USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рідкісні птахи у Чорнобильській зоні. ФОТО

4 Лютого 2018 22:12
Науковці вперше провели дослідження та облік гнізд хижих птахів на південному сході зони відчуження: крига на болотах та трисантиметровий шар снігу дозволили ученим дістатися найвіддаленіших куточків лісу.

Другу половину січня фахівці Державної науково-дослідної установи «Чорнобильський центр з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології» (ДНДУ «Чорнобильський центр») та Центру досліджень хижих птахів присвятили пошукам місць гніздування хижих птахів та чорного лелеки на південному сході зони відчуження. Про це інформує прес-служба ДАЗВ.

«Ми відшукали гнізда птахів і зробили попередні оцінки щодо їх чисельності. Коли вони повернуться після зими, зможемо визначити їх видову приналежність та побачити, які з гнізд вже покинуті, і тоді матимемо чіткішу картину видового різноманіття хижих птахів у зоні відчуження. Можливо, нам вдасться зафіксувати нові рідкісні види або задокументувати збільшення кількості вже відомих», - розповідає заступник директора ДНДУ «Чорнобильський центр» Сергій Гащак.

За даними дослідників, у ході експедиції вдалося знайти п’ятеро гнізд чорного лелеки та двадцять одне гніздо хижих птахів, у тому числі одне з них належить орлану-білохвосту і троє чи четверо – великому підорлику. До того ж фахівці зафіксували три місця гніздування сичика-горобця, присутність якого в зоні відчуження було доведено рік тому.

Зі слів фахівця Центру досліджень хижих птахів Сергія Домашевського, дослідженням сприяла сама природа. Міцна крига на болотах та трисантиметровий шар снігу дозволили ученим дістатися найвіддаленіших куточків лісу. А ще вченим вдалося натрапити на деяких представників фауни, що зимують у зоні відчуження. Серед них орлан-білохвіст, рябчик, тетерук та пугач.

Фото Сергія Домашевського
Нагадаємо, директор Міжнародної радіоекологічної лабораторії з науки, начальник відділу радіоекологічних досліджень Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології Сергій Гащак протягом років робить знімки тваринного світу Чорнобильської зони відчуження. Завдяки його праці світ дізнається про різноманіття фауни тридцятикілометрової зони навколо ЧАЕС. На територіях, які 31 рік тому покинула людина, попри значне забруднення радіонуклідами, буяє життя – тут виявили вже 299 видів тварин, а в ліси повертаються такі червонокнижні представники фауни (вже 17 видів загалом), яких тут не бачили впродовж десятиліть.

30 березня минулого року офіційно зареєстрували Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, що об’єднає дві третини території зони відчуження.

Найбільш уражений випромінюванням ліс поблизу Чорнобильської АЕС (так званий «рудий ліс») став нині прихистком для червонокнижних тварин та унікальним полігоном для науковців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Артем Показати IP 13 Лютого 2019 18:19
Цю територію необхідно повністю віддати тваринам створивши парк з відновлення плейстоценових екосистем на прикладі інвестиційного сайту

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus