USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Нідерландах розслідують самогубство генерала в Гаазі

1 Грудня 2017 09:39
Поліція Нідерландів почала розслідування обставин самогубства хорватського генерала Слободана Пральяка в залі засідань Міжнародного трибуналу з військових злочинів у колишній Югославії, пише ВВС Україна.

72-річного Слободана Пральяка раніше визнали військовим злочинцем і засудили до 20-річного ув'язнення. На засіданні суду обговорювали можливий перегляд вироку, але його підтвердили.

Поки невідомо, як засудженому вдалося пронести до будівлі суду отруту, яку він привселюдно випив, заявивши, що не є військовим злочинцем.

У Боснії деякі боснійські хорвати провели поминальні служби за колишнім генералом, якого вони вважають героєм.

Постанови суду, які підтвердили всі виголошені раніше вироки, підсумували понад 20-річну роботу трибуналу.

Самогубство Пральяка не було першим в історії роботи Гаазького трибуналу. Боснійський серб Славко Докманович, якого звинувачували у скоєнні військових злочинів, повісився у своїй камері в 1998 році. Інший серб, Мілан Бабич, наклав на себе руки у 2006 році - також в камері.

Як помер Пральяк?

Почувши вердикт судді про те, що його апеляцію відхилили, колишній генерал піднявся й заявив: "Слободан Пральяк не військовий злочинець, я відкидаю рішення суду".

Після чого він випив щось з коричневої пляшечки, яку тримав у руці й заявив: "Я прийняв отруту".

Суддя перервав засідання, і Пральяка відвезли до лікарні. Він швидко втратив свідомість і помер. Як повідомив представник Гаазького трибуналу Ненад Голчевскі, поки невідомо, від якого отрути помер хорватський генерал.

Наскільки сильні заходи безпеки?

Адвокат засудженого боснійського серба Радована Караджича Пітер Робінсон розповів ВВС, що не розуміє, яким чином хтось міг передати ув'язненому отруту.

"Ми проходимо два огляди перед візитом до в'язнів, - пояснив він. - Два металошукачі. Туди не можна проносити жодні рідини, навіть пляшку води".

"Я бачив Пральяка разом з членами його сім'ї у сусідній кімнаті, - розповів адвокат. - Але під час таких візитів охоронці в кімнаті не присутні, вони залишаються в коридорі. За спеціальним дозволом можна бачитися з запрошеним лікарем".

Кореспондент ВВС в Гаазі Анна Голліган каже, що ймовірно Слободана Пральяка доставили в зал засідань трибуналу з центру утримання ув'язнених.

"Навіть якщо його обшукали при вході до зали, цілком можливо, що він міг сказати, що пляшечка з отрутою є потрібними йому ліками. Тому найважливішим моментом слідства є питання про те, як він міг отримати смертельну отруту", - каже кореспондент.

За її словами, розпочате розслідування торкнеться усіх, хто відвідував Пральяка до його появи в суді.

"До війни він працював театральним режисером, і його самогубство було досить продуманим і театральним, а крім того, транслювалося в прямому ефірі", - додає Анна Голліган.

Ким був Пральяк?

Боснійські хорвати та мусульмани спільно боролися проти боснійських сербів під час громадянської війни 1992-1995 років, однак впродовж 11 місяців воювали й один з одним. Основні бойові дії йшли в районі міста Мостар.

Пральяка засудили в 2013 за злочини проти людяності, скоєні в період, коли він очолював штаб Хорватської ради оборони, збройної організації хорватів Боснії та Герцеговини.

Гаазький трибунал визнав його винним у тому, що він:

не зробив нічого, щоб запобігти репресіям проти мусульман влітку 1993 року;

не вжив заходів, дізнавшись про те, що плануються масові вбивства мусульман, а також напади на членів міжнародних організацій і руйнування історичного Старого мосту в Мостарі та мечетей.

У своєму остаточному вердикті, ухваленому в середу, Міжнародний трибунал підтвердив первинний вирок Пральяку і ще п'яти засудженим.

Однак суд погодився скасувати частину звинувачень на адресу колишнього генерала і визнав, що Старий міст був військовим об'єктом під час військових дій.

Чому деякі вважають Пральяка героєм?

Прем'єр хорватів і до-міністр Хорватії Андрій Пленкович заявив, що смерть генерала демонструє глибоку несправедливість, виявлену до засуджених боснійських всього хорватського народу.

У Боснії Драган Кович, що входить до панівного тріумвірату президентів і представляє в ньому хорватів, заявив, що самогубство генерала показало, на яку самопожертву була готова ця людина, щоби довести, що не є військовим злочинцем.

У середу близько тисячі боснійських хорватів зібралися на площі в місті Мостар, де запалили в пам'ять про покійного свічки.

У заповненому людьми католицькому соборі Мостара відслужили месу на його честь. Багато з парафіян були замотані в хорватські прапори.

Мостар, як і вся Боснія та Герцеговина, досі залишаються розділеними за етнічним принципом, зазначає оглядач ВВС Джеремі Бовен, який висвітлював цю війну.

За його словами, робота Міжнародного трибуналу з військових злочинів у колишній Югославії допомогла дочекатися правосуддя тисячам жертв війни та їх сім'ям. І самогубство Пральяка не повинно кинути тінь на досягнення трибуналу, який засудив найстрашніших військових злочинців в історії Європи з часів Нюрнберзького процесу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus