USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У будинку Косачів у Луцьку знову буде «генделик»

6 Листопада 2014 09:53
У будинку-пам’ятці, де жила Леся Українка, нинішній директор історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Рудецький вчергове намагається облаштувати кафетерій. Про це повідомляє VolynTimes.

Фонд Держмайна України у Волинській області вже підготував відповідні документи щодо оренди. У пам’ятці, де наразі розташована дирекція, незабаром з’явиться кафетерій.

Договір планується підписати вже 10 листопада 2014 року з підприємцем Воронковою Мариною Кузьмівною

Нагадаємо, що колишній директор заповідника Тарас Рабан, вже відкривав у цьому будинку, що на вулиці Драгоманова, 23, кафетерій. Нинішній – П.Рудецький - намагається не відставати від попередника. Рік тому він пробував створити тут «питейний» заклад. Але таку ініціативу, після звернення "Волинського щита", не підтримав тодішній голова ОДА Борис Клімчук. Сьогодні ж, після перемоги Майдану, коли обласною радою керують представники структур, які декларують свій патріотичний напрям, це питання знову на часі.

Згідно з повідомленням, «Лесина вітальня», яка розміщена в самому будинку і відкривається тільки «за попереднім погодженням з адміністрацією», фактично не функціонує, а сам будинок навмисно доводиться до стану руйнації навколишніми депутатськими будівництвами.

З іншого боку, практика облаштування кафе в історичних будівлях в інших містах показує, що такий підхід відкриває відвідувачам історичний контекст архітектурних процесів, допомагає пізнати та оцінити культурну спадщину міста, а також це - можливість отримувати дохід для збереження архітектурних пам'яток у належному стані.

Чи варто облаштовувати кафе у будинку-пам’ятці - вирішувати лучанам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Україна Показати IP 6 Листопада 2014 09:58
кав"ярню там облаштуйте, а не генделик!!!
!! до Україна Показати IP 6 Листопада 2014 10:33
100%
Ваня Показати IP 6 Листопада 2014 10:32
А, що там треба музей зробити , в який ніхто ходити не буде?Поцікавтесь скільки відвідувачів в краєзнавчому музеї чи в Колодяжному.Тоді за що утримувати персонал? У Львові всі кавярні є в історичних будівлях і в кожній хтось відомий жив.Зробити кавярню-нехай люди відпочивають, може хоч так поцікавляться історією будівлі.І гроші будуть на утримання.
Лучанка Показати IP 6 Листопада 2014 10:43
Там і при Рабані були дуже гарні вечори, культурні. Чудовий куточок для відпочинку. Лучани - ЗА кав'ярню!
ЯЯ до Лучанка Показати IP 6 Листопада 2014 12:48
При Рабані ті "гарні вечори культури" були виключно для своїх, чи може коли з"являлась інформація для загалу типу " такого-то числа, о такій то годині, відбудеться виставка, вернісаж, вечір відпочинку і т.д., запрошуємо всіх бажаючих , квитки чи вхід коштують стільки то"?
Ребе Показати IP 6 Листопада 2014 11:10
При рабановы кафе працювало нелегально, а Рудецький все оформляэ через фонд держмайна. Рызницю выдчуваэш?
пан Показати IP 6 Листопада 2014 12:21
в районі замку жодного закладу громхарчу з доступною ціновою політикою та затишком треба гарне кафе молодець директор
авжеж Показати IP 6 Листопада 2014 12:29
Європейський підхід. Історичні пам'ятки повинні отримати друге життя, щоб туди ходили люди. Від цього буде більше користі і людям, і пам'яткам, і самій історії.
Лесин ясен Показати IP 6 Листопада 2014 12:37
А прошем пана, тії Косачі мали лишень одну в хату у Люцьку? То мудре рішення, ой да мудре!!! Уявляєте, як так років за пятьдесять, по всьому Люцьку і царських селах будуть лишень пітєйние завіденія
Млять до Лесин ясен Показати IP 6 Листопада 2014 12:51
З своїм "прошем пана" на х.р в Польщу! а то видовбуються тут всі, як хто може.
QWERT Показати IP 6 Листопада 2014 12:43
Марина Кузьмівна Воронкова - рідна сестра Миколи Кузьмовича Голєва. Вам це про щось говорить? Мафія бєссмєртна!
Леся Украинка до QWERT Показати IP 6 Листопада 2014 20:10
А ще, Марина Воронкова - рідна онука Януковича и кума Пшонки, мафія рулить!
Петро Чечелюк Показати IP 6 Листопада 2014 17:37
В історію можна увійти, а можна влипнути. Рудецький шукає на дупу пригод і хоче повторити долю Рабана. На території волинської святині, де лежать кістки наших предків, вічні цінності вже давно переведені в тверду валюту, а стратегічне мислення, здатність бачити трохи далі носка свого порваного чобота, відповідальність перед нащадками відтиснені особистою вигодою цих, примітивних, як граблі, рудецьких. В новітній історії України борються між собою дві культури. Одна культура - традиції і бережливе ставлення до національної спадщини, друга культура - "культура" совків і торгашів, яка нищить спадщину. Взагалі, це питання, очевидно, повинне бути винесене на розсуд депутатів міськради, але якщо вже готові документи по оренді, то вже все "вирішено" і гроші лежать в кишені.
бувалець до Петро Чечелюк Показати IP 7 Листопада 2014 08:43
І що хай стоїть той будинок поки сам не розвалиться? У Кракові істопричні пам'ятки, яких там море, утримуються якраз коштом таких кав'ярень. А от в генделик перетворювати не треба. Хай буде, як при Рабанові: з ретро-капелією, при свічках. Тільки для всіх охочих. Можна навіть з вином тільки за відповідну ціну, щоб босота не наперла. І по звичайній ціні кава. Піде культурна публіка і все буде добре. І гроші на збереження культурної спадщини, яких у держави зараз нема, з'являться. Весь цивілізований світ так живе. Інакше доведеться хоч-не-хоч продавати ділянки в старому місті під забудову тим же голєвим і іже з ними.
ввп Показати IP 7 Листопада 2014 10:41
ну генделик це таке місце де за 5 грн . в пластиковий стакан наливають соточку, ще й дають пів мойви на здачу, це таке, а взагалі то у мене пересічного, старе місто складає гнітюче враження, його повинно бути видно за кілометр, а зараз воно заставлене якимось заборами, туалетами, шашличними старого ринку, такі місця треба плекати, робити якісь ретро парки, тощо, вивезьте вже звідти той базар, на Львівській простоюює така площа, ну я не можу собі уявити такий гадюшник десь біля Вавельського замку у Польщі
Лучано Показати IP 7 Листопада 2014 13:03
Генделик - це базар під мурами, що засирає ціле старе місто, оплот чорного нала і наркоти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus