USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцький замок і будинок Косачів – у проекті «Велика Реставрація»

19 Травня 2021 14:49
Два волинські об’єкти увійшли до переліку пам’яток, які будуть реставрувати за державні кошти. Він сформований з урахуванням рейтингу об’єктів, що взяли участь у відборі в рамках проекту «Велика Реставрація».

Про це у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини повідомила тимчасова виконувачка обв'язків директора департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської ОДА Вероніка Бальбуза.

Зокрема, увійшли такі проекти: «Реставрація Луцького Верхнього замку пам’ятки архітектури національного значення охоронний номер 75 м. Луцьк, вул. Кафедральна, 1а» та «Реставрація, пристосування, музеєфікація пам’ятки архітектури місцевого значення «Будинок Косачів», охоронний номер 9-Вл, м. Луцьк, вул. Драгоманова, 23».

Відповідно до оприлюдненого Міністерством переліку, проект реставрації Луцького замку на 10 місці рейтингу, а будинку Косачів – на 40-му. Однак ще немає наказу про затвердження переліку об’єктів, яких, до слова, у рейтингу – 109.

«Щойно буде наказ і ми побачимо, що дійсно ми пройшли, будемо далі працювати в цьому напрямку», - зазначила Вероніка Бальбуза.

Обидва об’єкти перебувають на території історико-архітектурного заповідника «Старий Луцьк». Як розповів директор заповідника Павло Рудецький, бюджет проекту реставрації Луцького замку, який подавався на конкурс, складає близько 15 мільйонів гривень.

«Йдеться про заміну дерев’яних конструкцій верхнього Луцького замку: гонтового покриття, дерев’яних балок, брусів, дерев’яних сходів, перил. Сподіваємось замінити покриття музею дзвонів. Всі дерев’яні конструкції мають бути оброблені протипожежними розчинами, відповідно до державних стандартів. Луцький замок – наша перлина, такі замки у такому збереженому стані в Україні рідкість, тож ми маємо його зберегти і показати в найкращому вигляді», - зазначив він.

Щодо другого проекту - реставрації будинку Косачів, то бюджет, який подавали на конкурс, – близько 10 мільйонів гривень. Передбачається повний капітальний ремонт будівлі, її перекриття, облаштування дворику, оновлення фасаду, влаштування гідроізоляції, ремонт фундаментів, бо зараз будинок просідає.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Володимир Показати IP 20 Травня 2021 13:39
Так буде що тирити можновладцям тільки контроль громадськості

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus