USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Реформа служби зайнятості на Волині: реальність та перспективи

20 Січня 2017 19:59
Менше керівників – більше працівників та задоволених клієнтів стане в центрах зайнятості. У новому році працівники служби очікують на законодавчі зміни та впровадження відповідальності за робочі місця. Окрім цього, свої сили волиняни скеровують на вдосконалення роботи через електронні ресурси.

Про це йшлося під час прес-конференції в обласному центрі зайнятості з приводу змін у структурі 20-го січня.

Заступник директора обласного центру зайнятості Світлана Корецька повідомила, що реформа Державної служби зайнятості України розпочалася в листопаді минулого року, і її результати вже буде видно у 2017-му.

РЕЗУЛЬТАТ РЕОРГАНІЗАЦІЇ НА ВОЛИНІ

«Реформу розпочато, відповідно до неї, зміниться й структура центрів зайнятості на Волині. Так, буде припинено статус юридичних осіб базових центрів зайнятості в районах та містах краю. Як наслідок, їх приєднаєно до обласного центру зайнятості. Отже, на Волині буде 14 філій та 3 відокремлені філії (Шацька, Любешівська, Локачинська) обласного центру зайнятості. Тому заспокою, що жоден центр закритим не буде»,- пояснює Корецька.

З її слів, це роблять для того, аби зменшити адміністративний персонал.

«У зв'язку з реформою, ми не будемо звільняти працівників. А ті, хто були раніше на керівних посадах, будуть переорієнтовуватися для того, щоб надавати послуги клієнтам. Відповідно, з людьми працюватимуть більше фахівців», - запевняє посадовець.

Втім, вважають учасники прес-конференції, кількість фахівців у сфері надання послуг безробітним залишається недостатньою.

Європейський досвід проаналізував виконавчий директор обласного об'єднання організації роботодавців Анастасій Сохацький.
«Якщо порівнювати ситуацію в Україні з практикою та досвідом європейських країн, то в нас у рази менша кількість фахівців. Так, кількість персоналу, по відношенню до кількості безробітних, у нас у 1.5-2 рази менша, ніж в сусідів», - інформує Сохацький.

ІНОЗЕМНІ ПОРАДИ ТА ЗАКОНОДАВЧІ ІНІЦІАТИВИ

Допомогти покращити службу зайнятості взялися й іноземці, розповідає заступник директора обласного центру зайнятості Світлана Корецька.

«Міжнародна організація праці провела дослідження служби в Україні. Вони виявили недоліки в сфері законодавства. Зокрема в Україні не передбачена відповідальність усіх гравців ринку праці за працевлаштування населення. Так, експерти рекомендують закріпити відповідальність за всіма міністерствами, окрім соцполітики та за місцевими органами самоврядування.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», який ухвалили в 2013-му році будуть вносити зміни, бо він уже застарілий. У цьому документі міністерствам розписують відповідальність за ринок праці, створення нових робочих місць. Також передбачено, що територіальна громада буде зобов'язана в обов'язковому порядку виділяти кошти для активних програм зайнятості населення», - розповідає посадовець.
У Держслужбі зайнятості інформують, що спільно з Мінсоцполітикою вже завершують розробку законопроекту щодо змін до Закону України «Про зайнятість населення» та Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

РОБОТА ТА БЕЗРОБІТНІ НА ВОЛИНІ

Торік в області було зареєстровано 54 тисячі безробітних, які звернулися в центри зайнятості. З них 53% отримали довідки на різні соціальні виплати. Окрім цього, 24 тисячі осіб працевлаштувалися, що складає – 44,4%. Коштів із допомоги по безробіттю волиняни отримали на загальну суму 167 мільйонів гривень. Брали участь у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру 7,1 тисяча осіб, проходили професійне навчання 3,7 тисячі осіб. Після здобуття нових професійних знань і вмінь 97,7% безробітних отримали роботу.

Впродовж 2016 року у базі Волинської обласної служби зайнятості було понад 29,3 тисяч вільних робочих місць та вакантних посад. Станом на 1 січня 2017 pоку кількість актуальних вакансій у Волинській області становила 1648 одиниць.

Найбільший попит спостерігався, традиційно, на працівників сфери торгівлі й послуг, кваліфікованих робітників з інструментом, робітників з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технологічного устаткування, працівників найпростіших професій, технічних службовців.

Водночас, найбільше звертаються за такими професіями та спеціальностями: військовослужбовець, підсобний робітник, продавець продовольчих товарів, водій автотранспортних засобів, продавець непродовольчих товарів, бухгалтер, прибиральник службових приміщень, спеціаліст державної служби, кухар, охоронник, сторож, менеджер (управитель) із збуту, молодша медична сестра.

Загалом, статус безробітного станом на 01.01.2017 року мали 9200 волинян. Для порівняння, станом на 01.01.2015 року – 11739 осіб мали офіційний статус безробітного.

На початок цього року 7492 особи отримують допомогу по безробіттю. Середній розмір такої - 1928 гривень.

ЦИФРОВА ОРІЄНТАЦІЯ

У 2017-му році, розповідає заступник директора обласного центру зайнятості Світлана Корецька, буде посилюватися роботи в інтернет-ресурсах.

«Ми хочемо вдосконалювати електронні сервіси. Зокрема в нас вже є база даних вакансій, маємо сторінки в соцмережах, що робить наші послуги доступнішими. Також ми будемо продовжувати працювати над тим, аби створювати електронні кабінети роботодавців. На сьогодні таких є понад 3 тисячі.

Новинкою є електронна черга, що дозволяє клієнту, шукачу роботи зареєструватися для надання послуг через інтернет. Її ми запровадили з 13 січня 2017 року. Цікавинкою стане й те, що ми запроваджуємо скайп-співбесіди між роботодавцями та безробітними. Це цікавий європейський досвід, він діятиме і в нас. Будемо в 2017-му продовжувати популяризовувати відеорезюме, які є в нас в на каналі в ютубі. Таких на сьогодні 60», - розповідає Корецька.

З її слів, усі ці новації допомагають бути мобільними, швидко орієнтуватися на ринку праці та сприяють оперативному знаходженню роботу.

А наприкінці прес-конференції, керівник Волинського обласного центру зайнятості Раїса Кучмук повідомила, що сьогодні, 20-го січня, її останній день на роботі. Відзавтра вона йде з посади за власним бажанням. Каже, що хоче відпочити та робить це для того, аби реформа в службі зайнятості в області швидше відбулася.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Реаліст Показати IP 20 Січня 2017 20:24
Слово *реформа* в Україні скоро стане,вибачте,матюком.Радий,що Кучмук це нарешті зрозуміла,
ні Показати IP 20 Січня 2017 21:41
хто такий сохацький - черговий лузер
Бе Показати IP 20 Січня 2017 21:45
Скорочений ніхто не буде, жоден центр закритим не буде. Це вам не школа, яку закрив і спокійний.
ЛУЧАНИН Показати IP 21 Січня 2017 07:30
шановна гомада, а в нас на ВОЛИНІ, що крім комуністів (Секретар Луцького МК КПУкраїни)не має більше кого призначати,чи пан Гунчик інших не хоче , Як в армію на фронт то молодиї, а чому не виконуються слова Гаранта...........
лео Показати IP 21 Січня 2017 08:28
кучмучка недалека, бувша головиха з любче
Геймер Показати IP 22 Січня 2017 15:54
Кучмук вже давно пора, йде бо в Києві попросили, а стосовно реформи як казав Попандопало "Мы на грани грандиозного шухера"
Безроботний Показати IP 23 Січня 2017 23:50
Та їхня начальніца пішла і добре тре всіх гнати бо діректор біржі в Турійську їздить державною машиною як своєю по полях з мєталодетектором а той метал здає і з сімєю літом по озерах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus