USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Річка Стохід у критичному стані

16 Червня 2011 15:26
Русло і заплава річки Стохід, що протікає на Волині, поступово заростають, як наслідок – їхня пропускна здатність зменшується.
Про це розповів заступник начальника управління водного господарства у Волинській області Тарас Корнійчук, – пише газета «Експрес».
«Ось вже протягом багатьох років вода не сходить із заплави, вона затоплена, - стверджує Корнійчук. – Колись унизу річки росли дубові гаї, а сьогодні тільки стовбури стирчать через перезволоження».
Крім того, за словами чиновника, режим водойми змінюється в гірший бік, через це підтоплюються угіддя, прилеглі території. Де були сіножаті – сьогодні стоїть вода.
«Найвищий рівень води у річці на території Любешівського району. Тут підтоплення триває вже 10 місяців, а було лише три-чотири», – сказав заступник начальника управління.
Він розповів, що раніше з прохідністю річки було простіше, адже ходили катери, які чистили та доглядали водойму. Робили це для сплаву лісу.
«Але згодом змінились технології й відпала потреба забезпечувати прохідність ріки. Раніше у заплавах косили сіно і таким чином доглядали їх. Нині ж у заплави ніхто не йде», - додав Тарас Корнійчук.
«Тепер річка належить Національному природному парку «Прип’ять – Стохід» і позиція його в цьому питанні така: відбувається природній процес, – продовжив він. – Хоча останнім часом доводилося чути й розмови про очищення річки, але до кінця така думка ще не визріла».
На сьогодні, каже Корнічук, проектів очищення немає жодних.
«Щодо технологій, то Стохід треба чистити земснарядом, екскаваторами на понтонах, але чистити не з берега, а в самій річці», – повідомив посадовець.
Це обійдеться дуже дорого, каже він, але поки проекту нема, вартість робіт не відома.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus