USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Революція Гідності - це антирадянське повстання», – Аліна Шпак

4 Листопада 2017 22:39
Про відновлення державної політики у сфері національної пам'яті, декомунізацію, місця пам’яті, українсько-польські відносини та зокрема про проблему Луцької тюрми розповіла перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак у Луцьку, в рамках проекту «Файна гутірка».

Захід відбувся 2 листопада у Будинку Косачів. Послухати гутірку прийшли півсотні людей. Модератором розмови виступила громадська активістка Тетяна Лишневець, повідомляють організатори заходу.

Розпочалася гутірка з теми «Національна пам’ять сьогодні». На думку Аліни Шпак, нині українська національна пам’ять - це «велика суміш об’єму різної пам’яті, правди, напівправди, маніпуляцій та відвертої радянської пропаганди».

За її словами, на відміну від країн східної Європи, які подолали посттоталітарне минуле, Україна 25 років за часів незалежності була у блоці тих країн, до Революції Гідності, де навпаки продовжився курс героїзації сталінізму, жив міф «бальшой побєди», де глорифікувалася КГБ та були закриті архіви.

«Ми усі ці роки мали радянський совок з елементами вишиванки. До певної міри говорили про козачину, українську революцію 1917-1919 років, почали святкувати українські свята та ходити трішечки в церкву, і це все. Але по суті зберігали і консервували радянське минуле. Втім, українцям потрібно віддати належне, коли у 2013 році вони сказали «ні» і вийшли на Майдан. І саме тому для мене Революція Гідності - це антирадянське повстання. Ми вийшли за цінності демократії, права людини, поваги один до одного на противагу тоталітарним країнам», - вважає лектор.

Багато роботи, за словами заступника УІНП, було зроблено під час процесу декомунізації.

«Одне із завдань декомунізації – це усунення символіки радянського минулого з публічного простору. Я б сказала, що на 95% завдання виконане», - підкреслила Аліна Шпак і зазначила, що було перейменовано більше 1000 населених пунктів та було змінено 52 тисячі топонімів. Водночас інституту лишається багато роботи в музеях, у яких зберігся дискурс радянських років.

Під час гутірки цікавилися і про місця пам’яті, зокрема - про Національний пантеон та Музей Революції гідності. «Планується, що Національний пантеон буде одночасно виконувати кілька функцій - символічне, сакральне та протокольне. Це буде місце десь у центрі Києва, де будуть як символічні могили, так і діючі могили державних та військових діячів», - розповіла вона.

Також триває активна робота над Музеєм Майдану. Виділена земельна ділянка для будівництва меморіального комплексу на вулиці Інституцькій, обраний на конкурсній основі директор музею та набраний штат, зібрано 2000 експонатів, в тому числі і «йолка».

Не оминули під час гутірки і теми українсько-польських відносин. З приводу цього заступник УІНП вважає, що раніше Україна не мала власної позиції, а тепер нарешті почала говорити «ні». При цьому, заяви про нібито «холодну війну» вважає дивними, адже триває плідна співпраця між країнами.

Фото: Микола Мартинюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
АНАТОЛЬ_ Показати IP 4 Листопада 2017 22:46
Я в шоці, брати мої та сестри! Таке в мене хвилювання, шо аж не можу!
Богдан Сташинський Показати IP 4 Листопада 2017 23:08
Я б ним усім та кожному особисто знайшов консенсус, альтернативу та шлях подальшого розвитку...
Скажу точніше Показати IP 4 Листопада 2017 23:22
Проплачений ззовні державний переворот.
Українець Показати IP 5 Листопада 2017 00:30
Господи, що воно верзе?!
007 Показати IP 5 Листопада 2017 00:39
Зомбоване стадо .ЦЕ ПРОСТО ЖАХ.КУДИ КОТИТЬСЯ ЗАБУТА БОГОМ КРАЇНА.
777 до 007 Показати IP 5 Листопада 2017 14:20
А що супер Павло там робить, я думав після того як він на атестації розігнав ментів своїми видуманими компроматами, то він сам із своїм стадом однодумців тепер повинен ловити бандитів, розслідувати розбої, нічні нальоти на бариг, а не декумонізацією займатися, більше проблем в державі немає, де тепер його активні дії, тільки і вміє що комерсів розводити. А пані Шпак, прізвище саме про неї каже. Декомунізуйте краще злочинність, розвалювати легко, але будувати важко.
Електровіталик Показати IP 5 Листопада 2017 00:45
з каментів таке враження, що один я тут д'артаньян, а крім мене волинські новини одні промацковскі підараси читають :( або нед*р*зані брати кононовичі ці каменти строчать. фу. гидота.
Анонім Показати IP 5 Листопада 2017 01:04
26 років нема Радянського Союзу, а в них антирадянське (що?) повстання!!!
Уточнення Показати IP 5 Листопада 2017 04:18
"На думку Аліни Шпак, нині українська національна пам’ять - це «велика суміш об’єму різної пам’яті, правди, напівправди, маніпуляцій та відвертої радянської пропаганди»"(С) - правильніше буде так: "це «велика суміш об’єму різної пам’яті, правди, напівправди, маніпуляцій та відвертої пропаганди»", можливо і не її думку, а по факту, хоча б тому що для радянської пропаганди має бути хоча б радянська влада, а її вже надцять років немає. Але тоді, як завжди пише АНАТОЛЬ_, "Я в шоці, брати мої та сестри!"(С).
51 омбр(розформ) Показати IP 5 Листопада 2017 07:22
Рядянський союз закінчився 24 серпня 1991 року - яке антирадянське повстаня ? А той дернівський голова тільки майданами займається.
Ростов Показати IP 5 Листопада 2017 07:28
а где канановичи?
Думка Показати IP 5 Листопада 2017 08:24
Невжя ця манерна пані рахує, що ми не в курсі за чиї гроші вона веде таку активну, а головне- "корисну" діяльність на користь народу України? Ми дурні всі ? Такі як вона сотоварищі буде нам розповідати про голодомор і з легксть приймають реформи , котрі знищують українців і фізичноі морально. Ви втюхіваєте у голови людям, що робите великий подвиг, зруйновуючи те, що побудовано тоді, не вами: промисловість науку, медицину, освіту, соціальний захист. Пані, Ви в темі, що людям стало важче жити ? Вас це хвилює чи перейменування вулиць, встановлення пам'ятників Бандері і боротьба з російською мовою? Те, що Вам наказують робити звідти- це Ви й робите. Те саме роблять особливо залежні від США країни Прибалтики, Ну просто 1:1. Німеччина не дозволяє собі робити нацистських прихвостней героями, як це робите Ви. Так, особисто Ви. І Ви прекрасно усвідомлюєте, що робите. Ви свідомо продаєте український народ! І тому ненавиджу вас всіх з вашою лживою пропагандою. Чим ви краще за тих Совєтів з їх пропагандою?
Анонім Показати IP 5 Листопада 2017 22:06
шлак
Анонім Показати IP 6 Листопада 2017 16:09
Поліно Шлак

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus