USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Склали рейтинг найкращих міст. Луцьк ‒ 40-ий. ФОТО

17 Серпня 2012 16:56
Івано-Франківськ визнаний найкращим містом для життя в Україні. Луцьк посів 40-ве місце у рейтингу.

Про це пише «Українська правда. Життя».

Франківськ ‒ вже вдруге очолює рейтинг, який складає журнал «Фокус». Як пояснює редакція – у цьому місті всім всього достатньо.

Для визначення найкращого міста журналісти збирають дані про безпеку, медичне обслуговування, інфраструктуру, фінансову стабільність, дозвілля, екологію тощо у кожному з них.

За кожним із параметрів місту присуджується сума балів від 0 до 50. Далі відбувається ранжування міст.

У результаті, у 2012 році найкращим містом для життя визнаний Івано-Франківськ. Він вже очолював цей рейтинг 5 років тому.

І хоча тепер Івано-Франківськ набрав максимальну кількість балів лише за одним із 16 критеріїв (за кількістю ліжко-місць в лікарнях на душу населення), він став єдиним містом, котре потрапило до всіх тематичних міні-рейтингів проекту. Тож сума балів у Івано-Франківська виявилася найбільшою.

Свою роль зіграла відносна нечисленність населення ‒ 239 000 осіб. Тут всього на всіх вистачає. В Івано-Франківську не дуже великі бюджет і середня зарплата, зате міська, медична та культурна інфраструктури – серед найбільш розвинених в країні.


На другому місці – Чернівці. Історичний центр Буковини, до речі, був лідером міні-рейтингу найкомфортніших міст, а в 2008-му очолював рейтинг найкращих міст для життя. У Чернівцях високий рівень забезпечення медичними послугами, розвинена міська інфраструктура, безліч музеїв, памʼяток культури.

Третю позицію зайняв Донецьк, який є лідером міні-рейтингу найбагатших міст. За жодним із критеріїв промисловий центр країни не набрав максимальної кількості балів. Проте в місті низький рівень безробіття і досить високі середні зарплати. При цьому ціна мінімального набору продуктів харчування – одна з найнижчих в країні.

На четвертій сходинці – Львів. Високий рівень ділової активності ‒ велика кількість приватних підприємців і компаній, а також нові робочі місця, велика кількість студентів плюс розвинена культурна інфраструктура дозволили західній столиці закріпитися у пʼятірці лідерів.

Взагалі, майже половина першої двадцятки підсумкового рейтингу ‒ міста Західної України. Як правило, там добре розвинена міська та медична інфраструктура, багато культурних та історичних об'єктів, невисокі ціни на продукти і тарифи на комунальні послуги.

Слідом за західними містами йдуть південні ‒ їх у двадцятці пʼять. Вони можуть похвалитися бюджетами, низьким рівнем безробіття і багатою історією.

Замикає пʼятірку Київ. У столиці найбільші витрати міського бюджету, одна з найвищих середніх зарплат і найбільша ділова активність. Але, незважаючи на фінансове і економічне благополуччя, погана екологія, високий рівень злочинності, дорожнеча продуктів і нерухомості не дозволили Києву зайняти вище місце.
У всіх великих міст аналогічні проблеми ‒ жоден мільйонник не піднявся вище третього місця.
Минулорічний лідер ‒ Одеса ‒ опустився на сьому сходинку. В основному це пояснюється тим, що в інших містах важливі показники росли швидше.

Але найсерйознішу негативну динаміку демонструє Сімферополь. У порівнянні з минулим роком він опустився на 25 позицій, в першу чергу через високу захворюваність населення і надто дорогий продуктовий кошик. В минулому році при аналізі рівня життя міст ці критерії не враховувалися.
Крім того, міська рада Сімферополя не змогла надати дані про рівень злочинності в столиці Автономної республіки, що позбавило місто балів в цій категорії.
Вище за всіх піднялася в рейтингу Коломия, поліпшивши свій результат на 22 позиції. Редакція пояснює це змінам у підході до оцінювання критерію «культура» – замість експертних даних, цього року «Фокус» сам аналізував статистику.
Як складався рейтинг
У попередній список увійшли всі обласні центри України, курортно-туристичні, великі промислові і портові міста, міста-супутники Києва, а також населені пункти, побудовані для обслуговування теплових і атомних електростанцій. Всього в попередньому списку було 73 міста.
Як повідомляє редакція, «Фокус» оцінював рівень добробуту життя за такими параметрами:
динаміку чисельності населення (смертність і народжуваність);
рівень злочинності;
витрати міського бюджету на одного жителя;
середні доходи населення;
рівень зайнятості та безробіття;
Рівень ділової активності (кількість зареєстрованих юридичних та фізичних осіб; кількість створених робочих місць);
Міську інфраструктуру (дитячі садки, школи, лікарні, банківські відділення, міський транспорт, діючі аеропорти і вокзали, паркові зони, житловий фонд, а також рівень забезпеченості житлово-комунальними послугами і площа капітально відремонтованого дорожнього полотна);
Рівень розвитку торгово-розважальної і культурної інфраструктури (кількість супермаркетів, ТРЦ, готелів, ресторанів; музеїв, пам'ятників, книжкових магазинів, фестивалів);
Рівень цін на необхідний набір товарів і послуг (продукти і комунальні послуги);
Вартість покупки/оренди нерухомості;
Рівень здоров'я населення та забезпеченості медичними послугами
Екологічний стан міста.
Оцінка проводилася за 50-бальною шкалою, де 50 - максимальна кількість балів.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Старий Показати IP 17 Серпня 2012 22:53
У Луцьку найгірші тротуари

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus