USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Рідкісні видання про Шевченка - тепер на Волині

16 Березня 2013 16:18
Трьома цінними виданнями про життя і творчість Кобзаря поповнився фонд Володимир-Волинського історичного музею.

Напередодні 199-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка до Володимир-Волинського історичного музею передали цінні експонати: рукописний збірник поезій «Три літа» (1845), альбом «Шевченко в образотворчому мистецтві» (1963 рік) та збірник «Тарас Шевченко. Життя і творчість у портретах, ілюстраціях, документах» 1960 року видання.

Подарував експонати музею член Національної спілки краєзнавців України, мешканець Володимира–Волинського Тарас Сенчишак, - повідомляє «Володимир-Волинський історичний музей».

Зокрема альбом «Шевченко в образотворчому мистецтві» побачив світ у 1963 році в Києві. Його видали тиражем у 4000 примірників, і складається він із двох частин, що дає можливість не лише показати роботи дореволюційних і радянських митців, присвячених Тарасу Шевченку, а й на конкретних зразках продемонструвати величезний вплив творів на розвиток вітчизняного мистецтва.

Також варта уваги рукописна збірка поезій «Три літа». Рукою поета тут написані революційні твори «Сон», «Кавказ», «І мертвим, і живим...», «Заповіт» тощо періоду 1843–1845 років. Під час арешту Шевченка у 1847 році у нього відібрали всі папери і серед них - цю рукописну збірку. Саме за розміщені тут твори Микола І покарав Шевченка засланням у солдатчину з суворою забороною писати і малювати.

Ще одним цінним експонатом, що поповнив скарбницю фондосховища, стала збірка «Тарас Шевченко. Життя і творчість у портретах, ілюстраціях, документах», виданий державним учбово-педагогічним видавництвом «Радянська школа» у 1960 році тиражем у 6800 примірників. У ньому подаються біографічні дані, рукописи, малюнки Кобзаря, а також фотознімки та коментарі відомих особистостей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus