USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Пісні, народжені в АТО, співали у Луцьку

1 Липня 2017 09:00
Військовослужбовців та волонтерів з різних куточків країни в Луцьку зібрала пісня. Біль втрат, радість перемог, бойова дружба – твори з таким відлунням звучали в рамках фестивалю «Патріоти на Волині», що відбувся за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Пісні, написані в окопі, – це правдива історія, яку переказали її очевидці, повідомляє прес-служба Фонду.

Один з організаторів фестивалю військовослужбовець Валерій Глушук розповів, що ідея провести такий захід на Волині виникла ще торік. Валерій – один з двадцяти учасників фестивалю «Пісні, народжені в АТО», що відбувався у Дніпрі. Військовослужбовець своєю піснею «Приютив Донецьк, Луганськ» відкривав захід. Після цього організував такий же фестиваль у своєму рідному Любомлі. Тоді й подумали, що ці пісні мають звучати на сцені обласного центру.


"Уже більш як рік ми виконуємо ці пісні по Україні. У них ми відкриваємо душі й серця. У цих піснях ви побачите відображення душі людини, яка повернулася зі сходу", – розповідає Валерій Глушук.

У глядацькій залі – капелан, протоієрей Михайло Бучак. Священик як ніхто інший знає, якими важливими для військовослужбовців є підтримка та духовна розрада. Отець Михайло переконаний: такі заходи – як місточок між мирним життям і війною.

"Ми мусимо розуміти, що передова – місце високої напруги, і цю напругу потрібно знімати. Пісня дає можливість відпочити, дає наснагу, психологічну зарядку. Вона надихає на нові звершення. Це завжди було, є і буде невід’ємною частиною української культури, в тому числі й військової", – вважає капелан.


Демобілізований військовослужбовець Юрій Щербик з досвіду знає, як пишеться в окопах. Після повернення з зони АТО він видав збірку власних віршів «Небо Донбасу». Зараз, озброївшись гітарою, чоловік виконує свої твори не лише на мирній території, а й у зоні АТО. Один із творів Юрій Щербик присвятив лучанину Максиму Гринчишину – лейтенанту, який загину від куль снайпера у лютому 2017 року.


Звичною справою такі заходи стали й для уродженки Волині, заслуженої артистки України Світлани Мирводи. З піснею артистка їздить на схід уже впродовж трьох років.

"Їх не потрібно закликати до патріотизму – вони вже на передовій. Тому я співаю пісні про цих людей. Співаю щось таке ритмічніше, щоб їм підняти настрій – Такі фестивалі вкрай потрібні. Адже в країні війна. Найстрашніше, що гинуть молоді люди. Я як мама двох синів не можу сидіти спокійно. Знаходжу можливість хоча б раз на місяць поїхати з волонтерами на схід", – розповідає Світлана Мирвода.


"Пісня, народжена в АТО, апріорі щира й правдива. Атовці, які побачили, що там відбувається, у своїх піснях хочуть розкрити ту тематику в тилу, щоб почули їхні побратими, згадали ті події, які вони пережили," – резюмує голова «Спілки воїнів АТО Волині» Олександр Сервантович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus