USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що робити, коли дитина розмовляє «неправильно»? ІНТЕРВ'Ю. ФОТО

15 Листопада 2013 15:39
Міжнародний день логопеда святкував увесь світ учора, 14 листопада. Ще десяток років тому така професія була доволі рідкісною, утім, враховуючи те, що наразі все частіше діти та дорослі страждають від дефектів мовлення, такі спеціалісти стали дуже затребуваними.

Розповісти Волинським Новинам про «мовні» проблеми дітлахів і дорослих та про те, як і з ними «змагатися», погодилась вчитель-логопед ДНЗ №5 із семирічним досвідом роботи Оксана Савула.



Чому ви обрали таку професію? Це – мрія дитинства чи просто так склалося?

Ще з малих років завжди хотіла бути вихователем. У мене мама працювала у садочку й я хотіла. Мені завжди подобалось, коли люди спілкуються гарною українською мовою й правильно вимовляють звуки. Можливо це й було підґрунтям до того, що вирішила стати логопедом. Згодом обставини склалися так, що довелось працювати вихователем у логопедичній групі, тоді й вирішила здобути у Кам’янці-Подільському відповідну освіту.

Ви лише дитячий логопед, чи була практика роботи з дорослими?

Ні, такої практики, на жаль, у мене мало, хоча можливість є. Часто до мене звертаються студенти педагогічного коледжу, які мають проблеми із вимовою звуків, але це – дуже рідко. Утім, з дорослими не настільки цікаво, як з малюками. Вони більш безпосередні, щирі і більше довіряють вчителю. Коли я бачу дитячі очі, коли дитинка чує та розуміє, настрій значно поліпшується. А ще, коли маля з часом вимовляє усе те, що йому кажеш, більшого щастя годі й шукати.



Чи існує у логопедичній практиці такий термін як «пізно»? Взагалі, який відсоток того, що можна виправити дефекти мовлення уже в дорослому віці?

Якщо людина свідомо підходить до власної вади і хоче це виправити, вона усе зможе і ніколи не пізно.

Коли варто батькам звертати увагу на недоліки у мовленні власних чад? Адже більшість малят плутають слова та звуки у перші роки життя…

Ось це залежить від багатьох обставин. Якщо матуся бачить, що у дитинки до року немає «агукання» та «лепету», це уже повинно насторожувати. А щодо старших діток дошкільного віку – середня та старша групи – то там теж є певні межі, але усе відносно. Перш за все, потребу звернутися до спеціаліста має відчути мама. І якщо тривожні сигнали є, потрібно записатися на прийом не лише до логопеда, а й невролога, психіатра…



Наскільки мені відомо, у Вас є досвід роботи із дітками зі складними порушеннями мови. Запам’ятали найскладніші випадки?

Різні вихованці у мене були. Чим складніші розлади у малюка, тим важче працювати з батьками, які досить часто не аналізують власної дитини. Можливо тому, що не хочуть ці розлади бачити. Траплялись у практиці складні порушення мовлення, інтелекту, поведінки. Ми намагаємось це коригувати. А останніми роками з’явилось багато дітей, у яких і з мовленням проблеми, і з інтелектом, та й психіка нездорова. Пояснити, чому ж такі біди все частіше зустрічаються у час високих технологій та прогресу, не можу.



Чи можуть батьки самостійно впоратись з такими проблемами?

Якщо дитина просто не вимовляє звук, мама може розгорнути інтернет, де є купа сайтів з прикладами артикуляційних вправ. Але, якщо батьки діють виважено та розумно, вони завжди звернуться до спеціаліста, який їм підкаже та допоможе у біді.



Заняття з логопедом допомагають позбавитись комплексів у майбутньому?

Так, якщо спеціаліст володіє знаннями про рівень психічного розвитку дитини дошкільного віку, то, звісно, можна. Але існують і такі випадки, коли необхідно підключати і досвідчених психологів.

Які є методи логопедичної корекції?

Взагалі, що стосується звуковимови, то тут є певні етапи, підходи та методика. Спочатку «ставлять» звук, потім автоматизують його у складах, словах та словосполученнях. При потребі використовуємо і масажі язичка. Коли в дитини малорухливі органи артикуляції, їх необхідно стимулювати механічним способом.



У якому віці можна починати заняття?

Це залежить від самої дитини, але до трьох років спеціалісти працюють лише над затримкою мовного розвитку. У кожної дитини є свої норми розвитку.

А заїкання, це теж проблема логопедів?

Цю проблему потрібно долати відразу кільком фахівцям одночасно. У логопеда власний напрямок роботи по заїканню, а у невролога і психіатра - свої. Лікарі пропонують потрібні препарати, а логопед працює більш практично (як брати дихання, виспівувати, «ритмувати»). Самостійно дитина цієї проблеми не подолає. Утім, якщо дитина почала заїкатися після того, як чогось злякалась, тоді проблема може зникнути, якщо протягом деякого часу дотримуватись «режиму мовчання».



Дефекти мовлення можуть передаватися спадково?

Спірне питання, адже бувають випадки, що дитина заїкання успадковує, а трапляється і так, що проблема виникає з невідомих причин.

Пані Оксано, а логопед – це учитель чи лікар?

Це і вихователь, і вчитель, і лікар, і, в першу чергу, людина, яка розуміє дітей.

Логопедичне заняття із піском по технології «Sand play»



Виконання артикуляційних вправ перед дзеркалом




Заняття із пластиліном – хороший спосіб покращити дрібну моторику дитина, що теж відповідає за мовлення




Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ангеліна Показати IP 28 Листопада 2013 23:52
Дуже хочу записатися до вас на консультацію мені 16 я студентка і не вимовляю букви р. Допоможіть будь ласка. Я просто не знаю де в Луцьку є логопеди.vk(Ліка Панасюк)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus