USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Прокуратура Нововолинська захистила дітей шахтарів

17 Травня 2014 09:00
В одному із навчальних закладів Нововолинська дітям шахтарів недоплачували стипендії. Про це повідомили у прес-службі прокуратури області.

Прокуратура Нововолинська провела перевірку додержання прав дітей у Нововолинському Вищому професійному училищі.

Встановили, що у навчальному закладі навчаються діти шахтарів, які мають право на підвищений розмір стипендії, однак отримували її на загальних підставах, в розмірі 275 гривень, попри те, що згідно Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» студентам, чиї батьки загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, стали інвалідами І чи ІІ групи або мають стаж роботи під землею понад 15 років, передбачена гарантована виплата стипендії в розмірі прожиткового мінімуму з коштів держбюджету.

Згідно з результатами проведеної перевірки прокуратурою міста в інтересах шістьох студентів до Нововолинського міського суду пред’явлено позови на загальну суму 35 тисяч гривень.

Наразі 4 позови на суму 25 тисяч гривень задовільнили.

Ще два позови перебувають на розгляді в суді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Церковна миша Показати IP 17 Травня 2014 09:56
Дана ситуація ще раз доводить популізм наших можновдаців та маразматичність нашого законодавства. Цей закон був прийнятий якраз перед виборами - самі розумієте для чого. Проблема в тому, що жоден з учбових закладів у сьогоднішніх заонодавчих реаліях не може платити таку стипендію. Даю роз"яснення спеціально для прокуратури, яка під копірку проводить перевірку в учбових закладах із цього питання. На сьогоднішній день є лише один нормативний документ, який регламентує порядок нарахування та виплати учням та студентам стипендії. Це постанова КМУ №882 від 12.07.2004. У цьому документі ніякої стипендії дітям шахтарів не передбачено. Крім того, будь-який заклад, що фінансується з бюджету любого рівня може здійснювати лише ті видатки, на які для нього передбачені асигнування. Усі заклади, які на разі перевіряє прокуратура перебувають на утриманні місцевих бюджетів. В законі чітко вказано, що виплати на такі стипендії передбачені за рахунок державного бюджету. Жодного бюджетного року такі стипендії в державному бюджеті закладені не були. Тобто закон прийняли і одразу ж за нього забули. Нашій прокуратурі та суддям не завадило б вивчити або хоча б ознайомитись із Бюджетним кодексом України, в якому одним з принципів бюджетування визначено самостійність усіх бюджетів. Тобто жоден із бюджетів не відповідає за зобов"язання іншого. Якщо виплата такої стипендії гарантована державою та повинна плануватись в державному бюджеті, то яке відношення до цього має місцевий бюджет. Звісно, пересічному громадянину по-барабану за рахунок кого мають платитись гроші. Проте, якщо заклад платитиме таку стипендію, то скоюватиме бюджетне правопоршення. Тобто дане суддівсьве рішення прийняте протинавчального закладу як відповідача суперечить усім чинним нормативно-правовим актам. Проте якби відповідачем була б Держава, а не навчальний заклад - інша справа.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus