіві Внутрішніх військ Російської Федерації, перед тим – МВД СССР. Швидше за все, доступ до цих документів там зараз обмежений, – коментує Андрій Когут, експерт проєкту і директор архіву СБУ. – Ці документи необхідні для повноцінного розуміння, як відбувалася війна після війни. Це дозволить зменшити маніпуляції».

Колекцію документів підготовлено та опубліковано в межах проєкту «Робимо минуле доступним: цифрове повернення вивезених архівів про боротьбу СРСР із визвольним рухом», який реалізує Центр досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Електронний архів (avr.org.ua) – сервіс відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольних рух, матеріали з архівів КҐБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті вже більше 27 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.

Як ми писали, Державний архів Волинської області оцифрував 24 кримінальні справи несудових органів за 1939-1951 роки з фонду КДБ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Шломо Луцкер Показати IP 22 Серпня 2021 16:27
А вони так і писали в своїх документах, що йдемо воювати з Українською Повстанською Армією? Чи може в 1944-1945 тут було чимало дезертирів німецької армії, які збивались в банди і тероризували місцеве населення? Може неспроста в жодному офіційному документі ні про яке УПА нема згадок, а є згадки лише про бандформування?
скептик до Шломо Луцкер Показати IP 22 Серпня 2021 17:20
ну так окупаційні савєцькі війська також називали асвабадітєлямі
Бухевич і Шандера до Шломо Луцкер Показати IP 22 Серпня 2021 18:08
Краще опублікуйте архіви ФРН про боротьбу УПА з Німеччиною. Невже немає таких?
Так казав Бузина до Бухевич і Шандера Показати IP 22 Серпня 2021 18:39
За що і згинув. Не знайшовши даних про німецькі втрати від УПА.
скептик до Так казав Бузина Показати IP 22 Серпня 2021 22:25
кагебісти ретельно вичистили всі архіви які свідчать про боротьбу ОУН-УПА з німцями, бо це не вписувалось у савєцьку доктрину про начебто їхній колабораціонізм
Бандера до скептик Показати IP 23 Серпня 2021 12:38
А мені, для себе цікаво,!!!! Де здоровий глузд у цьому повідомленні???!!! 1) або кагебісти знали, що їм кранти і лізли, ризикуючи у архіви Німеччини; 2) або вони так боялись УПА, що замітали сліди; 3) або їм більше не було чим себе зайняти…
скептик до Бандера Показати IP 23 Серпня 2021 13:39
ти хворий чи що ? чим ризикували савєти, коли у 45-му вивозили з берліна все що хотіли ? УПА вони таки боялись бо воювали з ними ще довго після 1945-го. ЩЕ РАЗ пояснюю для особливо обдарованих. савєцька пропаганда ліпила з УПА колаборантів з німцями, тому їм не вигідно було оприлюднювати архівні документи про бої УПА з німцями. verstehst du ?
Бандера до скептик Показати IP 24 Серпня 2021 08:57
А ти таки «гуру» …, от такі як ти, - не дальокіє, - і лізуть яро переписувати історію, саме з-за таких як ти, і йде в подальшому викривлення історії..
скептик до Бандера Показати IP 24 Серпня 2021 14:14
дальноокій ти мій швондєр, кремлівський бумагомарака. не тужся, бо від тебе тхне гумном, смердючими постолами і прокисшими щами
Рауль до Бухевич і Шандера Показати IP 22 Серпня 2021 21:20
а что УПА таки воевала ?
скептик до Рауль Показати IP 22 Серпня 2021 22:27
ще й як воювала !!!!! нащадкам енкаведистів до сих пір гикається
12 Показати IP 22 Серпня 2021 20:06
і почитайте Полікарпа Шафету про банди ОУН
скептик до 12 Показати IP 22 Серпня 2021 22:26
а про банди енкаведе він нічого не писав ?
До Бухевича Показати IP 22 Серпня 2021 20:36
Є спогади Манштейна в книзі *втрачені перемоги* де він чітко вказав як УПА з ними *воювала*Хто хто а Манштейн сказав правду
Достеменно Показати IP 23 Серпня 2021 00:04
Упа справді воювала. З тими, хто відстав від своїх частин, з тими, хто не хотів йти до них в бункери ховатися, з тими, хто не мав їм шматка хліба, і одежини якої дати, з вчительками, з фінагентами, з сільськими дільничними міліціонерами. Тут вони справжні *подвиги* творили.
скептик до Достеменно Показати IP 23 Серпня 2021 00:27
з камуняками та їхніми посіпаками точно воювали.
766 Показати IP 23 Серпня 2021 02:13
Маємо дивитись на історію такою, як вона була.Робити героями людей,які жили для себе у ті часи, то значить не цікавитись реаліями, історію не зміниш
скептик до 766 Показати IP 23 Серпня 2021 13:41
не будь наївним. історію кожен описує так як йому вигідно. наприклад послухати поляків, то вони - цвіт і спасіння цивілізації
А також Показати IP 24 Серпня 2021 12:32
Чому не публікуються матеріали про таке як бандерівські бандформування вбивали дітей, жінок, вирізали цілі сім'ї, забирали їхнє майно. Про те, як служили фашистам, отримували від них гроші. Розказуйте правду про всіх, а не вибірково
скептик до А також Показати IP 24 Серпня 2021 14:20
напамять вивчив кремлівські методички. мулюдець, свої 30 срібняків відпрацював. почитай "Архипелаг ГУЛАГ" для початку, щоб розширити твій вульколобий кругозір

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus