USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Школа на Волині цьогоріч залишиться без першокласників

7 Липня 2016 11:00
У школі селища Мосир залишилось 12 учнів. І майже стільки вчителів. Цьогоріч навчальний заклад залишиться без першокласників, - пише видання “Наше життя”.

Начальник районного відділку освіти Василь Стрільчук на зборах з приводу оптимізації місцевої школи у селі Мосир, як рятівний і співчуваючий у цій ситуації аргумент висловив батькам і учителям: «Чому ж у минулі роки дітей не народжували, щоб школа була?» І це невиправна істина.

Істина, від якої розбігаються усібіч проблеми, які, як би не хотів, аніяк не вирішиш: немає кому в наступному році в Мосирі йти до першого класу. А загалом у цій школі І-ІІ ступенів залишилось 12 учнів. І майже стільки вчителів. Якби ж змогли знайти порозуміння з батьками сусідніх сіл Ладинь і Пустинка, та й деякими з Мосира, школа б мала необхідну кількість учнів, але з певних причин цих дітей родичі перевели в Олеськ. І тепер, можливо, дехто каїться, бо голова у них болить про надраннє вставання дітей, про довезення за десятки кілометрів по ямковій дорозі, без супроводу, про те, що у молодших школяриків уроки закінчуються раніше і вони кілька годин напівголодні чекають старшокласників. Якби ж ці питання набули чіткості, безперечно, переживання батьків зменшились би. Але про це поки лиш обіцянки.

А вже кілька місяців Василь Іванович переконує батьків, що повноцінна школа таки краще для їхніх дітей і запевняє, що всі моменти щодо підвозу будуть старатись врегулювати. Але останні та й вчителі наполягають, що, мовляв, дітям «удома школа буде кращою», або «шукайте гроші на нашу школу», або «то й не пущу свою дитину в друге село, хай дома сидить».

Ще Василь Стрільчук каже про іншу, сторону — обов’язкову законодавчу.Тому інша сторона цього питання, обговоренню не підлягає і не залежить від місцевих освітніх функціонерів. А Закон усім треба виконувати і крапка. Окрім Мосирської, закриттю підлягає і Черемошно-Волянська школа І-ІІ ст., у якій 21 учень. Обидві не мають жодного повного класу, тобто, 5 учнів. А, отже, немає підстав використання приміщення, тільки індивідуальне навчання на дому, а це з 1 по 4 класи — 5 годин на тиждень (у повноцінній школі — 21 година), і з 5 по 9 класи — 8 годин (при нормі 23 год.).

У переліку шкіл на оптимізацію також Руденське навчально-виховне об’єднання — 9 учнів, Біличівська загальноосвітня школа І ст. — 12 учнів, Глинянська загальноосвітня школа І ст. — 12 учнів. Навчання одного учня у цих закладах обходиться бюджету в 4,1 раза більше, ніж норматив бюджетного забезпечення. Якщо ж ці навчальні заклади районна рада вирішить залишити, то більша частина видатків буде за рахунок сільської ради чи громади.

У районі вже проведені не одні збори з громадськістю, громадські слухання, «круглий стіл» щодо перспектив функціонування або закриття на території Хворостівської, Зачернецької, Ладинської, Нудиженської сільрад малокомплектних шкіл. Кажуть, що в деяких селах почались активні пошуки дітей з сусідніх сіл, запрошення сімей переселенців для проживання у порожніх хатах, аби лиш наповнити класи. До спільної думки поки дійти не вдалось. Питання ще буде обговорюватись на сесіях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus