USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Світова економічна криза може розпочатися з Китаю

19 Вересня 2018 22:29
Ймовірність світової економічної кризи у 2019-2020 роках дуже велика. Питання в іншому — наскільки глобальною вона буде.

Про це розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

«Одна із версій — світова економічна криза розпочнеться з Китаю. Наступного року можуть співпасти короткострокові, середньострокові та довгострокові цикли економічної активності. Короткострокові пов'язані з товарними, сировинними запасами. Середньострокові — з капітальними інвестиціями. Після коротких циклів підприємства скорочують інвестиції, уповільнюють економічне зростання. Довгострокові — з переходом до нового технологічного укладу. У світовій економіці основну роль відіграватимуть нано-, біотехнології, інформаційні та когнітивні», - каже експерт.

Якщо епіцентр кризи буде в Китаї, це матиме потужні наслідки для світової економіки. У тому числі для ринку сировини. Адже Китай — один з найбільших споживачів металу та нафти.

«Однак глобальної кризи може й не бути. Її замінить криза на ринку країн, що розвиваються. Так було у 1998 році. Тоді виникла азійська криза. Постраждали Індонезія, Таїланд, Малайзія. Пізніше - Аргентина та Російська Федерація. Сьогодні вже бачимо перші кризові точки - Аргентина, Туреччина. Найближчим часом може приєднатися Бразилія», - говорить Олексій Кущ.

Україна не готова як до глобальної кризи, так і до кризи країн, що розвиваються.

«У 2008 році ми мали внутрішній запас, щоб швидко мінімізувати наслідки кризи. Зараз економіка виснажена, триває війна на Донбасі», - підсумовує експерт.

Світову економічну кризу, схожу до тієї, що відбулася у 1998 році, прогнозував і Bank of America Corp. За даними банку, ринки, що розвиваються, руйнуються під тиском сильного долара, в той час як акції високотехнологічних компаній просуваються вгору. Всі перераховані симптоми аналітики банку порівнюють з ситуацією 1990-х років. Тоді посилена на початку десятиліття політика привела до зміцнення долара: за три роки він подорожчав на 25%. Ринки, що розвиваються також на той момент були на спаді. Зараз, вказує банк, ринок облігацій країн, що розвиваються знижується, досягаючи мінімуму з моменту світової фінансової кризи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus