USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Селянам на Волині роздають «здорову» картоплю. ВІДЕО

25 Березня 2011 11:42
Волинянам, у присадибних ділянках яких виявлено збудник золотистої нематоди, цьогоріч роздадуть 20 тонн стійкої до цього захворювання картоплі.
Вогнища золотистої картопляної нематоди зареєстровані у 15 районах Волині в 336 населених пунктах, – повідомляє Волинська ОДТРК.
«Золотиста картопляна нематода – це дуже маленький шкідник, яку побачити неозброєним оком дуже важко, – розповіла головний спеціаліст Державної інспекції з карантину рослин у Волинській області Світлана Бучик. – Викликає захворювання під назвою глободироз».
Спеціаліст розповіла, що шкідник живе вона в ґрунті.
«Нематоду можна побачити, коли викопати рослину з корінням – неозброєним оком видно маленькі круглі цисти жовтуватого кольору. Якщо рослина уражена цією хворобою, вона має карликовий ріст. Нижні листки спочатку всихають, тоді верхні. Вона рідко коли цвіте. Бульби утворюються дрібні, деформовані», – стверджує Бучик.
Спеціалісти державної карантинної інспекції роздають населенню області нематодостійкі сорти картоплі: в одні руки – один мішок.
Цю картоплю інспекція закуповує за кошти спеціального фонду держбюджету в Інституті агропромислового виробництва і на безоплатній основі видає власникам нематодозаражених ділянок. Відповідна програма, розповіла Світлана Бучик, діє з початку 2008 року до 2017 року.
Спеціалісти кажуть, що за належного фінансування програми до кінця її дії до 2017 року на Волині про таку хворобу, як нематода, забудуть.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus