USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У луцькому ЦУМі – виставка робіт бійців АТО

31 Січня 2016 11:56
Піклуватися про учасників АТО не лише на передовій, але й після демобілізації – наш святий обов’язок, - вважає ковельський волонтер Анна Лисакова.

Про це вона вкотре нагадала під час виставки робіт бійців АТО в Арт-галерії Центрального універмагу міста.

Автори деяких робіт не змогли особисто презентувати свої роботи, оскільки після відпустки знову повернулися в зону АТО.

Нагадаємо, Анна Лисакова започаткувала психолого-реабілітаційний проект «Зігрій душу». У його основі – оздоровлення і відпочинок учасників на базі санаторіїв
і психологічна реабілітація за посередництвом мистецьких технік.
Усього у 2015 році у рамках проекту відбулося вісім таких виїздів, шість із них - за фінансової підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» (тоді ще – «Новий Луцьк»).

Про це повідомляють у прес-службі Фонду.

Під час кожного такого заїзду упродовж кількох днів із демобілізованими працювала команда фахівців – психологи й арт-терапевти. Анна пригадує, що все було не так просто – не кожен дорослий чоловік відразу візьме в руки пензлик чи шматок глини для творчості, а тим більше той, який пройшов через жахіття фронту. Усе ж проект має неабиякий успіх, ця виставка – уже п’ята в Україні. Ще дві побували в Європі - у Варшаві та Брюсселі. Вони набули статусу виставок-аукціонів.
«Для Європи тема подій в Україні близька, а тому під час організованих аукціонів майже всі попередні роботи, придбали люди, зацікавлені в тому, щоб підтримати ініціативу, покликану допомогти військовим реабілітуватися у мирних реаліях. За отримані кошти ми купували матеріали для чергових терапевтичних сесій» - розповідає Анна Лисакова.

Дехто з реабілітантів продовжує творчу працю й після завершення проекту. Адже мистецтво захоплює, розслабляє, дозволяє поринути в інший світ, відволіктися від важких внутрішніх переживань.
Більшість експонованих робіт не мають навіть натяку на війну, учасники кажуть, що після пережитого навпаки хочеться відтворити більше кольору та радості, тому намагалися перемалювати темно-сірі сторінки минулого, що з ними асоціюється війна на сході України.

«Я брав участь в одному із заїздів. Хочу подякувати організаторам, благодійникам, психологам, арт-терапевтам, які з нами працювали.

Завдяки ним проект отримав життя. Такі зустрічі надовго заряджають і дають змогу побачити все, що відбувається, під іншим кутом. Ми стали однією родиною за ті кілька днів, що провели разом. І хоч ми були з різних областей України ( у деяких заїздах були ще реабілітанти з Івано-Франківської області, - прим. кор.), але й дотепер контактуємо і підтримуємо один одного», - розповідає учасник проекту Валерій Дишко.

Під час виставки «Зігрій душу» з вітальним словом до присутніх звернулася заступник голови правління Фонду «Тільки разом» Ірина Констанкевич. Вона подякувала команді, завдяки якій проект став можливим, волонтерам, а також учасникам, які змогли переступити через біль і спробували почати нову сторінку у житті завдяки реабілітаційній роботі.
«Проект переконливо довів свою результативність. Тут ми бачимо роботи людей, яким довелося пережити війну. І це - лише частина з того, що відбувається в рамках започаткованої ініціативи. Різнопланові методики, які впроваджені під час проекту, допомагають військовим подолати важкі спогади і побачити майбутнє в іншому світлі. Тому засновник Фонду «Тільки разом» Ігор Палиця прийняв рішення про подальшу підтримку проекту «Зігрій душу». Така психологічна допомога вкрай важлива для військових, для їхніх родин, для кожного з нас», - наголосила Ірина Констанкевич.
Фонд Ігоря Палиці підтримує два реабілітаційних проекти, окрім цього, ще один, для учасників бойових дій на сході. Його суть – психологічна допомога під час сімейного відпочинку, де бійці відпочивають і отримують психологічну допомогу разом зі своїми дружинами і дітьми. Адже після випробування війною багато хто

з них уже не може повернутися до колишнього життя, руйнуються сім’ї, піддаються депресії і хлопці, та їхні близькі – зауважує практичний психолог СНУ імені Лесі Українки Мирослава Мушкевич.

Вона теж прийшла разом із колегами з кафедри практичної психології помилуватися роботами учасників проекту «Зігрій душу».

А ще кожен боєць і члени його родини отримують індивідуальні психологічні консультації за потреби незалежно від участі у виїзній реабілітації.

Під час заходу гості виставки отримали майстер-клас із гончарства, де кожен зміг на собі випробувати терапевтичний ефект методики, яку використовують під час реабілітаційних сеансів. Життєрадісним дитячим співом наповнили галерею учасники творчої співочої студії «Жайворонки» та інструментальний ансамбль з Ковеля.
Серед відвідувачів – і самі учасники проекту, колишні бійці АТО, їхні родини, друзі, бойові побратими, волонтери.

Лучани, які завітали до Арт-галереї, кажуть, що полотна викликають цілий спектр емоцій, і серед них немає місця лише байдужості.

Автори деяких робіт не змогли особисто презентувати свої роботи, оскільки після відпустки знову повернулися в зону АТО. І доки схід України залишатиметься бентежною точкою на мапі України, доти звідти повертатимуться скалічені не лише фізично, а й надламані морально українці, яким тут, удома, конче потрібна увага та підтримка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Відвідувачка Показати IP 31 Січня 2016 14:12
Були на виставці, приємно вражені, деякі роботи дуже професійно виконані. Тому схоже, проект допоміг декому із бійців відкрити у собі приховані таланти. Організаторам повага.
Штефан, Луцьк Показати IP 31 Січня 2016 17:00
Господь Вам на допомогу!
Микола Бабій Показати IP 20 Березня 2016 03:50
І мій митець- був у них, був на дійстві і є- фото.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus