USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Захоплення подружжя: чорнодимлена кераміка

29 Вересня 2014 08:00
Шахтар з Червонограда захоплюється гончарством з юних літ. Своє захоплення він перейняв у багатьох знаних у світі гончарів, і наразі облаштував собі майстерню вдома. Про це повідомляє "Слово Волині".

Змоченими у воді руками Сергій Івашків бере шматок сірої глини і кладе його на гончарне коло, що швидко крутиться. Глиняна маса від торкання до неї пальців майстра, наче зачарована, слухняно піднімається і буквально на очах набуває форми глечика. Ще кілька хвилин господар майстерно вирівнює боки виробу, обтирає його. Потім дружина Сергія – Алла - наносить на виріб візерунок, додає ще й оригінальні штрихи орнаменту. Невдовзі новонароджена ємкість домашнього вжитку займає своє місце на полиці серед таких же «свіжих» ваз, макітр, кухликів, горняток.



"Через кілька днів вироби добре висохнуть, і ми їх старанно відшліфуємо, а потім закладемо в піч, де протягом 12 годин наші «дитятка» випалюватимуться при температурі 960 градусів та набиратимуться міцності", – мовив Сергій Володимирович.

Сергій Івашків народився в шахтарській сім’ї, він нині також працює простим гірником на шахті «Відродження». Любов до народного промислу в нього зародилася ще 15-річному віці. Юнак якось навідався до місцевої майстерні, де поспілкувався тепер уже зі знаними у світі гончарами Іваном Братком і Валентином Дробахою. Спробував і собі щось зліпити під їхнім наглядом. Наступного дня Сергій знову з’явився на порозі майстерні. Хлопець і сам не зчувся, як сповна захопився старожитнім ремеслом. Його ж навчителі з радістю передавали гончарні знання своєму здібному учневі.

Захоплення Сергія Івашківа передалося і його дружині Аллі. Свого часу подружжя вирішило облаштувати на власній дачній ділянці майстерню, де встановило гончарне коло, спорудило саморобну, викладену каменем піч. І от уже тривалий час із їхнього родинного конвеєра сходить неповторний керамічний посуд. До речі, він вирізняється характерним смолянистим кольором. Цю особливість своїх виробів Алла і Сергій пояснили так: «У процесі випалювання ми закриваємо землею обидві сторони печі, тим самим захищаємо вироби від доступу повітря. Завдяки цьому в печі відбувається густе задимлення, яке і надає нашій кераміці чорного забарвлення».

Беру до рук один із виробів чорнодимленої кераміки – кавове горнятко: екологічно чистий виріб, набагато тонший та легший від звичайного глиняного посуду.

Вигадлива уява майстрів гончарної справи Сергія та Алли Івашківих дає можливість їм створювати справжні керамічні шедеври, наділені символікою води, сонця, вітру, котрі виникли ще за часів Трипілля. До батьківського уподобання вже долучився і старший синок Назар. Ось так в умілих руках родини Івашківих шматок привезеної із Золочівського району глини впевнено перетворюється у витвір високого гончарного мистецтва. Прекрасні керамічні вироби вже побували на багатьох виставках, конкурсах, де займали призові місця. Бачили їх в музеї Івана Гончара в Києві, на виставці «Етнічних народів Криму» в Ялті, на міжнародних конкурсах у Польщі, Швеції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Штефан, Луцьк Показати IP 29 Вересня 2014 09:26
У моєї сестри на Поліссі є подібна гладишка. Їй років зо 1000. А може, й більше. Дуже стара. Тільки вчені цю кераміку називають не "чорнодимлена". Здається, "шнурова".
Іс Торик до Штефан, Луцьк Показати IP 29 Вересня 2014 13:49
Свистить твоя сестра. Не може тій гладишці бути 1000 років, бо тоді ще не було ні Гузя, ні Совєцкої власті. А були тіко павуки, динозаври та ганебні москало-монголи. І кераміка ця називаїться гаварецька. А на шнурках тіко добре вішатися.
О. Показати IP 6 Серпня 2016 22:05
В Києві існує музей ІВАНА Гончара - така помилка для грамотного журналіста дуже прикра :-)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus