USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

У Луцьку дітям з Криму та Донбасу подарували вишиванки

26 Травня 2016 12:39
Українська вишиванка – це не лише національне вбрання, а й оберіг людини. Вона є символом здоров’я та краси, щасливої долі, любові і вірності.

Завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» такими національними святинями поповнили свої гардероби школярі з Криму та Донбасу, які зараз проживають в обласному центрі Волині. Такий подарунок якраз актуальний для школярів, адже нові вишиванки вони змогли одягнути на свято останнього дзвінка, - повідомляють на сайті Фонду.

Поки школяр Роман пише контрольну, за його омріяною вишиванкою прийшла бабуся. Лілія Служава зізнається, що внук майже рік чекав на вишиту сорочку. Коли родина переїхала до Луцька, Роман йшов у перший клас.

На перший дзвоник потрібно було прийти у вишиванці, тоді бабуся самотужки взялася виготовляти національне вбрання.

«Перша наша вишиванка була зроблена з матеріалів соціального магазину, така біленька сорочка, розшита. Але коли Роман одягнув її, то сказав, що це несправжня вишиванка», – пригадує бабуся Романа.
У сім’ї Бачуріних вишитих сорочок теж не було. До Луцька родина приїхала з Луганщини. Вже тут вони зрозуміли, що вишиванка не лише прикрашає, але й по-особливому впливає на стан людини. «У нас на вишитому вбранні зовсім не акцентували уваги.

В душі не було поєднання і розуміння того, що це український символ, і, що ми – частина України», – пригадує вимушена переселенка.

У громадській організації «Переселенці з Криму та Донбасу» налічується 150 дітей, з них 80 – школярі. Усіх намагаються забезпечити необхідними речами. Вишита сорочка – на сьогоднішній день розкіш для багатьох сімей. Діти хочуть бодай у національні та святкові дні одягати українську вишиванку.

«За ці два роки, відколи створена громадська організація, нам завжди допомагає Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Минулого року нашим дітям давали вишиванки, цього року ми звернулися знову за подарунками. Дітям подобаються вишиванки, вони хочуть носити українське вбрання», – каже голова громадської організації «Переселенці Криму і Донбасу» Олена Черенкова.
Вручав школярам національну святиню головний юрисконсульт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Ігор Поліщук. Він зазначив, що за допомогою проектів, які діють при Фонді, вдається дбати про культурне збагачення волинян.
«Коли до нас звернулися представники організації «Переселенці Криму та Донбасу» з проханням придбати вишиванки – ми радо вирішили їм у цьому допомогти. Тридцять дітей отримали приємні подарунки – символ української культури, наших традицій, знак того, що Україна єдина, адже неважливо, де ти народився на сході чи на заході, якщо ти любиш своїх людей, свій народ, значить, ти – українець», – додав Ігор Поліщук.
На знак подяки школярі підготували для гостей концерт, на якому декламували вірші та демонстрували гру на скрипці.

Подаровані вишиванки не лише залишать приємний спогад у пам’яті дітей, а й допоможуть відчути той український дух, те духовне багатство, які з давніх-давен закладені у національне вбрання нашими предками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus