USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Тетяна Коб: «Бокс – це не вміння дати в морду»

10 Жовтня 2009 13:03
Чемпіонка Європи з боксу Тетяна Коб проживає у Ковелі в одній квартирі з батьками, п\'ятьма братами і сестрами та двома племінниками, а тренується у приміщенні, де взимку дуже холодно, в дощ капає зі стелі і немає можливості після занять сходити в душ. Про це розповів її тренер Віктор Рогатін у залі боксу, що на на другому поверсі ковельської «Просвіти».
- Як тільки ми готуємося до змагань, сюди приїжджають торгаші. І мусимо знімати ринг! Це при тому, що ми директору (ковельського НД \"Просвіта\" - \"ВН\") за оренду платимо. А він тут нічого не ремонтує. І в душі не можна помитися чемпіонці Європи. Світло пообіцяли зробити - роблять до цих пір. Зі стелі капає. Взимку холодно - в шапках займаємося, - розповів Віктор Рогатін.
- З Тетяною Коб ми працюємо вже шість років. Спочатку мріяли виграти чемпіонат України. Оце вже три роки підряд вигравали. Вже в  наступному році треба здобувати ліцензію на Олімпійські ігри, щоб нормально підготуватися до Олімпіади. Щоб готувати спортсмена, потрібні кошти: лише вітаміни скільки коштують! А нас ніхто не хоче підтримати. Всі тільки примазуються до наших досягнень, - констатував тренер чемпіонки Європи.
- Казали: \"Дайте результат\". Я дав результат. П\'ять років віддавав очки ФСТ \"Спартак\" - а вони нічим не допомогли. Тепер віддаю очки ДЮСШ відділу фізкультури і спорту міської ради. Єдиний, хто нам трохи допомагає, - заступник міського голови Ігор Прокопів, - додав Віктор Рогатін.
Днями – 5 жовтня – Тетяні виповнилося 22 роки. Вона навчається на третьому курсі інституту фізичної культури ВНУ імені Лесі Українки і каже, що олімпійське золото нікуди від неї не дінеться…

\"Захищатися можна не тільки кулаками\"
- Тетяно, як ви почали займатися боксом?
- Це було шість років тому. Чому вирішила зайнятися боксом - не знаю. Просто зайшла з подругою до цього залу подивитися - і все. Дізналася, що тренування безплатні - і загорілася.
- Чи займалися спортом до того як прийшли в бокс?
- Так, чим я тільки раніше не займалася: легка атлетика, баскетбол, волейбол, настільний теніс. А потім тут сподобалося - з тих пір так і працюємо з Віктором Вікторовичем.
- Якою була реакція ваших батьків, коли дочка почала ходити на бокс?
- Спочатку я займалася потай від них. Знала тільки одна з сестер, яка побачила боксерські рукавички в сумочці, але зберігала мою таємницю. Родичі дізналися з газети, коли я вже стала призеркою змагань. Як реагували? Раді були...
- Що вам подобається в цьому нежіночому виді спорту?
- Техніка. Бокс - це не вміння дати в морду. Тут головне - захист: зуміти ухилитися, уникнути атаки супротивника, не пропустити удар. Тим більше, не хочеться травм. Богу дякувати, в мене і ніс, і зуби цілі.
- За межами рингу боксери також добре вміють ухилитися від бійки, розрулити конфлікт мирним шляхом?
- Битися за межами рингу тренер категорично забороняє. І дівчат і хлопців учить, що захиститися можна не тільки кулаками.
Від Миколаєва - до Миколаєва, з перемоги на Євро -. в... тісну квартиру
- Пам\'ятаєте свої перші змагання?
- Це був чемпіонат України 2005 року в Миколаєві. Тоді я зайняла третє місце: два бої виграла і півфінальний - програла. А в цьому році там само в Миколаєві відбувся чемпіонат Європи, де я виборола перше місце.
- Наскільки добре були знайомі зі своїми суперницями на чемпіонаті континенту?
- З усіма зустрічалася вперше. Але бачила попередні бої суперниць, а тренер знімав їхні поєдинки на відеокамеру, потім ми їх переглядали, і тренер підказував мені, як проти них діяти. Під час боїв він був моїм секундантом - давав вказівки в перервах між раундами, а я хапала кожне слово й одразу все виконувала.
Перша суперниця була з Угорщини, друга - з Франції, третя - зі Швеції. Усі три перемоги я здобула по очках: 16:0, 4:0 і в фіналі 4:2.
- Як налаштовували себе на перемогу?
- Мене налаштовував на бої тренер. Він весь час казав: \"Слухай мене, і все буде добре\". І я собі повторювала: я приїхала здобути перемогу, я довго до цього йшла, тренер поруч, він усе підкаже...
- Як відсвяткували успішний виступ на європейській арені?
- Зразу після перемоги відзначали до трьох ночі. Спершу випили з тренером трохи вина, потім пішли на дискотеку. Яка дівчина не любить потанцювати! Приїхали додому - трохи відпочила і знову до тренувань. Удома була скромна святкова вечеря. Всі мене вітали, мама аж зацілувала всю. Але накрити шикарний стіл не було грошей.
\"Не маю часу навіть зайву годину поспати\"
- Скільки часу у вас забирають тренування?
- У мене не менше двох, а частіше три тренування на день. Зранку - півтори години зарядка, обіднє тренування півтори-дві і вечірнє - дві години.
- Чим займаєтеся у вільний від боксу час? Працюєте, вчитеся?
- Вчилася в ПТУ №5 на штукатура-маляра, закінчила з червоним дипломом чотири роки тому. Зараз навчаюся на третьому курсі ВНУ. Дуже вдячна за підтримку директору інституту фізичної культури Олександру Івановичу Бичуку, який постійно відпускає і на змагання, і на тренувальні збори. (Нині Тетяна Коб із тренером перебувають на навчально-тренувальному зборі в АР Крим - \"ВН\")
- Знаходите час на спілкування зі старими друзями - поза спортом?
- Зі старими друзями практично не спілкуюся. Знайомі і в місті зустрічаються, і на сайтах \"Однокласники\", \"В контакті\" мають кожен свою сторіночку. А я б теж хотіла, але не маю часу навіть зайву годину поспати. Приходжу з тренувань додому - треба мамі помогти...
- Якби була можливість повернути час назад, чи пішли б знову в зал боксу?
- Не знаю... (Пауза. Розгублено) От не знаю! Якби не зайнялася боксом, уже давно замужем була б, і діти були б. А так - інше спілкування з іншими людьми, поведінка інша. Весь час збори, змагання... Коли починала виступати за збірну України, мене вчили старші спортсменки, а тепер уже ми молодших учимо. Вони спершу протестують, потім слухаються...
- Чи маєте бажання по закінченні кар\'єри спортсменки стати тренером?
- Так, у майбутньому хочу виховувати спортсменів, вивозити на змагання, дати їм те, що дав мені мій тренер. А зараз у мене найбільше бажання - стати олімпійською чемпіонкою. Ще хочу завжди допомагати своїм батькам. І, звичайно, бажаю тренеру хорошого здоров\'я.
Розмовляв Олександр НЕКРОТ
Довідково:

Ставши чемпіонкою Європи, Тетяна Коб виборола право носити звання майстра спорту міжнародного класу, а її наставник - заслуженого тренера України.
Ковельчанин Віктор Рогатін є тренером жіночої збірної України з боксу. де старшим тренером працює Микола Хаджіогло.
За словами Віктора Рогатіна, жіноча, молодіжна і юнацька збірні України з боксу неодноразово приїжджали на тренувальні збори до Ковеля. Адже в місті для спортсменів, окрім просторого залу боксу, є і готель, і санаторій, а ціни в них порівняно з іншими регіонами помірні.
У Ковелі проводилося три чемпіонати України з боксу серед жінок, всеукраїнський молодіжний турнір, матчеві зустрічі збірної України з командами Польщі, Білорусі, Росії та Молдови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus