USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку розповіли, як реанімувати Україну

24 Березня 2015 16:45
Луцькій громаді представили «Реанімаційний пакет реформ» - громадську ініціативу, яка працює над реформами в Україні.

Зустріч з громадськістю міста та представниками влади відбулася сьогодні, 24 березня.

Група «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) – спільнота експертів та громадських активістів задля просування невідкладних реформ. Свого часу вони провели чимало тренінгів, а нині експерти відправилися у Всеукраїнський тур. Луцьк – сьоме з 24 міст, яке запланували відвідати реформатори.
Власне, вони вважають, що одна з головних умов успішного реформування держави – це активне обговорення з громадою та врахування пропозицій, які можуть вказати на місцях. Саме для того, аби почути пропозиції від регіонів, як можна реформувати країну, експерти й приїхали.

З їх слів, до їхньої думки наразі дослухаються як в Кабміні, так і у Верховній Раді й Адміністрації Президента.

«Як будете жити - залежить тільки від вас»

Комунікаційний менеджер групи РПР Андрій Андрушків розповідає, що експерти ставлять за мету дві речі: створення нових правил роботи в країні (судова реформа, антикорупційна, реформа правоохоронних органів) та реформи розвитку (найперше – децентралізації).
«У вересні, якщо зірки складуться добре і буде політична воля, ви самі станете управляти своєю областю. Як будете жити, як розвиватиметься економіка області, залежить від вас, від влади, яку ви оберете на місцевих виборах. Ви не залежатимете від Києва, від держбюджету. Ви самі будете будувати свою місцеву політику. Ліберальні реформи, про які ми говоримо – це реформи, які створюють можливості. Час, коли нас годували даровим хлібом, коли нам давали гречку і вимагали від нас рішень – закінчився в перший день Революції Гідності», - анонсує він децентралізацію.

Експерти привезли до Луцька презентацію реформ: децентралізацію та публічну адміністрацію.

Старт децентралізації відбувся

Існує міф, що централізована держава є сильною, каже менеджер групи РПР з реформи децентралізації влади Іван Лукеря. Однак це - не так. З 2010 року Україна будувалася як повністю централізована країна, і за 2 дні вона розпалася так, що дотепер не може зібратися. Централізація України, на його думку, призведе лише до політичного колапсу і колапсу адміністративної системи загалом.
«Зараз ми працюємо в неефективній адміністративній вертикалі або неефективному адміністративно-територіальному устрої, в нечіткому поділі повноважень між рівнями органів місцевого самоврядування, в нечіткому розподілі повноважень і відповідальності між органами місцевого самоврядування і органами державної влади. Дотепер органами виконавчої влади на регіональному рівні є місцеві адміністрації, які з одного боку мають контролювати органи місцевого самоврядування, а з іншого – бути органами виконавчої влади», - пояснює експерт.

З його слів, для успішного реформування потрібно здійснити всього лише декілька кроків.

Першим з них має бути реформа адмінустрою. В Україні - 28 тисяч територіальних громад, з яких 18 тисяч не мають власного представництва. А з наявних 10 тисяч бюджетів місцевих рад 4800 - дотаційні на 70-90%.
Другим кроком має бути розподіл повноважень між органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування через внесення змін до Конституції. Громади повинні мати ресурси на виконання повноважень. А населення - мати можливість брати участь в контролі й організації роботи органів місцевого самоврядування.

Власне, старт децентралізації відбувся, переконує Іван Лукеря, адже прийняті Закон «Про співробітництво територіальних громад», зміни до податкового та бюджетного кодексів, Закон «Про добровільне об’єднання громад». Наступний крок – зміни до Конституції. Наразі чекають створення конституційної комісії. Потому мають бути ухвалені нові закони про місцеве самоврядування, органи місцевої влади. «Ця реформа розрахована на 5-7 років вперед. Але вона дозволяє убезпечити політичну стабільність та економічне зростання країни. Адже якщо буде Україна децентралізована, то незалежно від того, який буде політичний конфлікт у Києві, то області не буде «трусити». Незалежно від того, хто прийде до влади, з якого регіону, всі будуть забезпечені», - пояснив експерт.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ТА РЕФОРМА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ: ВИКЛИКИ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ

Неефективні, політично заангажовані службовці – проблема нинішніх реформ

Своєю чергою менеджер групи РПР з адміністративної реформи Микола Виговський вважає, що головним для держслужбовців має бути не особисте знайомство чи партійна приналежність, а кваліфікація.

Адже основне завдання реформи полягає в тому, щоб всі призначення на посади державної служби відбувалися виключно на підставі конкурсного відбору. Головним критерієм відбору має бути компетентність особи, а не протекція.
Причина того, що реформи досі не розпочинаються, а розпочаті не діють – це неефективні, політично заангажовані службовці, призначені на посади через політичну відданість, або хороші стосунки чи квотний принцип.

Відтак, одне з ключових питань адмінреформи – реформа самого Уряду. Адже, приміром, на посаду заступника міністра – керівника апарату призначають не професіонала, а того, хто наближений до провладних політичних сил. Тому там надзвичайно велика плинність кадрів.
А ось заступників міністри сої призначати самі не можуть. Відтак, вони постійно сумніваються у надійності своєї команди, яку мав би формувати сам.

Експерти пропонують заборонити держслужбовцям бути партійцями. Всі призначення мають бути згідно з результатами конкурсу. А стимулювати фахівців треба не «хлібним місцем», а підвищенням зарплати.

Крім того, в рамках адмінреформи експерти пропонують сформувати процедуру оскарження адміністративних рішень, аби громадяни могли себе захисти в разі самоправства чиновників.

***

Після обговорення майбутніх реформ, експерти далі поїдуть містами України. Зібравши всі пропозиції, вони обіцяють внести їх у документи, які мають стати основою реанімування України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Степан Показати IP 24 Березня 2015 16:53
Україна не отримає безвізовий режим з країнами Євросоюзу на саміті "Східного партнерства" в Ризі у травні 2015 року. Про це заявив глава представництва Європейської Комісії (ЄК) в Україні Ян Томбінський, передає Інтерфакс-Україна. "Цього рішення не буде, бо немає часу для того, щоб воно було прийняте", - сказав він журналістам у вівторок в Києві. При цьому Томбінський нагадав, що в Україні зараз працює місія європейських інституцій, яка аналізує, як виконує Україні зобов'язання для того, щоб безвізовий режим з країнами ЄС став реальністю.
Анонім до Степан Показати IP 24 Березня 2015 19:10
Цікаво як пояснить відмову влада?
Анонім Показати IP 24 Березня 2015 19:13
Любопытно, на нормальном экономическом факультете их доклад получил бы хотя бы уд?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus