USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

Що чекати від волинського ЦРУ, заснованого екс-заступниками мера

9 Грудня 2017 10:10
Трійця екс-заступників мера Луцька Юрій Моклиця, Сергій Григоренко і Тарас Яковлев створили організацію «Волинський центр розвитку урядування». Волинський ЦРУ покликаний напрацьовувати альтернативні владним нормативні документи, організовувати «круглі столи», пропонувати правки до бюджетів, а також запровадити власну Стратегію розвитку Луцька, пише Під Прицілом.

На саму презентацію чергового проекту, завітало лише кілька наближених до олігарха Степана Івахіва осіб. Серед них і колишній радник Миколи Романюка Богдан Гончарук, який був одним з кураторів відкликання неугодних Банковій і псевдоблагодійнику депутатів міськради. Очевидно, що це чергова спроба "Континіуму" дестабілізувати ситуацію у місті і заважати його нормальному розвитку через брудні політичні технології.
Богдан Гончарук (ліворуч, в окулярах)

Нагадаємо, що Моклиця, Григоренко та Яковлев були заступниками міського голови Луцька Миколи Романюка. Після смерті Миколи Ярославовича і низки скандалів, усі вони вирішили покинути свої посади. Перед цим "трійця" вступила у конфлікт з новою більшістю в міськраді, яку складав УКРОП та своїми підлеглими – керівниками структурних підрозділів. Взаємозвинувачення і критика тривала впродовж майже цілого року.

Хто ж це тріо, яке створило амбітне ЦРУ, яке нібито покликане сприяти розвитку Луцька?

Почнемо з пана Тараса Яковлева, який займав посаду начальника Відділу управління майном міської комунальної власності Луцької міської ради. Він був однією з головних дійових осіб у схемі розбазарювання нерухомості і землі в Луцьку. Вона працювала за формулою «орендував-відремонтував-купив». Тобто приміщення здавалось в оренду, орендар його ремонтував і купляв.
Тарас Яковлев

При чому вартість нерухомості була в десятки разів занижена конторою, яка займалась оцінкою, а саме – ПП «ТСА Захід». У такий спосіб ласі шматки у центрі Луцька були продані за безцінь і бюджет не дорахувався сотень тисяч доларів.

У 2016 році Тарас Яковлев своїм розпорядженням оголосив конкурс громадських ініціатив. Його мета полягала в тому, щоб вирішити спільними зусиллями влади та громади найбільш нагальні, на думку містян, проблеми. 10 ідей, які наберуть найбільшу клькість голосів на онлайн голосуванні, будуть реалізовані за рахунок міського бюджету. Проте результати голосування спровокували гучний скандал. Через недосконалу систему проголосувати можна було безліч разів з однієї IP-адреси. Тобто, виграти могла ідея, яка більш вигідна ініціатору конкурсу. Врешті так і сталось. Голоси накручувались, результати фальсифікувались.

Громадськість відмовилась сприймати результати і вимагала провести повторне голосування, але у міськраді, зокрема, товариш Яковлева і заступник мера Сергій Григоренко зазначив, що причина таких результатів ховається в низькій культурі людей.

Що ж до самого Сергія Григоренка, то цей громадський діяч, фігурант куди більших скандалів. Будучи представником ВО «Батьківщини» і заступником мера Романюка, Григоренко дозволив собі на засіданні міськвиконкому, намагаючись закликати присутніх до наведення порядку в сфері роздрібної торгівлі алкогольними напоями, сказати наступне:

«Жиди у XVIII та XIX століттях споювали українців, і підприємці, які торгують алкоголем – «новітні жиди», які, користуючись бідністю і складною ситуацією, споюють українців».

Звісно шовіністські заяви публічної персони не могли залишитись без уваги. На заступника мера обвалилась лавина критики і той вирішив вибачитись у власному блозі. На своє виправдання Сергій Григоренко зазначив, що не мав наміру образити єврейську спільноту і говорив словами, які використовував у своїх творах геній Тарас Шевченко.
Сергій Григоренко

Проте втекти від відповідальності йому не вдалось. Депутат міської ради Ігор Поліщук подав заяви в управління СБУ та ГУ Національної поліції у Волинській області з приводу антисемітських заяв Григоренка, адже в цих висловлюваннях високопосадовця є склад злочину, передбачений частиною 1 статті 161 КК України, а саме – розпалювання національної ворожнечі та приниження національної честі та гідності. За свої слова Сергій Григоренко був виключений Юлією Тимошенко із «Батьківщини».

Також Сергій Григоренко був головною дійовою особою зі скандальним луцьким евакуатором. На роботу евакуатора Володимира Пащенка були виділені бюджетні кошти, але після двох днів він став на ремонт і більше не працював.

Разом з Тарасом Яковлевим, Григоренко реалізовував грандіозний проект по ремонту головної пішохідної вулиці Луцька – Лесі Українки. На це з міської казни було виділено понад 8 млн грн, але тодішня влада міста обійшла законодавство щодо регулювання державних закупівель через ProZorro подрібнивши все на дрібні частини і вкотре порушивши закон, що дало їй змогу збагатитися на містянах.

Після всього цього Григоренко не принив скандальну діяльність. Політик погрожував мешканцям Гіркополонківської сільради влаштувати транспорту блокаду, заборонити користуватись послугами медзакладів і шкіл Луцька, якщо вони не погодяться об'єднатись з Луцьком в ОТГ. Саме він стояв за саботуванням приєднання до обласного центру Прилуцького і Підгайців, погрожуючи відміною маршруток для селян. Зрештою одіозний політик домігся свого і Луцьк опинився у ізоляції, а влада навколишніх сіл не готова після шантажу горе-чиновника більше до переговорів.

Ще один учасник тріо "експертів" новоствореного ЦРУ – Юрій Моклиця. На посаді заступника міського голови Луцька, родич нардепа Ігоря Лапіна, недноразово підозрювався у розкраданні бюджетних коштів. Зокрема широкого розголосу набрала історія з використання спеціальних речовин для очистки басейну дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву плавання. Тендер на очистку басейна виграла фірма, яка запропонувала послуги, котрі на 200 тисяч грн були дорожчі за ідентичні.
Юрій Моклиця

Не все чисто й гладко вийшло і з розчищенням берега річки Стир, на що було виділено понад 1 млн грн з міського бюджету, які були освоєні фірмою його друга.

Зважаючи на таку бурхливу і яскраву діяльність тріо Моклиця-Григоренко-Яковлев на високих посадах у місцевій владі, можна уявити наскільки «продуктивно» Волинське ЦРУ працюватиме на користь міста і громади.

Віталій Іщук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Андрі Показати IP 9 Грудня 2017 10:28
Маючи такий фактаж,цей матеріал може викликати зацікавленність у правоохоронцв...А може і не викликати зацікавленості...
Угу до Андрі Показати IP 9 Грудня 2017 14:30
Як кажуть, "нет тела - нет дела", тобто нема права, нема і охорони, а зацікавленість є лише в простих людей які вимушено спостерігають цей "цирк".
123 Показати IP 9 Грудня 2017 10:57
Продовження справи луцької партії Романюка. В усі часи, усі ретрогради пробивались до влади під гаслами прогресу.
Лучанин Показати IP 9 Грудня 2017 11:19
Хлопці, ну скажіть, який ви маєте досвід в урядуванні, управлінні, державному менеджменті ? До своїх посад ви дійшли не за рахунок перманентного сходження, професіоналізму, ділових якостей. Ви ж хоч чесно скажіть, що ви продукт келейних домовленостей, політичних квот, особистих зобов'язань. Одним словом - подзвоночники і випадкові у владі люди. Лучанам же відомо . Ну назвіть себе - тіньовий кабінет або уряд в екзилі. Легше вам не буде від цього, але буде правдиво. Але погодьтеся, що правильно буде - самозванці у вигнанні. Бо за час перебування на посадах - ні результатів, ні заслуг, ні здобутого авторитету. А якщо без іронії, то вам би переосмислити те, що відбулося і почати трудову кар'єру, а не політичну. Шанс ще є оскільки, ви ще молоді.Бо поки-що з вас пруть нездорові амбіції, гонор і найголовніше - сліпа воля виконати чергову захцянку хресних батьків . Добрі ті політики , які за плечима мають практичний трудовий досвід, відповідну освіту, заслуги перед людьми, позитивний імідж, високі особисті моральні якості. А тоді самокритично збоку на себе подивіться оцініть і порадившись прийміть рішення. Як для мене - ваше майбутнє абсолютно прогнозоване. А здійснений вами перший крок - політично недалекоглядний. А коли такий перший, то другого можна і не робити. Ну для розумних досить ...
Лучанин Показати IP 9 Грудня 2017 11:51
Нічого доброго для міста не очікую від них.Поставлені олігархом з метою роботи для захоплення влади у міцсті.Хто-хто,а вони вміють впусту народу вішати лапшу на вуха.Вірити їм не варто.
Ха-ха Показати IP 9 Грудня 2017 12:08
Бариги знову пруть до корита!!! Можуть порадити як поцупити!
Отакої до Ха-ха Показати IP 9 Грудня 2017 13:28
Так ці "актівісти" крім красти і пиляти бюджет ніфіга не вміють! А жити красиво хочеться...
Саша Показати IP 9 Грудня 2017 13:20
Дуже гарне слово позвоночники, але краще як на мене - паразити. Нічого як красти і всидіти на відкатах не вчилися, а тепер зграя прихвоснів хоче поділитися цим ганебним досвідом. Може це зацікавить НП і прокуратуру?
К.лучанин Показати IP 9 Грудня 2017 13:49
Яка гучна назва "ЦЕНТР РОЗВИТКУ УРЯДУВАННЯ" та ще й Волинський ! Це ж хто їм таке порадив? Яковлєв нині десь у радники Гунчика затесався, вірніше Гунчик його підібрав в память про Романюка. Гунчику такі віддані "кадри" потрібні, але як довго він ще протримається. Зрештою Гунчика це не дуже хвилює бо грошей при Петі наварив приймаючи участь у бізнесі бариги. Валідатор Григоренко теж слизька людина, зовсім головою не дума що говорить і слова не тримає. Ось такі ХЛОПАКИ ( екс заступники міського голови) були в оточенні Романюка М.Я. Мене дуже дивує отака їхня безпардонна поведінка.В мене пояснення може бути одне, вони навчились(нахапались) цього у цих ретроградів( як хтось зверху написав) під їхнім прикриттям. Поки українці не очистяться від цієї нечисті порядку в Україні не буде. І ще одне , наближаються Президентські вибори в Україні і починається до них підготовка. Хочеться сказати, хлопці, ми вас знаємо хто ви такі.
Анонім Показати IP 9 Грудня 2017 15:34
Їхне "урядування" зробило нам 4 грн. за проїзд. Ми це памятаемо. Цікаво що вони ще бажають наурядувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus