USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що приховує в собі підвищення мінімальної зарплатні

4 Січня 2017 18:16
Приємним шоком для багатьох громадян України стала звістка про перше за роки незалежності підвищення мінімальної заробітної плати майже вдвічі - від 1450 до 3200 гривень. Гроші на це планують взяти з економіки України, пише видання "Преса України".

Але не встигли прості українці натішитися передноворічним сюрпризом, як ледь не відразу зрозуміли, що зростання «мінімалки» потягне за собою і підвищення цін на продукти, речі, комуналку, нерухомість і таке інше.

Підвищення зарплат може привести до звільнень і безробіття

Загалом вже в нинішньому році близько 3 мільйонів офіційно працюючих у бюджетній сфері українців повинні отримати обіцяні урядом 3200 гривень. Як стверджують політики, це покращить економічну ситуацію кожної людини, тобто ліквідує бідність населення і зменшить обіг тіньових зарплат. А ще уряд хоче відсторонити поняття мінімальної зарплати від прожиткового мінімуму.

В цей же час, можновладці не враховують ризику, що при піднятті «мінімалки» збільшиться безробіття. У зв’язку з цим, малі та середні підприємці, які платять офіційно найманим працівникам мінімальну зарплатню, не зможуть виплачувати людям затверджені бюджетом 3200 гривень. Це призведе до того, що українців будуть більше звільняти, або ж останні шукатимуть роботу, де можна отримувати зарплатню неофіційно.

Ще буде діяти так званий професійний відбір: підприємцю буде вигідніше залишити на роботі більш кваліфікованого і освіченого працівника, а не навпаки. Недосвідчених робітників звільнятимуть швидше. До слова, можливо, що людей частіше відправлятимуть у неоплачувані відпустки, бо не буде лишніх коштів - усі отримані фінанси йтимуть на зарплату, і, у зв’язку з цим, не буде реалізовано усіх соціальних стандартів.

Також підвищення «мінімалки» від 1450 до 3200 гривень саме у січні, а не пізніше, моментально вплине і на оплату праці мешканців регіонів. Відтак, у деяких областях України, де зарплата і так становила менше прожиткового мінімуму, це додасть більшого ризику на збільшення безробіття. Тому уряду слід на це звернути увагу у більшому обсязі і закласти кошти на фінансування такого явища як безробіття населення.

«Мінімалку» підвищать за рахунок збільшення податків і акцизів

Загалом, нещодавно прийнятий бюджет України не сильно сколихнеться від запланованого підвищення мінімальної зарплатні, бо збільшиться надходження від податків, які теж зросли.

Окрім того, цьогоріч підвищаться акцизи на алкоголь, цигарки та дизельне паливо. Тепер, відповідно до нововведення, упаковка сигарет коштуватиме на 4-5 гривень дорожче, за алкогольні і слабоалкогольні напої тепер треба буде заплатити на 20% дорожче, а на цигарки специфічна ставка складе 30%.

Ще цікавим моментом є те, що уряд хоче скасувати зростання окладу суддів відповідно до мінімальної зарплати. Наприклад, нині, якщо «мінімалка» становить 1600 гривень, то зарплатня судді – 10 мінімальних зарплат, тобто 16 000 гривень. Влада має на меті ліквідувати таку соціальну несправедливість.

До слова, політики кажуть, що плюсом зростання «мінімалки» є те, що вона не вплине на процес отримання українцями субсидій.

Також прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який ще в жовтні 2016 року пообіцяв збільшити зарплатню українцям вдвічі, додав, що так само і продовольчий кошик зросте до такої ж суми.

Та економічні експерти переконані, що підвищення заробітної платні в реальності не таке позитивне, як про це кажуть.

Відтак, екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий розповідає, що обіцянка прем’єр-міністра про збільшення «мінімалки» є авантюрною. Він впевнений, що в той час, коли економіка у стані загнивання і нульове зростання виробництва, то підвищення зарплати з 1600 до 3200 гривень відбудеться за допомогою інфляційних засобів.

Міністр фінансів додає, що його відомство ще має порахувати, як саме підвищити «мінімалку» до 3200 гривень. Але Володимир Гройсман стверджує, що збільшення зарплатні відповідає можливостям української економіки.

Своєю чергою, деякі економісти зазначають, що коли в Україні відбувається певне підвищення цін, то автоматично в іншій сфері на щось інше не вистачатиме грошей чи буде більший дефіцит в бюджеті.

Нові зарплати - нові проблеми

До слова, після того, як відбудеться збільшення мінімальної зарплатні, можна сказати, що паралельно відбудеться і злам негативної тенденції та наближення співвідношення мінімальної й середньої зарплати до притаманного країнам ЄС. Тому зрозуміло одне: відмовитися від обіцяного підвищення мінімальної зарплатні неможливо, бо для української політичної еліти, яка зробила цей надважливий для українців крок, це стане в певних рамках суїцидом їхнього і так нестійкого статусу у суспільстві. Але головнішим виглядає кінцевий результат підвищення, який може привести українців з їх новими зарплатами до нових ще більш великих проблем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
небайдужий Показати IP 4 Січня 2017 19:18
у виробничій сфері, де більшість зарплат, порядку 80%, виплачується у конвертиках - реального підвищення не буде, скорочення можливе, неофіційне працевлаштування. Неофіційна зарплата і так вища, набагато. Проблема для бюджетників де взяти кошти на таке збільшення. Ціновий процес пішов. Дуже багато сумнівів на покращення, хочеться як краще, а виходить як завжди!
Конверт Показати IP 4 Січня 2017 23:58
А чому ж Ви шановні, грошикі в конвертах отримуєте? І ненароком на субсидії сидите?Все Вам держава винна. Всі притензії роботодавцям...
Анонім Показати IP 5 Січня 2017 00:01
уряд ще сам до кінця не усвідомлює , до яких наслідків може призвести це популістське рішення. так і не дивно, що може придумати людина без економічної освіти
Жаба Показати IP 5 Січня 2017 00:37
В педколеджі є Діна, яка зранку приходить, весь день сидить в Інтернеті, і вона буде мати 3200. Як і ті, що цілий день пашуть. Браво, Бойчук!
небайдужий Показати IP 8 Січня 2017 14:09
конверт ти недоумок. Де ти працюєш, у якій країні живеш? Цікаво як тибудеш власнику вказувати що і як робити, ти ніколи не бачив де знаходяться ворота, за які тебе пошлють шукати іншої долі. А подачку від держави (субсидію) засунь собі в задницю, я її не отримую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus