USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Родинне фермерське господарство – важлива ланка реформи, яку «загубили», - Імберовський

21 Травня 2018 16:42
Про утворення молочних кооперативів на Волині, можливість використання аграрних дотацій, а також про те, до чого готуватися виробникам домашнього молока після 1 липня 2018 року у програмі «Відкрита влада. Область» телеканалу «Аверс» розповів депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Михайло Імберовський.

Про це інформує прес-служба волинського УКРОПу.

З 1 липня 2018 року Мінагрополітики вводить нові стандарти молока, які покликані покращити якість і безпечність молока. Крім того, ці нововведення є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію. У зв'язку з введенням в Україні європейських санітарно-гігієнічних стандартів переробні підприємства повинні купувати молоко тільки в спеціалізованих фермерських господарствах або в селян, які мають необхідне обладнання, що забезпечить стерильність та необхідні температурні показники молока. Стандарти Євросоюзу передбачають наявність на полицях магазинів трьох сортів молока: екстра-класу, вищого і першого. Експерти переконані, що від цієї норми постраждають не лише власники корів і переробні підприємства, а й містяни, адже прогнозовано різке зростання вартості молочної продукції.

Депутат обласної ради Михайло Імберовський зазначив, що нині нововведення у селян викликають більше запитань, ніж відповідей.

«Підписавши угоду про асоціацію з ЄС Україна взяла на себе певні зобов’язання. Зокрема, це стосується якості продукції. Український селянин витрачає левову частку свого часу та сил, щоб належним чином доглядати за твариною. І в результаті нічого не отримує», – зазначив Михайло Імберовський.

Що стосується утворення кооперативів, то депутат зазначив, що український уряд дещо змінив акценти у початковому варіанті реформи.

«Слід наголосити, що уряд Канади, який фінансував згадану програму, робив акцент на родинних фермерських господарствах, а не на кооперативах. На мою думку, між одноосібними господарствами, де тримають одну-дві корови і кооперативами має бути ще одна ланка – потужна сімейна ферма. Це фермерське господарство має налічувати 5-7 корів. А вже такі фермерські господарства мають об’єднуватися в кооперативи. Лише в такому разі вони зможуть відстоювати свої права, стануть конкурентоспроможними».

Депутат переконаний, що відсутність селянської ініціативи викликана тим, що вони необізнані із цими питаннями, а тому ставляться з недовірою.

«Гадаю, що селяни просто недостатньо обізнані щодо нововведень, які на них чекають із липня 2018 року. Тож саме з цієї причини з недовірою ставляться до можливості утворення родинних фермерських господарств. Я переконаний, що ініціатива буде лише у випадку, коли люди добре знатимуть, які перспективи на них чекають. Слід поширити серед населення інформацію про переваги таких господарств», – підсумував депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus